Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Novák Karel, sektor B6, řada 6, sedadlo 74

UEFA rozdala tresty za nepokoje během utkání Evropské ligy mezi Slovanem Bratislava a Spartou Praha. Pražský klub byl pokutován částkou 80 tisíc eur a dvouletou podmínkou na uzavření stadionu na jeden zápas. Bratislavský Slovan, který zápas hostil, bude muset zaplatit 50 tisíc eur, UEFA byla ke slovenskému celku shovívavější, pochopitelně.

Kdyby totiž UEFA sáhla k přísnějšímu potrestání Slovanu, připustila by tím své vlastní pochybení, když na začátku září, tedy v době, kdy se Slovan dostal do skupinové fáze Evropské ligy, povolila odehrání domácích zápasů na stadionu Pasienky. UEFA tak udělila Slovanu výjimku a dovolila mu na Pasienkách odehrát nejen zápas se Spartou, kdy už před začátkem zápasu organizátoři varovali fotbalisty a realizační týmy, že by mohlo dojít k výtržnostem a střetům fanoušků na stadionu, v tom případě se měli fotbalisté rychle schovat k hlavní tribuně, kde je zázemí nejvhodnější. UEFA tedy svalila větší díl viny na sparťanské fanoušky, kteří rozhodně nejsou bez viny.

V 41. minutě si několik sparťanů v hledišti řeklo, že dost bylo sledování fotbalu a vrhli se do sektoru, ve kterém byli příznivci domácího týmu. Pravdou je, že do té doby se nehrál moc pohledný fotbal, ale i tak nechápu význam takovýchto výlevů „fanouškovství“.  Ve vyspělých fotbalových zemích jako je Německo a zejména Anglie je návštěva stadionu takřka kulturní akcí. V hledišti můžeme klidně vidět osmdesátiletou dámu, která s šálou kolem krku věrně fandí svému týmu. Na českých stadionech bohužel jen zřídka slýcháme mrazivá chorea, která by byla alespoň trochu podobná tomu, když fandové Liverpoolu vítají své oblíbence písní „You’ll Never Walk Alone“ a malou českou obdobu dortmundské „Südtribüne“ nenajdeme jen tak.

Vím, že fotbalové podmínky v Německu a Anglii jsou nesrovnatelné s těmi českými, ale byl bych rád, kdyby se velké hlavy českého fotbalu snažily alespoň přiblížit vyspělým podmínkám na západě Evropy, místo toho, aby se před většími zápasy šikovaly jednotky policie a zápasy byly přerušovány kvůli hustému dýmu na hrací ploše. Na začátku sezony jsem měl dobrý pocit z domácích zápasu pražské Slavie, fanoušci si připravovali pěkná chorea a nad hlavami jim vlály červeno-bílé vlajky. Pak ale přišlo derby se Spartou, Slavia sice prohrávala, ale za slabší konec provazu netahala, dostávala se do šancí, které volaly po gólu, slávističtí fandové ale nepochopitelně řekli „Ne!“ a zapálili dýmovnice, které měly za následek přerušení utkání a konec nadějí na lepší výsledek. Opravdu nechápu, proč někdo zaplatí několik set korun za vstupenku, aby si pak pár metrů před sebou zapálil dýmovnici a po několik dalších minut hleděl do hustého kouře. Nepopírám, že český fotbal není občas k pláči, ale vhánět si dobrovolně slzy do očí?!

