Mobilní data osmkrát dražší

Mocná lobby všech tří operátorů dokázala a jak je vidět, zatím stále ještě dokáže, zastavit či zpomalit všechny procesy, které by vedly k liberalizaci trhu s mobilními daty a tudíž k poklesu jejich zisků.

V nedělní televizní debatě se v přímém přenosu ztrapnila ministryně Nováková skoro tak, jako svého času Kateřina Jacques u Jana Krause. Byla zjevně nepřipravena a její obecné odpovědi byly na úrovni učitelky z prvního stupně základní školy.

A to je, prosím, jedna z expertů vlády, která maká. Za náměstka si vzala svého kolegu Pilného, se kterým jsme ji vídali v televizním pořadu „den D“. Možná se na ministerstvu objeví i Kanimura, který tam s nimi tehdy také vystupoval. 

Ale žerty stranou, situace je taková, že platíme za mobilní data x násobky toho, co je v jiných zemích obvyklé. Pokud se ptáme proč je například Estonsko tak daleko v digitalizaci a e-governmentu, tak tady je jedna z odpovědí.

Ani v debatě přítomný bývalý ministr Kuba neřekl pravdu, o co tady opravdu jde. A jak by také mohl, když byl u toho. 

Mocná lobby všech tří operátorů dokázala a jak je vidět, zatím stále ještě dokáže, zastavit či zpomalit všechny procesy, které by vedly k liberalizaci trhu s mobilními daty a tudíž k poklesu jejich zisků. Jak se to dělá? Zdržuje se vypsání výběrového řízení. Pak se vypíše tak, aby bylo možné jej později zrušit a roky běží. Tak to bylo minule a tak tomu bude určitě i teď.

Zlikviduje se každá snaha o zjednodušení přechodu mezi operátory, tak aby si to zákazníci rozmysleli. Petrifikuje se nemravná nutnost zavázat se u operátora na dva roky, což v praxi znamená vysoké pokuty za nedodržení závazku.

Jak se to dělá? Slušné slovo je lobbing, neslušným výrazem je korupce - ať už do kapes ČTÚ a MPO nebo stranických pokladen, které šéfy těchto institucí dosazují.

O jaké peníze se jedná? Počítejte se mnou. Když si pořídíte trochu slušný tarif na volání a hlavně data, tak platíte přes tisíc korun. Tytéž podmínky mají ale firmy v rámci fleetu maximálně za 300 korun. Rozdíl činí skoro tisíc korun, což při počtu mobilních telefonů v ČR udělá přibližně 10 miliard zisku ročně navíc. Z toho už se dá korumpovat, ne?

Každý měsíc, co tato situace vydrží, je dobrý. Na podzim tohoto roku proběhne výběrové řízení na čtvrtého operátora. Pokud jej nikdo nezruší, ono proběhne a opravdu bude vybrána reálná firma se záměrem u nás něco změnit, tak bude muset hodně investovat do technologií a marketingu a než se na trhu něco opravdu stane uběhnou další roky. Takže zatím si mohou akcionáři našich mobilních operátorů oddechnout. Všechno zůstane při starém a paní ministryně k tomu bude roztomile žvatlat o probíhající veřejné diskusi. Prostě mobilní Kocourkov!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 4.2.2019 7:00 | karma článku: 26,11 | přečteno: 626x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,15

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 15,92