Šíření nenávisti bezmyšlenkovým přeposíláním mailů

Nepomáhejme jim, nepřeposílejme bez rozmyslu každou špínu, stáváme se tím jejich spolupachateli. Cožpak jsme si nevzali žádné poučení ze hřbitovů 20. století? Informace ano, nenávist ne!

Na jedné straně láteřím, když mi přátelé přeposílají mailem kdejakou pitomost, na druhé straně se občas (jako kdysi na Klondiku) v sítu zaleskne skutečný nuget, takže trpělivě mažu nejrůznější mláďata, v pravidelných intervalech kolující moudra a jiné pitomosti, u kterých existuje silné podezření, že jsou to jen nosiči nejrůznějších virů, trojských koní a jiného spyware a ransomware. Tyto mršky nám vlezou do počítače ne proto, aby ho zničily, ale aby nám ukradly naše osobní údaje, kontakty, nebo se z nich stanou spící agenti čekající na své probuzení. A my si pak za mírný poplatek, který rádi dáme, kupujeme ztracená data zpět.

Ne, nechci strašit, jsme jen malí nezajímaví lidé a ne nosiči velkých strategických tajemství, ale je dost takových, co se živí prodáváním mailových adres firmám, které nám pak posílají nekonečné nabídky na cokoli, bez čehož určitě nemůžeme žít.

Já bych se ale dnes chtěl zamyslet nad jiným fenoménem. Prakticky od vypuknutí imigrační vlny dostávám občas maily, které tuto situaci rozličně reflektují.

Nejraději mám ty vtipné, ale těch je minimum. Nechci si dělat legraci z neštěstí druhých, ale dobrá anekdota je vlastně ilustrací - jakousi zkratou či kvintesencí situace, kterou bychom jinak dlouze a složitě vysvětlovali.

Se zájmem si přečtu, co si o exodu směřujícímu do Evropy myslí lidé vzdělaní a moudří a tady se dostávám k jádru pudla. I ti vzdělaní a moudří se mohou mýlit, případně tváří v tvář novému nebezpečí radikalizovat, či nechat zkorumpovat. Je tedy nutno číst velmi pozorně a kriticky. Nevěřit všemu, co se píše a co je podepsáno zvučným jménem. On to také může být fake!

V poslední skupině jsou ty vyloženě nenávistné a (Rudé právo by napsalo) štvavé texty, které mají jasný motiv a tím pádem i tušitelné původce.

Nemyslím si, že se za každým stromem a pod každým kamenem skrývá nějaký špion, ale pokud se zamýšlím nad tím, komu tyto poplašné a radikalizující zprávy slouží, tak mě nemůže napadnout nic jiného, než dezinformace rozvědek, cílené snahy lobbistů a čachry zájmových skupin.

Z toho všeho pramení má dnešní prosba: nepomáhejme jim, nepřeposílejme bez rozmyslu každou špínu, stáváme se tím jejich spolupachateli. Cožpak jsme si nevzali žádné poučení ze hřbitovů 20. století?

Bojím se o svou zem, o své děti a vnoučata stejně jako vy a právě proto nechci přilévat oleje do ohně vášní. Informace ano, nenávist ne!

Autor: Ondřej Šebesta | čtvrtek 18.5.2017 7:00 | karma článku: 14,92 | přečteno: 588x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,15

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 15,92