Nebezpečné průměry

Statistika by měla být dána do souvislostí, jinak se stane bezcennou, nebo dokonce zavádějící. Už jsem mnohokrát uváděl příklad, jak nebezpečné číslo je to číslo průměrné. Pokud máte hlavu v kamnech a nohy v lednici, je vám akorát

V týdeníku Forum jsme se mohli dočíst, že dle statistik Eurostatu patří Češi mezi národy, který nejvíce cestují. Konkrétně držíme v EU sedmé místo, protože v roce 2021 celkem 71,1 % Čechů podniklo alespoň jednu turistickou cestu s přenocováním. A zároveň je u nás pouze necelých dvacet procent lidí, kteří si takovou cestu nemohou dovolit. Tady jsme naopak osmí od konce a před námi je pouze Švédsko, Finsko, Dánsko, Rakousko, Nizozemí, Lucembursko a Slovinsko.

Obdobně pozitivně vypadala ještě v době čínské chřipky statistika úspor, kdy vklady obyvatelstva v bankách přesahovaly 3 bilionů korun. Pokud je budeme pro zjednodušení dělit deseti miliony obyvatel, dostaneme částku jednoho sta tisíc, jestli se nemýlím.

Obě tyto statistiky, jakkoli já stále tvrdím, že takhle dobře jsme se v Čechách a na Moravě ještě nikdy neměli, jsou sice pravda, ale bez uvedení do souvislosti zkreslují situaci.

Statistika turistiky nerozlišuje kolikrát kdo kam jel, takže pokud jedna rodina jela pětkrát, tak řada jiných nejela vůbec. A stejně tak je to s úsporami. Takto zjednodušená statistika pochopitelně neříká, kolik lidí nemá úspory vůbec žádné a rozbitá lednička je zažene do náruče lichvářů. Na druhé straně řada našich spoluobčanů má podstatně vyšší úspory (minimálně o řád) na hlavu.

Tohle vyčítám novinářům, když vidím v titulcích, že ta či ona banka zvýšila v loňském roce svůj zisk o tolik a tolik procent. A co když byla v minulém roce v mínusu? Teď jsem vás asi rozesmál, ale i banka může být v mínusu:-) Případně, že Češi nakupují výhradně ve slevových akcích. Ano, protože teprve v nich nám zahraniční řetězce dávají cenu, kterou v okolních zemích mají zákazníci běžně. Co když se u nás dělá daleko více slevových akcí než v zahraničí, protože nám dává pocit výhry a je to tak pro prodejce výhodnější?

Každá statistika by měla být dána do souvislostí, jinak se stane bezcennou, nebo dokonce zavádějící. Už jsem mnohokrát uváděl příklad, jak nebezpečné číslo je to číslo průměrné. Pokud máte hlavu v kamnech a nohy v lednici, je vám průměrně teplo tak akorát!

Tohle auto je v evidence registru vozidel také Volkswagen:-)

 

     

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 2.10.2023 7:00 | karma článku: 7,85 | přečteno: 228x