Jak se najímají manažeři

Znalost oboru je logicky spojena se znalostí osobností, které v tom oboru něco znamenají. Z logiky věci vyplývá, že není možné chtít za využití těchto známostí jediný halíř navíc.

Pokládám za nepochybné, že se v případě pana Fajta hůl hledala až se našla, protože kdyby na jeho likvidaci nebyl Hradní zájem, nikdo by se jeho smlouvami nezabýval. Takže to můžeme nechat stranou a zabývat se pouze předmětem kritiky.

Přiznávám, že jsem infikován západní logikou, protože jsem v ní 15 let pracoval a opravdu vůbec nic proti panu Fajtovi nemám. Má argumentace se mu asi líbit nebude.

  1. Pokud si stát nebo firma najímá špičkového manažera, měla by i smlouva s ním být připravena kvalitními právníky. To ovšem platí i pro druhou smluvní stranu, která by si měla taktéž chránit své pozadí. Klauzule řešící možnost či nemožnost uzavírání dalších smluv by v takovém případě byla zcela logicky integrální součástí smlouvy a kurt by byl nalajnován ještě před započetím hry.
  2. Pokud si stát nebo firma najímá špičkového manažera, tak si ho vybrala nejen pro jeho manažerské schopnosti, ale také pro jeho znalost oboru. Znalost oboru je logicky spojena se znalostí osobností, které v tom oboru něco znamenají. Z logiky věci vyplývá, že není možné chtít za využití těchto známostí jediný halíř navíc.
  3. Pokud si stát nebo firma najímá špičkového manažera, najímá si ho na plný úvazek. Tyto smlouvy vylučují možnost požadovat odměnu za přesčasy. Správné vykonávání této funkce v podstatě časově vylučuje jakékoli další úvazky. V případě, že si manažer nevyjednal ve smlouvě odpovídající odměnu, která by kryla toto jeho více než stoprocentní nasazení, tak je to jen jeho chyba.
  4. Pokud si stát nebo firma najímá špičkového manažera, který je zároveň výkonným umělcem, mělo by být přesně definováno, co se za umělecký (autorský) přínos pokládá a zda je možné, aby za tím účelem vznikla další smlouva. Můj názor je, že není přípustné, aby ve stejné době a ve stejné instituci tyto dvě činnosti probíhaly paralelně. Není možné podepsat jako manažer smlouvu sám se sebou jako umělcem a pak sám sebe kontrolovat. Pokládám to za nemravné a říká se tomu správně střet zájmů.
  5. Pod pojmem autorství, které je možné chránit podle zákona, se rozumí vznik nového díla. Slovního, hudebního, výtvarného a tak dále. Za autorský přínos nepokládám situaci, kdy se ředitel galerie sejde se svým zahraničním kolegou a u dobré a dlouhé večeře vymyslí společný projekt. To je definitivně součástí práce manažera, do které patří kromě řízení organizace a spolupracovníků také strategické plánování.

Přes všechna tato tvrzení, souhlasím s tím, že je to "kampáň" a "účelovka" vytvořená ve snaze zalíbit se stařičkému mocnáři. Ministr nepřekvapil ani při návštěvě Číny. Někdo jeho úrovně ani překvapit nemůže.

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 6.5.2019 7:00 | karma článku: 9,10 | přečteno: 371x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,15

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 15,92