Posun k lepšímu by mohl nastat při změně zákonů. Vezměme si za příklad kontroverzní zápas z minulého týdne mezi Slovanem a Spartou. Sparťanští fanoušci se poprali, Sparta za ně (opět) zaplatí pokutu a tito fanoušci mohou klidně být u dalšího zápasu mezi Slovanem a Spartou, tentokráte v Praze. V jiných zemích, kde nemají zájem o takovéto potyčky na stadionech, by fanoušci byli identifikováni pomocí kamer, které snímají každý úsek tribuny a dostali by několikaletý zákaz vstupu na stadion, přičemž by se po nějakou dobu museli každý hrací den svého týmu hlásit na policejní stanici. Zatím se však nezdá, že by na českých stadionech byli „fanoušci“, kteří zapalují světlice, vytrhávají sedačky a občas se i proběhnou přes hřiště, nahrazeni fanoušky, kteří se chtějí podívat na zajímavý zápas a nacvičenými pokřiky hnát svůj tým k lepším výkonům. Bohužel, i toto je jeden z důvodů, proč raději sleduji anglickou ligu než tu českou.

 

Autor: Ondřej Pražák | pátek 31.10.2014 15:41 | karma článku: 10,72 | přečteno: 511x
  • Další články autora

Ondřej Pražák

Tohle jsem, bohužel, čekal

Od včerejšího večera známe nejpopulárnější tuzemské zpěvačky, zpěváky a hudební skupiny pro rok 2014. Slavnostní galavečer ze Státní opery v Praze vysílala televize Nova, což se neprojevovalo jen pásmem reklam co pětadvacet minut.

30.11.2014 v 9:43 | Karma: 26,52 | Přečteno: 1650x | Diskuse| Média

Ondřej Pražák

Pohádky o mašinkách – O přetopené a zpožděné mašince

Desátým rokem dojíždím do školy vlakem. Tam a zpět. Podle jízdního řádu mi každodenních 28 kilometrů stráví 40 minut času. Za načatých deset let jsem vlakem ujel zhruba 49 000 kilometrů, což mi trvalo 70 000 minut. Jednoduše řečeno, za 48 dní jsem žlutým motoráčkem objel Zemi po rovníku. Willy Fog, kdo to je?!

17.10.2014 v 18:33 | Karma: 7,56 | Přečteno: 545x | Diskuse| Společnost

Ondřej Pražák

Co Čech, to kuchař

V legendární komedii „S tebou mě baví svět“ říká malá Kačenka svému tatínkovi: „Večeři máš v kuchařce na straně 34.“ S potěšením sleduji, jakou dráhu jsme za těch 32 let uběhli. Večeře dnes máme na obrazovkách České televize, TV Nova, na Primě a dalších (televizních) kanálech téměř celý den.

6.10.2014 v 16:02 | Karma: 17,44 | Přečteno: 1099x | Diskuse| Média

Ondřej Pražák

Slavia – vyprodáno a prodáno

Fotbalová sobota se ponese v duchu prestižních derby – v Anglii se v tzv. Merseyside derby střetne Liverpool s Evertonem, v severním Londýně bude bojovat Arsenal s Tottenhamem a v pražském Edenu proti sobě stanou Slavia a Sparta. O bouřlivou atmosféru na stadionu Slavie by neměla být nouze, zápas je vyprodaný, a v ochozech by tak mělo utkání přihlížet zhruba 19 tisíc fanoušků. Na Slavii se v posledním týdnu neprodávaly pouze vstupenky, klub totiž po třech letech znovu mění majitele.

27.9.2014 v 13:33 | Karma: 5,51 | Přečteno: 310x | Diskuse| Sport

Ondřej Pražák

Vrbova Mind-Game a tři body od větrných mlýnů

Vypadá to, jako by Pavel Vrba v přátelských zápasech záměrně neodhaloval plný potenciál národního týmu. Ve čtyřech přípravných zápasech se mu nepodařilo zvítězit a naopak dvakrát jeho tým prohrál. Své první vítězství si Vrba schovával do toho nejvhodnějšího zápasu – první zápas kvalifikace, navíc proti favorizovaným Holanďanům. Jak by přeneseně řekli fanoušci Josého Mourinha: „Vrba si všechny povodil.“

10.9.2014 v 15:21 | Karma: 9,94 | Přečteno: 441x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 841x
zajímám se o dění ve světě sportu

Seznam rubrik