Pásmo Gazy

Vzhledem k tomu, že Hamás umísťuje své objekty záměrně do škol a nemocnic, aby pak mohl v médiích ukazovat mrtvé děti, je každé bombardování plánováno s chirurgickou přesností.

Zdá se, že po jedenácti dnech skončil příměřím výbuch násilí v ulicích Jeruzaléma a dlouhý týden vojenských útoků na Blízkém východě. Palestinci oslavovali v ulicích, ač téměř ničeho nedosáhli a Židé litovali, že to netrvalo déle, protože mohli zničit více cílů.

Nemám žádné „insider information“ jen to, co proběhlo v médiích. Asi nejzajímavější byl páteční rozhovor s naším bývalým velvyslancem v Izraeli panem Tomášem Pojarem na ČT24. Podle něj čas mezi jednotlivými konflikty využívají Palestinci k výrobě raket, jejichž složitější komponenty pašují převážně přes Egypt a zbytek si dokážou vyrobit sami. Na jejich kvalitě se to pochopitelně projevuje, vždyť plných dvacet procent explodovalo ještě na jejich vlastním území. Má se za to, že stačili odpálit asi 4.000 střel, přičemž celý nashromážděný arzenál se odhaduje až na 15.000 kusů! Velkou většinu raket, které nemají prakticky žádné navádění, stačí je nasměrovat prostě na sever, dokázal zlikvidovat izraelský obraný štít „Iron Dome“ (železná kopule) ještě ve vzduchu, to proto byly materiální škody, a především ztráty na životech na izraelské straně tak malé – hovoří se myslím asi o 11 lidech.

Na druhé straně hranice ve jmenovaných intervalech příměří získává Izrael cenné zpravodajské informace o umístění jednotlivých velitelství a základen Hamásu, které pak slouží k přesnému zacílení úderů. Vzhledem k tomu, že Hamás umísťuje své objekty záměrně do škol a nemocnic, aby pak mohl v médiích ukazovat mrtvé děti, je každé bombardování plánováno s chirurgickou přesností. To proto bylo obětí i na palestinské straně „jen“ něco přes stovku. Vysvětlujte ale matce oběti, že zrovna její dítě patří pod to slůvko „jen“…

Izraelské premiérka Golda Meirová kdysi řekla, že konflikty skončí, až budou arabské matky milovat své děti více než nenávidět Izrael. To je velmi trefné, kdo sledoval na Netflixu seriál Fauda, ví přesně, o čem hovořila.

Takže kdo má vlastně důvod k oslavám? Hamás dal o sobě marketingově vědět, což potřebují jeho foundraiseři, aby sehnali další peníze a komponenty zbraní, zatímco Izrael zničením cílů oslabil vojenský potenciál Hamásu a odsunul tak další konflikt o pár roků. Ale nikdo nepochybuje o tom, že přijde.

Ještě bych se chtěl zmínit o hybridních formách války. Žurnalisté dali (podobně jako soudruzi v NDR) chytré hlavy dohromady a analyzovali fotku mrtvé holčičky, která proběhla světovými médii. Zjistilo se, že ten obrázek je 3 roky starý a děvčátko pochází z Ruska. Zjistili dokonce i její jméno. Takhle se vyrábí mediální obraz Izraele! Na druhé straně izraelská rozvědka nalákala údajně pomocí falešné zprávy do jejich vlastních tunelů větší počet bojovníků Hamásu a následovalo bombardování. A právě matky těchto padlých bojovníků zajistí, že konflikt bude pokračovat, protože je třeba se pomstít i za cenu životů dalších a dalších synů… a vice versa

 

 

     

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 31.5.2021 7:00 | karma článku: 23,79 | přečteno: 313x