Americký šerif a sprejeři pod mostem Karlovým

Trest má být přiměřený, rychlý a účinný. Za vandalství veřejně prospěšné práce a popustit až po zaplacení.

Můj známý se potřeboval rychle dostat autem napříč několika státy USA. Když projížděl jedním malým městečkem, o kterém bychom řekli, že to byl typický zapadákov, nevšiml si, nebo nedbal, to nevím. Zkrátka tam, kde bylo povoleno 35 mil v hodině, on jel padesát. Zastavil ho místní šerif a zeptal se proč v „jeho“ městě překročil povolenou rychlost. Odpověděl, že hrozně pospíchá. Policista ho bez dlouhých řečí odvedl na stanici, tam ho zavřel do cely, kterou známe z filmů. Tvoří ji jen mříže a nechal ho tam přespat. Ráno ho propustil a s úsměvem mu doporučil pokračovat v cestě podle předpisů. Žádná pokuta, nic.

Trest byl přiměřený, rychlý a účinný. V životě na to nezapomene a asi to už nikdy neudělá.

Na tuhle historku jsem si vzpomněl, když naše udatná městská policie chytla ty dva Germány u Karlova mostu se sprejem v ruce. Jak bezzubá je naše justice! Dostali podmínku, pokutu a budou muset platit náhradu škody. S tím odjeli domů. Nebýt to Němci, už by je tu nikdy nikdo neviděl. Viz případ toho Rusa, co na Silvestra autem zabil jinou cizinku před soudem ve Spálené ulici.

Proč například ti dva kluci neseděli na cele tak dlouho, dokud za ně tu škodu a pokutu někdo neuhradil? Dost možná měli v kapsách platební karty, které by to umožnily provést on-line. Proč se s nimi teď bude naše soudnictví handrkovat v několikastupňových odvoláních?

Trest má být přiměřený, rychlý a účinný. Za vandalství veřejně prospěšné práce a popustit až po zaplacení.

Celá věc pochopitelně dostala ještě další komickou fazetu, když jeden rozumný člověk tu parádu bez problémů a pronto odstranil, zatímco se naši úředníci topili ve výběrových řízeních a experti studovali vzorky pod mikroskopem...

Opět se ukázalo, že nejsme schopni rychle a levně řešit ty nejprostší záležitosti. Není divu, že ty složité, jako je například výměna ministra, trvají měsíce!

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 2.9.2019 7:00 | karma článku: 21,19 | přečteno: 319x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,15

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 15,92