Poplašné zprávy - Obehrané písničky

A ve finále přijde mesiáš, který křičí "chyťte zloděje" a všechny nás zachrání před "tradičními" stranami. Je pravdou, že on tradiční není, ačkoli i lapkové a loupežníci mají v našem prostoru docela dlouhou tradici.

 

Když se v televizi objeví v hodně sledovaném čase reportáž o tom, co zabiják cholesterol způsobuje v našem těle, málokdo z nás změní své stravovací návyky, spíše ve svém vyděšení navštívíme lékaře, který nám předepíše prášky. A přesně o tohle šlo! Každý, kdo má trochu selského rozumu ví, že zadavatelem té studie a následné reportáže byla farmaceutická firma, která ty prášky vyrábí. Každý čtenář detektivek se ptá: Komu to prospěje?

Scénář je stále stejný: je třeba lidi vyděsit a tím vytvořit poptávku. Nakonec jsou spokojeni všichni – firma prodává, lékaři jsou zváni na konference v Karibiku a lidi? Lidi jsou vlastně spokojeni taky, protože mají své zdraví pod kontrolou a nemusí přitom ani vstát od počítače.

Velmi podobný scénář probíhá před našima očima také na politické scéně. Nejprve se objeví nějaký věrozvěst lékařů, který - především starší a sociálně slabší občany - vyděsí tím, že už nemůže ručit za kvalitu lékařské péče a že hrozí hromadný exodus lékařů. V televizi to ve večerních zprávách potvrdí mladá slovenská lékařka z Motola, kterou nikdo nezná. Podobně se objeví také reportáže ze škol, kde jsou platy stejně ostudné. Netrvá to dlouho a strana, která si ty poplašné zprávy objednala, se zastane svých voličů a oznámí, že lékařům a učitelům přidá 5 nebo 10 nebo 15% na výplatě. Voliči zapamatujte si, kdo vám zachránil zdraví a vzdělání vašich dětí a vnoučat. Byli jsme to my!

Jistě na sebe nenechá dlouho čekat další strana, jejichž prodlouženou rukou nejsou odbory, ale například zemědělci, kteří by mohli vysypat své shnilé produkty na tak-jako-tak neprůjezdnou dálnici a požadovat zvýšení dotací, protože bylo příliš sucho, nebo mokro, větrno nebo úplné bezvětří – laskavý čtenář si dosadí sám.

Pravicoví chlapci zase zneužívají podnikatele, které chtějí zachránit před DDT, EET, DPH, ROH, KSČ, atd.

A ve finále přijde mesiáš, který křičí "chyťte zloděje" a všechny nás zachrání před "tradičními" stranami. Je pravdou, že on tradiční není, ačkoli i lapkové a loupežníci mají v našem prostoru docela dlouhou tradici.

A my jim na tyhle marketingové hrátky u voleb zase skočíme?

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 18.9.2017 7:00 | karma článku: 12,92 | přečteno: 268x