Švejnar do Strakovky nebo na Hrad?

Jan Švejnar uvažuje o kandidatuře a pokud nezíská podporu, tak ji na posledních chvíli opět zruší, nebo do toho půjde a nedostane významný počet hlasů. S majitelem Agrofertu a ANO v zádech by ovšem situace vypadala úplně jinak!

Možná v tom maratonu povolebních tiskovek, debat a grafů trochu zapadla zajímavá informace. Že se totiž sešel Andrej Babiš s Janem Švejnarem. To samo o sobě na první pohled vypadá jako dost nesourodá dvojice, ale nenechme se mýlit. Když si k tomu připočteme, že se sešli hned druhý den ráno po volbách, začíná to být ještě podivnější. Asi si ani neumíme představit, jak musí dát taková několikaměsíční kampaň zabrat (nesmíme zapomenout na to, že kromě toho stále, byť neoficiálně, řídí svůj Agrofert) a přesto si udělal čas na profesora bez chuti a zápachu? Jenže pak oba potvrdili tuto schůzku v televizi a začalo to smrdět. Jan v OVM vysvětlil, že to byla schůzka dlouhodobě plánovaná, která s volbami nesouvisela a bavili se o dalším ekonomickém směřování této země, zatímco Andrej v šedém roláku pravil, že tématem bylo školství a věda. Pánové se špatně domluvili, nebo si někdo z nich tu domluvu nezapamatoval. Oč důležitého tedy mohlo jít, že Průhonice tu schůzku ve volební kocovině nezrušily a o důvodu se mlží? Nebo to měl být vzkaz Milošovi: "Buď hodný, mám i jiného favorita?"

Jan Švejnar již potřetí uvažuje o kandidatuře na prezidenta a pokud nezíská významnou podporu, tak ji na posledních chvíli opět zruší, nebo do toho půjde a nedostane významný počet hlasů. S majitelem Agrofertu a ANO v zádech by ovšem situace vypadala úplně jinak!

Co když i náš nejdiskutovanější Čechoslovák vidí to, co my? Že totiž momentální nájemník Hradu chřadne v přímém přenosu kamer a nedá se vyloučit, že kandidovat nebude moci, nebo jeho druhé funkční období skončí velmi rychle? Pak by se samozřejmě pan profesor mohl velmi dobře hodit. Nemá za sebou žádné aféry, umí česky i anglicky, je slušně vychovaný a ženám se líbí.

Co když se kromě jiného zabývá Babiš pro jistotu i variantou, že opravdu premiérem vzhledem ke svým průšvihům nebude moci být a bude muset za sebe najít dobře ovladatelného dvojníka?

Proti Švajnarovi jsou jen dvě námitky, které však marketingově zdatný miliardář snadno smete se stolu. Za prvé jeho minulá kandidatura a za druhé fakt, že léta nežije v ČR. Tady jsou odpovědi, které by mu mohli jeho experti poradit: „Pana Švejnara minule podvedla sociální demokracie, která mu slíbila podporu a nakonec vygenerovala vlastního neúspěšného kandidáta Jiřího Dienstbíra jr. Takhle se na rozdíl od těch „systémových“ stran my v ANO nechováme. Naši podporu má a my mu ji na posledních chvíli nevezmeme!“

„Ano, Jan Švejnar pracuje v USA. Proč vám to vadí u něj, když vám to nevadí u Jaromíra Jágra? Prostě je to v ekonomii kapacita světového řádu a my můžeme být rádi, že je zpátky doma a je ochoten makať pro naši republiku!“

Teď jde jen o to, jestli pan profesor natolik stojí o nejkrásnější výhled na Prahu, že se upíše podobně jako kdysi Dr.Faust.

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 30.10.2017 7:30 | karma článku: 10,84 | přečteno: 406x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,15

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 15,92