Kdo porodil Agromotýle?

Lidi unavila opoziční smlouva, kamáradšofty s mafiány, netrestání korupce a celkový úpadek morálky. Říkalo se, že politika je špína. A byla!

Občas slýcháváme, že národ, který se nepoučí z vlastních chyb, je bude muset zažít znova. Obávám se, že právě tohle nám hrozí. Populisté mají šanci zvítězit, jen v případě, že se lidem nedaří dobře a oni jim mohou nabídnou viníka a řešení. To dělal Áda, dělá to Putin a znovu se o to pokusí v prezidentské volbě Agromotýle.

Sám to kdysi řekl, že ho porodily pravicové vlády. To sice není úplně pravda, ale v každém případě připravily svým chováním jako na Klondajku obyvatelstvo o antikoncepci, takže plod autoritářského ďáblíka se mohl rychle ujmout. Lidi unavila opoziční smlouva, kamáradšofty s mafiány, netrestání korupce a celkový úpadek morálky. Říkalo se, že politika je špína. A byla! Nebo už je snad normální, aby premiér oslovoval své ministry: „vole“ a na dovolenou jezdil s mafiány do Toskánska?

Když říkám, že se lidem nedaří dobře, nezačíná to až u inflace a cen energie, začíná to daleko dřív. Předchozí vláda sice přidávala, ale naprosto zmatečně, jak se kyvadélko populismu zrovna ponachýlilo. Přidala lékařům, učitelům a dalším vybraným profesím. To je jistě dobře, ale přidal někdo postiženým lidem, matkám samoživitelkám, nebo starobním důchodcům s důchodem pod 10 000 korun?

Proč se dalo 5 000 všem důchodcům, tedy i těm, kteří mají 30.000 a více? Proč se zrušila superhrubá mzda, takže na daních proporcionálně ušetřili více ti, kteří mají opravdu velmi vysoké platy, a ne ti chudí? Proč se zrušila daň z převodu nemovitostí, když na tom vydělali pouze investoři, resp. spekulanti s byty? Statistiky nepotvrdily, že by na vlastní byt dosáhlo více nízkopříjmových občanů. Proč se zavedla plošná sleva na jízdném, když jezdí stále stejný počet občanů, jako před tím, jen jezdí levněji? Proč se zavedlo EET, když se výběr DPH prakticky nezměnil? Pokud ano, tak pouze proto, že se zvedly ceny, a tudíž i obrat sledovaných subjektů. Právě slovo „sledovaných“ v předchozí větě je hodně důležité! Je třeba přece mít přehled o svých konkurentech, ne?

Kamarád podnikatel, bohatý muž, mě obvinil z levičáctví a z toho, že chci trestat ty schopné za to, že se jim daří, když občas hovořím o progresívní dani. Není tomu tak, já mám jen strach, že když nezachováme sociální smír, to znamená, že se nepostaráme o ty opravdu potřebné, nenecháme průměrnému Josefu Novákovi na bůček, chatičku a embéčko, že zase otevřeme prostor pro tlachapoudy Pitomiova typu a Motýle, které míří na Krad. A kvůli tomu bychom měli být ochotni pro tento smír těch pár procent progresívní daně obětovat. A neříkám to proto, že jsem v penzi. Platím daně jako každý jiný a nedělá mi to radost. Jen už vím, že to jinak nejde.

 

                                      

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 14.2.2022 7:00 | karma článku: 12,02 | přečteno: 376x