Právo na obranu se zbraní v ruce

Valná část obyvatelstva (včetně mě) má totiž pocit, že zákon stojí na straně agresora, který přišel loupit, unášet, či zabíjet a že my, slušní lidé, se nemůžeme bránit, protože bychom sami riskovali trest.

Všichni komentátoři i právníci se shodují na tom, že se Senát vlomil do otevřených dveří a že je to asi ta nejzbytečnější norma, kterou kdy schválil. Nemění totiž nic na právních předpisech, podle kterých by případný soud posuzoval přiměřenost obrany, a tudíž i možnou beztrestnost bránícího při vážném ublížení agresorovi.

Podle mého názoru je tohle také důvod, proč norma vznikla a vysoce pravděpodobně doplní naši ústavu. Valná část obyvatelstva (včetně mě) má totiž pocit, že zákon stojí na straně agresora, který přišel loupit, unášet, či zabíjet a že my, slušní lidé, se nemůžeme bránit, protože bychom sami riskovali trest. Ono to tak v některých kauzách skutečně vypadalo, ale možná je to tím, že je známe pouze z médií a skutečná důkazní situace mohla být jiná.

Jde spíše o to, jak tyto případy posuzují soudy. Nejsem si úplně jist, že se soudci řídí zdravým rozumem. Byli by nejraději, kdyby dostali kompletní seznam všech možných situací a v tabulce si pak ke každému zločinu mohli jednoduše přiřadit trest. Stejně jako velká většina ostatních občanů nechtějí nést zodpovědnost, jenže oni jsou tu od toho a za zvýšenou odpovědnost mají také nadprůměrné ohodnocení.

V rádiu říkali, že bylo vydáno asi 300.000 zbrojních průkazů a registrováno je zhruba 900.000 zbraní. Půjde především o profesionály, kteří zbraň potřebují pro výkon svého povolání, lovce, sběratele, ale bohužel také v malém procentu o militanty. Mají zálibu v těchto hračkách a mohou být nebezpeční. Takže je určitě správné, že se EU snaží korigovat možnost, aby se tito lidé vyzbrojovali automatickým zbraněmi. Že tato snaha vyvolala pod rouškou boje za svobodu hysterickou reakci všech, kteří dlouhodobě odmítají akceptovat, že jsme se dobrovolně stali členy EU, a musíme tudíž ctít pravidla tohoto spolku, mě neudivuje.

Takže náš parlament opět ztratil spoustu drahocenného času, ve kterém se mohl zabývat něčím potřebnějším a naléhavějším. Připomíná mi to naprosto zbytečnou debatu o tom, kolik procent výrobků má být v supermarketu Made in CZ. A to už vůbec nezmiňuji, kolik času jsme ztratili a ještě ztratíme nad problémy našeho premiéra. 

Jsem akcionářem tohoto státu, to z mých daní jsou placeni politici, kteří odvádějí špatnou práci, vyhazují mé peníze oknem, neřeší to, co by se řešit mělo a já je nemohu vyměnit, protože to ostatní akcionáře nezajímá a jdou raději na pivo. Ach jo.

 

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 26.7.2021 7:00 | karma článku: 9,88 | přečteno: 681x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,15

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 15,92