Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jihoameričané vrací úder evropským kolonizátorům

Zápasy v základních skupinách na brazilském šampionátu nejsou ještě odehrané všechny, už teď ale známe názvy zemí, které ztratily veškerou naději na postup do vyřazovací fáze fotbalového turnaje, a některá jména jsou velice překvapivá.

Na začátku června abdikoval španělský král Juan Carlos I., zhruba o tři týdny později udělali něco podobného i španělští fotbalisté, po prohrách s Nizozemci (1:5) a Chilany (0:2) je jasné, že fotbalisté z Pyrenejského poloostrova budou muset přepustit fotbalový trůn jinému národu. Španělé přitom odjížděli do Brazílie jako úřadující mistři světa a Evropy, a byli tak považováni za horkého kandidáta na zisk mistrovské trofeje. Se španělskými ambicemi však výrazně zamávaly nizozemské větrné mlýny v čele s Arjnenem Robbenem a Robinem van Persiem, aby se nakonec ztratily v chilských Andách. I kvůli těmto porážkám se mnozí lidé začali shodovat na tom, že španělský házenkářský styl, učeně nazýván tiki-taka, je překonán a nemá již čím překvapit. Španělská hra je založena na držení míče a spoustě přihrávek – v zápase proti Nizozemsku měli Španělé míč na svých kopačkách po 64,5% času a přihráli si 540x (Nizozemci si zásluhou Robbena přihráli „jen“ 276x), v druhém zápase s Chile drželo Španělsko míč po 63,1% času a přihráli si 501x (Chilané 263x). Z řeči čísel bychom mohli usoudit, že Španělé oběma zápasům dominovali, drželi míč, přihrávali si, tak jak je možné, že prohráli?! Dost možná je to tím, že Španělé často volili další dvě tři přihrávky navíc místo přímé střely na bránu. Během duelu s Nizozemci směřovali Španělé mezi tři tyče soupeře jen čtyři střely a z toho jedna byla z penalty (Nizozemci vystřelili na bránu hned 10x), v dalším utkání s Chile se sice Španělé trefili do brankového prostoru 6x, zatímco Jihoameričané jen 4x, ale k vítězství to beztak nevedlo. Španělé tedy dokážou mít míč díky častým přihrávkám pod kontrolou po většinu zápasu, jenže nejsou schopni to dostatečně zužitkovat, svým obléhacím stylem hry dokázali během dvou utkání vstřelit jedinou branku (z penalty) a hned 7x inkasovali.

Nejedno překvapení nám zatím servíruje skupina D (Anglie, Itálie, Kostarika, Uruguay). Nejvíc překvapují outsideři skupiny, tedy Kostaričané, kteří dokázali porazit jak Uruguay (1:3), tak Itálii (0:1) a jsou prvními jistými postupujícími. Kdo naopak jistě nepostoupí je Anglie, která podlehla Itálii (1:2) a Uruguay (2:1). Výkon Anglie byl v prvním zápase proti Itálii více než sympatický a dával fanouškům Albionu naději dobrých výsledků do dalších utkání. V duelu s Uruguayí ale nebyli Angličané tak akční jako v prvním zápase a doplatili na pár neproměněných šancí Rudého ďábla Rooneyho a především na gólovou potenci Uruguayce Luise Suáreze, který působí v anglickém Liverpoolu FC. Angličané tak jedou domů, aniž by došlo na jejich prokletou disciplínu - penaltový rozstřel.

Už na mistrovství světa v Jihoafrické republice před čtyřmi roky dokázaly jihoamerické týmy vystrčit rohy a potrápit ostatní celky (Uruguay obsadila 4. místo), v letošním roce je síla a potenciál týmů z Jižní Ameriky ještě znatelnější – mimo tradiční favority z Brazílie a Argentiny se velmi hlasitě připomněly Chilané a ani Uruguayci ještě nemuseli říci své poslední slovo.

Na nové mistry světa si ještě nějakou dobu počkáme, jedno ale víme jistě, Angličanům a Španělům už v posledních zápasech o nic nepůjde, už před zápasem budou mít sbalené kufry, po zápasech mohou oba týmy odcestovat společně na letiště, hráči si mohou popovídat třeba o tom, kam pojedou na dovolenou…do Jižní Ameriky se asi nikdo z nich rekreovat nepojede.  

Autor: Ondřej Pražák | pátek 20.6.2014 22:09 | karma článku: 7,38 | přečteno: 426x
  • Další články autora

Ondřej Pražák

Tohle jsem, bohužel, čekal

Od včerejšího večera známe nejpopulárnější tuzemské zpěvačky, zpěváky a hudební skupiny pro rok 2014. Slavnostní galavečer ze Státní opery v Praze vysílala televize Nova, což se neprojevovalo jen pásmem reklam co pětadvacet minut.

30.11.2014 v 9:43 | Karma: 26,52 | Přečteno: 1650x | Diskuse| Média

Ondřej Pražák

Novák Karel, sektor B6, řada 6, sedadlo 74

UEFA rozdala tresty za nepokoje během utkání Evropské ligy mezi Slovanem Bratislava a Spartou Praha. Pražský klub byl pokutován částkou 80 tisíc eur a dvouletou podmínkou na uzavření stadionu na jeden zápas. Bratislavský Slovan, který zápas hostil, bude muset zaplatit 50 tisíc eur, UEFA byla ke slovenskému celku shovívavější, pochopitelně.

31.10.2014 v 15:41 | Karma: 10,72 | Přečteno: 511x | Diskuse| Sport

Ondřej Pražák

Pohádky o mašinkách – O přetopené a zpožděné mašince

Desátým rokem dojíždím do školy vlakem. Tam a zpět. Podle jízdního řádu mi každodenních 28 kilometrů stráví 40 minut času. Za načatých deset let jsem vlakem ujel zhruba 49 000 kilometrů, což mi trvalo 70 000 minut. Jednoduše řečeno, za 48 dní jsem žlutým motoráčkem objel Zemi po rovníku. Willy Fog, kdo to je?!

17.10.2014 v 18:33 | Karma: 7,56 | Přečteno: 545x | Diskuse| Společnost

Ondřej Pražák

Co Čech, to kuchař

V legendární komedii „S tebou mě baví svět“ říká malá Kačenka svému tatínkovi: „Večeři máš v kuchařce na straně 34.“ S potěšením sleduji, jakou dráhu jsme za těch 32 let uběhli. Večeře dnes máme na obrazovkách České televize, TV Nova, na Primě a dalších (televizních) kanálech téměř celý den.

6.10.2014 v 16:02 | Karma: 17,44 | Přečteno: 1099x | Diskuse| Média

Ondřej Pražák

Slavia – vyprodáno a prodáno

Fotbalová sobota se ponese v duchu prestižních derby – v Anglii se v tzv. Merseyside derby střetne Liverpool s Evertonem, v severním Londýně bude bojovat Arsenal s Tottenhamem a v pražském Edenu proti sobě stanou Slavia a Sparta. O bouřlivou atmosféru na stadionu Slavie by neměla být nouze, zápas je vyprodaný, a v ochozech by tak mělo utkání přihlížet zhruba 19 tisíc fanoušků. Na Slavii se v posledním týdnu neprodávaly pouze vstupenky, klub totiž po třech letech znovu mění majitele.

27.9.2014 v 13:33 | Karma: 5,51 | Přečteno: 310x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 841x
zajímám se o dění ve světě sportu

Seznam rubrik