Kandidáti na prezidenta

Všichni ti poctiví a slušní lidé, které odstrašuje politická minulosti generála Pavla, a tudíž budou volit někoho z těch nevolitelných, vlastně ke zvolení estébáka, zloděje, mafiána a podvodníka přispějí.

Často řeším s kamarády a známými, že hlasy odevzdané pro kandidáty, kteří už dnes zjevně nemají šanci se do finále dostat, propadnou úplně zbytečně. Především v prvním kole budou ubírat těm relevantním kandidátům tolik potřebná procenta. A propadlé hlasy zvyšují riziko, že se prezidentem stane velkouzenář. Všichni ti poctiví a slušní lidé, které odstrašuje politická minulosti generála Pavla, a tudíž budou volit někoho z těch nevolitelných, vlastně ke zvolení estébáka, zloděje, mafiána a podvodníka přispějí. Největším omylem je totiž domněnka, že rozhodující bude až druhé kolo. Pokud se voliči zklamaní z prvního kola, kdy nebyl zvolen jejich kandidát, znovu dostaví k urnám, je pravděpodobné, že nebudou hlasovat pro AB. Problém je ale v tom, že ke druhému kolu vůbec nemusí dojít! Právě kvůli tomu, že slušní lidé budou hlasovat srdcem a ne hlavou, nebo vůbec nepřijdou.

Oba hlavní kandidáti mají za sebou komunistickou minulost. Oba dělali díky rudé knížce kariéru a měli z toho benefity, a přesto je mezi nimi diametrální rozdíl. AB byl udavač a na postu, který tímto způsobem získal, okrádal republiku. Zatímco generál Pavel tím získal pouze místo ve vysněném útvaru a chystal se svou vlast chránit. To be fair je třeba říci, že to byla bohužel vlast ovládaná komunisty. Ten rozdíl mezi nimi se, ale dále prohloubil po roce 1990. AB dále kradl, násilně přebíral podniky, korumpoval politiky, dělal dotační podvody, kvůli kterým čelí trestnímu stíhání. Zatímco generál Pavel pro svou vlast riskoval život, byl za statečnost vyznamenán, dosáhl druhého nejvyššího postu v NATO a má nejvyšší stupeň prověrek, které ve svobodném světě existují.

Babišova média se snaží za pomoci pár historiků vykreslit generála jako bezcharakterního kariéristu, ale přání je otcem myšlenky, protože tomu tak nebylo a není. Stačí si pohovořit s vojáky, kteří pod jeho velením před Listopadem sloužili.

Chápu, že ne všichni chlapi mají na vojnu za komunistů hezké vzpomínky a automaticky mají problém dát hlas bývalému lampasákovi, pravda je ale taková, že generál Pavel nikdy zelený mozek neměl. I mezi důstojníky ČLA byly velké rozdíly.

Volba je tedy vlastně jednoduchá: Chceme někoho, kdo vždycky sloužil vlasti, a to i v boji, (bohužel ta vlast nebyla vždycky demokratická), nebo někoho, kdo vlast celý svůj dospělý život okrádal a na prvním místě je jeho vlastní prospěch? Já mám jasno.

Iluze, že může zvítězit někdo jiný, nezatížený minulostí je naprosto mylná. Proto je potřeba odhodit všechny předsudky a v tomto konkrétním případě naprosto pragmaticky volit už v prvním kole toho, kde je schopen vrátit na hrad respekt k ústavě, slušnost, důstojnost, jasné směřování k demokracii a k západním hodnotám. 

Opět se lámou ledy a Evropa se dělí. Chceme snad jít cestou Babišova kamaráda Orbána?

Pokud si mám vybrat mezi donašečem, a nedoškoleným Jamesem Bondem, tak mám jasno!

 

                                                

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 5.12.2022 7:00 | karma článku: 7,72 | přečteno: 204x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,15

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 15,92