Probudil čínský virus opravdu jen naše dobré vlastnosti?

Nemyslím si, že by (prozatím) dobrý průběh čínské chřipky zakopal příkopy, které jsou tu po léta některými vrcholnými politiky budovány a že by naše dobré vlastnosti nabyly převahy.

Z médií slyšíme, jak je náš národ skvěle solidární a jak báječně jsme se v krizi chovali. Chci tomu věřit a jistě se i takové krásné případy najdou, ale nejde jen o falešné vlastenectví, o krátkodeché pozlátko typu oslavy vítězství v Naganu?

Jsem rád, že média konečně hlásají i něco pozitivního, ale není to jen součást populismu? Áda také říkal Němcům, že jsou nejlepší a oni se pak dívali stranou a neviděli kouřící komíny krematorií.

Viděli jste pohledy venkovanů, když si v době karantény někdo přijel nakoupit s pražskou SPZ na vozidle do jejich konzumu?

Máte představu, jak působí ohromné rozdíly v odměňování zdravotníků v první linii a ostatních zdravotnických pracovníků jiných oddělení, kteří viru přímo nečelili? A k tomu, ještě obědy od známých šéfkuchařů…

Víte, jak jsou v Domažlicích a v Chebu oblíbeni pendleři, kteří si za hranicemi vydělávají čtyřnásobek českých mezd, ale přivezli virus i svým sousedům, kteří tady žijí z našich výplat? To je vůbec báječné, že někdo, kdo jezdí do práce 50 km za čáru, tam není ochoten přespávat a vynucuje si denní přechod hranic, zatímco Pražák pracující v Ostravě, jezdí domů pouze každý druhý víkend. To je normální. Neměl jim vlastně nocleh v prázdných penzionech zajistit jejich německý nebo rakouský zaměstnavatel? Mám totiž dojem, že nešlo až tak o stesk po domově a rodině, jako možná spíš o peníze.

Takže si nemyslím, že by (prozatím) dobrý průběh čínské chřipky zakopal příkopy, které jsou tu po léta některými vrcholnými politiky budovány a že by naše dobré vlastnosti nabyly převahy. Snad u někoho, ale ten už je měl předtím a my ostatní jsme stejnými sobci jako jsme byli i dříve. Možná většími, když jde o zdraví nebo dokonce život, dokážou lidé hrozné věci, nejen se porvat v samoobsluze o toaletní papír.

V politické rovině se jedna třetina voličů diví té druhé třetině, jak je naivní, že nerozpozná primitivní marketingové oblbováky, a ještě více obdivuje Vůdce. Druhá třetina zase nechápe, s čím je ta první třetina nespokojená, vždyť jsme dopadli díky Vůdci dobře, tak proč ho pořád kritizujete? A té třetí třetině je to úplně jedno, hlavně když si může konečně zajít na fotbal a dát jedno točené …

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 8.6.2020 7:00 | karma článku: 7,94 | přečteno: 166x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,15

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 15,92