Iluzionisté na politické scéně

Zatímco probíhá například delší stahování, nebo kopírování větších souborů, můžeme pracovat na obrazovce na jiných úkolech. Ty velké úlohy běží takzvaně „na pozadí“, aniž bychom je mohli přímo pozorovat.

Když pozorujeme kouzelníka, nevšimneme si kam pravá ruka schovala míček, protože nás ten mág upoutá tím, co právě dělá rukou levou. To je základ iluze - dokázat odvést naši pozornost od skutečného děje k tomu druhému, který ten první zakrývá.

Tenhle poměrně jednoduchý trik převzali samozřejmě politici a jejich spin doktoři. Říká se tomu vrtěti psem - viz americký film (Wag the dog, 1997). Uměle vytvořená iluze budí dojem, že pes vrtí ocáskem, ve skutečnosti ocas vrtí psem.

Dnes už každý z nás má nějaké zkušenosti s počítačem. Zatímco probíhá například delší stahování, nebo kopírování větších souborů, můžeme pracovat na obrazovce na jiných úkolech. Ty velké úlohy běží takzvaně „na pozadí“, aniž bychom je mohli přímo pozorovat (background sessions).

Každý, kdo se trochu zajímal o přípravu převzetí moci KSČ v únoru 1948, mohl pozorovat, že v letech 1945 až 1948 probíhaly velmi pečlivě naplánované akce. ÚV KSČ (za vydatné pomoci sovětských poradců) plánoval a úkoloval své členy, aby postupně nahrazovali vedoucí činitele v armádě, v policii, na ministerstvech, na klíčových místech strategických podniků, v odborech, atd. Cílem bylo, aby v den „D“, kdy dojde k faktickému převzetí moci, prakticky neexistoval akceschopný odpor. A to se jim bohužel povedlo. 

Jak to vše souvisí s naší současnou politickou situací?

Politici nám za vydatné pomoci médií nabízejí nejrůznější šťavnaté kousky, které se pak týdny probírají v tisku i televizních debatách, zatímco „na pozadí“ běží daleko významnější aktivity.

Posledním příkladem je kauza Andreje juniora, která plní přední i zadní strany. Při tom si málokdo všiml, že v té době dochází k převzetí Bauer Médií Andrejem seniorem. ÚHOS jej schválil a tak umožnil další navýšení podílu AB na tuzemských médiích.

Tím nechci proboha naznačit, že by byla paní Slonková placena Agrofertem, ale ten skandálek se ohromně hodil. Dochází k paralyzování služebního zákona tím, že vláda bude mít možnost zbavit se nepohodlných úředníků. Kolik vedoucích pracovníků na klíčových místech bylo od nástupu ANO do vlády už vyměněno? V armádě, v policii, v Gibsu, Finanční správě, velkých nemocnicích - nepřipomíná vám to stále ještě nic?

Dochází k postupné oligarchizaci, demokracie ustupuje majiteli a diktátorovi v jedné osobě. Ruský model.

Nejsme tou příslovečnou žábou v kádince, pod kterou hoří plamen? Budeme mít ještě šanci vyskočit, až nám začne být opravdu horko?

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 26.11.2018 7:00 | karma článku: 11,32 | přečteno: 183x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,15

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 15,92