Střednědobé plány

V klidu, bez hysterie, bez podivné přemoudřelé školačky. To je přeci práce pro odborníky. Ne pro ekoteroristy na jedné straně a pro Klause sr. na druhé. Ale nemám na mysli vůbec jen ekologii.

Dobře si to pamatuji z firmy, jak mě naši Němci odháněli od každodenní práce, abych měl více času na strategické uvažování a neutápěl se v malichernostech. Říkali, že dobrý manažer musí být schopen delegovat, musí důvěřovat svým kolegům, není možné, aby všechno šlo přes šéfa, že to nelze vydržet, i kdybyste spali jen 4 hodiny denně.

Strategické uvažování je o střednědobé koncepci. Nelze zakonzervovat fungující model podnikání. Trh se mění každý den, přicházejí nové technologie, nové výzvy. Je třeba přemýšlet, jak připravit firmu na nejbližší deset i déle. Jak budeme na změny reagovat? Pokud možno, je tak trochu i předvídat a být na ně připraven, když přijdou. Není možné předpovědět havárii ve Fukušimě, ale na druhé straně známe příklady, kdy jsou silničáři překvapeni tím, že přišla zima, nebo prodejny v okolí přehrady tím, že o prázdninách prodají více chleba a lesklých časopisů, než v zimě.

Kdybych převzal rezort, pokusil bych se o inventuru či analýzu stavu. Zadal bych vědcům a odborníkům vypracovat prognózu a na základě toho vypracoval střednědobou strategii. Ta by se měla diskutovat a na konec schválit. To by pak byla rukojeť pro všechny úředníky, ale mělo by z toho vzniknout i doporučení pro obyvatelstvo a pro firmy. 

Proč nedostane každý školák, každý občan, každý důchodce do schránky leták s reálnými radami, jak se chovat energeticky šetrně, jak zbytečně neničit planetu.

To stejné platí pro všechny obory. Prostě manuál pro lidi a pro firmy, jak na to. Koncepce, která by měla vydržet i střídání ministrů, protože je apolitická.

Pro politiky to není moc lákavé, protože pozitivní důsledky se se dostaví možná dlouho po skončení jejich mandátu. Cožpak jim je úplně jedno co bude s touto republikou za pár let? Asi je.

Místo toho řešíme průšvihy jednoho bezcharakterního oligarchy, manažera, který není schopen delegovat, protože trpí paranoiou, drobné pomsty dementního staříka a pošťuchování nabubřelých eg zbytku politické scény. Není to škoda času?

 

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 17.6.2019 7:00 | karma článku: 8,84 | přečteno: 200x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,15

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 15,92