Kroužkování politiků

Kdyby se tato zpráva objevila v novinách, přiznejte se poctivě, kolik z vás by o ní zapochybovalo? Mě samozřejmě baví ta představa, jak na jednotlivých sedadlech velkého dopravního letadla sedí čápi a jsou připoutáni.

Univerzita v Utrechtu zpracovala studii, podle které dlouhé lety tažných ptáků tyto jedince značně vyčerpávají a vzhledem k tomu, že současné továrny již nepotřebují vysoké komíny, nemají na dlouhých cestách do Afriky především čápi kde přenocovat. A právě čápi se ocitli v hledáčku této studie, která vyústila v projekt nazvaný „Save the Ciconias“. Tento projekt podpořila EU z fondu zřízeného pro ohrožené druhy zvířat částkou 23 milionů Eur. Ke spolupráci se přihlásily i některé letecké společnosti, které si zřejmě chtějí trochu vylepšit pošramocenou pověst, neboť jsou největšími znečišťovateli ovzduší. V těchto dnech startují první čtyři Boeingy 737, aby dopravily přibližně 3000 ptáků do střední Afriky.

Kdyby se tato zpráva objevila v novinách, přiznejte se poctivě, kolik z vás by o ní zapochybovalo? Mě samozřejmě baví ta představa, jak na jednotlivých sedadlech velkého dopravního letadla sedí čápi a jsou připoutáni. Uličkou procházejí stewardky a kontrolují, zda si vypli své mobily...

Ale proto to nepíšu, jde mi spíš o to, že jsme si už zvykli na to, že by takový projekt existovat mohl, protože jich mnoho stejně nesmyslných zrovna probíhá. Ekoteroristé blokují normální život a my se nemůžeme bránit, protože na základě jakákoli námitky je kritik zařazen do kategorie „ropák“. Asi tak jako se cikán, chycený při krádeži, brání slovy, že ten, kdo ho chytil je rasista.

Blíží se nám volby. Můžeme si vybrat stranu (i když netuším kterou) a tu označit. Můžeme ale také zároveň kroužkem označit kandidáta z jiné strany nebo hnutí a pomoci mu posunout se na volitelné místo. Jenže tím (aniž si to uvědomíme) dáváme svůj hlas i hnutí či straně, za kterou kandiduje on. Když si totiž vybereme stranu, tak tím dáváme svůj hlas prvním deseti kandidátům té strany bez rozdílu. V okamžiku, kdy kromě toho zakroužkujeme kandidáta z jiného uskupení, tak mu dáváme svůj hlas a pro námi vybranou stranu jich zbývá už jen devět. To ekvivalentně platí i v případě, že udělíme těch kroužků víc.

Já osobně bych politiky kroužkoval jinak. Stejně jako ptáky nějakým tím vězeňským náramkem a posadil je do toho letadla s čápy, které míří do Afriky. Myslím, že by jim ani ten smrad nevadil – jsou na něj totiž zvyklí!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 1.10.2018 7:00 | karma článku: 9,40 | přečteno: 241x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,15

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 15,92