Potřebujeme všichni vysokoškolské vzdělání?

Platí Gaussova křivka a vzdělání na tom nic moc nezmění. Klasik říká, že vůl zůstane volem, i kdyby uměl na housle hrát! Takže budeme mít magistry, kteří na to budou sice mít papír, ale ve skutečnosti nikdy ničeho schopni nebudou.

„V porovnání se zbytkem Evropské unie Česko v počtu vysokoškoláků stále pokulhává. Podíl absolventů terciárního studia na populaci 25letých až 64letých dosáhl v minulém roce v České republice 22 procent, uvádí ČSÚ. Průměr EU je třicet procent. V podobné situaci však ani zdaleka nejsme sami, za průměrem EU zaostává i tahoun evropské ekonomiky Německo, kde má vysokoškolské vzdělání necelých 28 procent lidí.“

V článku „Kulháme za Evropou“ se dočteme, že je třeba ji co nejdříve dohnat. Já si to vůbec nemyslím. Budeme mít obrovské množství magistrů, kteří neseženou práci a pokud ano, tak budou pracovat za polovinu toho, co si dnes vydělá zkušený řemeslník. Mám konkrétní příklad známého, který vlastní stavební firmu. On má problém sehnat elektrikáře a instalatéra, přestože mu živnostníci fakturují 50-70.000 Kč měsíčně. Pokud budeme věřit, že vůbec zaplatí nějaké daně, tak mají cca 40-50.000 čistého, což je skoro dvojnásobek běžného platu. Kolik si asi vydělá vysokoškolák? A jakou kvalitu mají (především) soukromé vysoké školy?

Hlavním argumentem věrozvěstů vysokoškolských titulů je, že se jedině tak můžeme posunout od montovny ke vzdělanostní a inovativní výrobě a exportovat ne přes ceny, ale díky high-tech výrobkům. To by bylo krásné, jen se bojím, že i tady platí Gaussova křivka a vzdělání na tom nic moc nezmění. Klasik říká, že vůl zůstane volem, i kdyby uměl na housle hrát! Takže budeme mít magistry, kteří na to budou sice mít papír, ale ve skutečnosti nikdy nic inovovat nebudou schopni. A na druhé straně, řadu vynálezů iniciovali zkušení řemeslníci, kteří žádnou vysokou školu neměli.

Dobrou cestou by bylo na jedné straně velmi přísně kontrolovat kvalitu vysokých škol a na druhé straně podpořit vznik učňovských míst přímo u výrobců, tak jako to je obvyklé v Německu. Ne gigantické učňáky, kde učí ti, kteří by se vlastníma rukama nejspíš neuživili.

To dohánění mi připomnělo vtip z doby předlistopadové. Heslo na plakátu říkalo, že je třeba kapitalisty dohnat a předehnat. Malý český člověk na to pravil, že dohnat ano, ale předehnat ne. A proč ne? Protože, kdybychom je předehnali a oni se octli za námi, viděli by, jak holý máme zadek!

 

Autor: Ondřej Šebesta | úterý 9.5.2017 7:27 | karma článku: 35,97 | přečteno: 2576x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,15

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 15,92