Pravicově liberální program není sexy

Prostě je to tak, že nejen u nás, ale vlastně téměř nikde, nemůže nepopulární pravda, zvítězit nad voňavou a lákavou lží. Realita prostě není sexy a chtít od většiny voličů, aby uvažovali v horizontu generací vážně nejde.

Zaslechl jsem od sympatizanta ANO, že pravicově liberální strany nemají žádný jiný program, než kritiku řepkového krále. Není to pravda, protože napadají nesmyslné rozhazování a tudíž zadlužování státu v době konjunktury, přebujelou administrativu, kritizují personální politiku koalice, která vede k trapasům a k častým výměnám ministrů, nedostatek peněz na investice, a tak dále.

Ale v něčem bohužel ten anonista pravdu má. Vůbec nevím, čím by mohl profesor Fiala zaujmout voliče současné viditelné i neviditelné parlamentní koalice. Vyjděme z toho, že by jim neměl lhát, protože pak by nebyl liberál, ale populista. 

Takže je přesvědčí, aby mu v příštích volbách do sněmovny dali svůj hlas tím, že jim řekne, že jeho vláda zarazí nesmyslné rozhazování a tudíž kupování hlasů? Že nebude zvyšovat platy a důchody, nebude zvyšovat minimální mzdu, že zruší placení prvních tří dnů nemocenské, zlikviduje slevy na jízdném a další výhody? Opravdu můžeme věřit tomu, že lidé, kteří žijí od výplaty k výplatě, na dárky a na dovolenou se půjčují, v sobě najdou sílu věřit, že když si teď utáhnou opasky, že dělají něco dobrého pro své děti? Nenajdou, protože neuvěří, nenajdou, protože vědí, že ty prostředky ze státní kasy stejně kamsi zmizí. Co je doma, to se počítá!

Zrovna tak nebudou volit piráty či zelené, protože se budou bát jejich levicových úletů a ekoteroristických fantasmagorií. Nebudou volit ani jiné strany, protože je propaganda včas vystraší, že by sem mohly vpustit hordy migrantů, případně, že všichni kněží jsou pedofilové a šlechta zbohatla na robotě. A když to jinak nepůjde i Sudeťáci přijdou na přetřes...

Prostě je to tak, že nejen u nás, ale vlastně téměř nikde, nemůže nepopulární pravda, zvítězit nad voňavou a lákavou lží. Realita prostě není sexy a chtít od většiny voličů, aby uvažovali v horizontu generací vážně nejde.

To proto už klasické dělení na pravo a levo neplatí. Populista se nikdy nenechá označit těmito nálepkami, protože surfuje na vlně toho, co jeho cílovou skupinu trápí a říká jí to, co chce slyšet. Vykrádá programy a nápady tradičních stran. Rozhlédněte se po západním světě a můžete začít od Mutti Merkelové a skončit až za mořem.

Tak to prostě je. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co s tím můžeme udělat... říká pan Svěrák a má pravdu. 

Ale radost z toho teda nemám.

 

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 16.9.2019 7:00 | karma článku: 37,61 | přečteno: 3711x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,15

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 15,92