Houbaři v Helsinkách

Zatímco Voloďa se sebevědomě usmíval a nechal ho žvanit, Donald se zaplétal do vlastních pastí, až se na konec vyjádřil v tom smyslu, že představiteli nenáviděného Sovětského impéria věří více, než vlastním zpravodajským službám.

 

Vyrazili jsme na houby. Velmi brzo bylo jasné, že v našem suchém lese žádné nejsou. Ani prašivky. Měli jsme dvě možnosti: buď se vrátit do chalupy s pocitem selhání, nebo dodatečně překvalifikovat cíl. Zvolili jsme variantu „b“ a změnili důvod návštěvy lesa z hub na procházku. A ejhle, cíl byl splněn. Krásně jsme se prošli a pes byl proběhnut.

Myslím, že takhle to dělají politici a diplomaté. Dodatečně změní cíl, aby se všichni mohli prohlásit za vítěze. Strejda Donald dokonce už před návštěvou lesa říkal, že nechová žádné velké naděje, že by tam nějaké houby mohly být. Přesto je ochoten tam jet, aby nikdo nemohl říci, že pro nalezení hub neudělal dost.

Až sem dobrý, každý spin doktor by ho pochválil, jenže pak se něco zadrhlo. Donald se sešel na posedu v lese s Voloďou na neobvykle dlouhé soukromé schůzce. Už to samo je na pováženou a je třeba povytáhnout obočí. Co mají tak citlivého, že to nelze projednat za přítomnosti dalších spolupracovníků a jsou na to zapotřebí hodiny času?

Ten největší průšvih se ale teprve blížil a měl se odehrát na tiskovce po konci jednání. Strýček Donald tam působil jako zmoklá slepice, číro mu sice drželo, ale jinak nic. Zatímco Voloďa se sebevědomě usmíval a nechal ho žvanit, Donald se zaplétal do vlastních pastí, až se na konec vyjádřil v tom smyslu, že představiteli nenáviděného Sovětského impéria věří více, než vlastním zpravodajským službám. To v tom lese fakt musel najít ale hodně jedovatou houbu!

Jako každý populista, který visí na průzkumech obliby, si musel potřísnit prádlo, když uzřel co způsobil. Že ho jako špatného houbaře kritizuje opozice, tomu se nikdo nediví, ale co si musel vyslechnout od houbařů ze svého vlastního spolku mykologů!

Trapné vysvětlení, že v jedné větě použil pozitivního tvaru slovesa místo negativního, či opačně, to už je fakt dětinské. To je vysvětlení na úrovni Jiřího Ovčáčka.

Úřad amerického prezidenta je hodně významná funkce, ale ani on není úplně všemocný. Jednak existuje parta těch hodně bohatých, která mu do úřadu pomohla a také jsou zde zpravodajské služby, kterým není co věřit. Takže strejda šťourá bosou nohou do spícího hada.

V americké tradici je ledacos – od impeachmentu (mimochodem to je jedno z mála cizích slov, které není nutné překládat, ostravský havíř by to neřekl jinak) až po atentát. Mít sázkovou kancelář, tak vypíšu sázky na to, zda dokončí celé volební období.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 23.7.2018 7:00 | karma článku: 8,19 | přečteno: 296x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,15

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 15,92