Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lze obcházet pravdu donekonečna?

Historie nám jednoznačně odpovídá že ano, některé lži jsou časem zakonzervovány lhostejností a bezmyšlenkovým stereotypem. Po letech se sice objeví zpráva obracející věc na pravou míru, ale setrvačnost podvědomí nechává vše při starém.

 

       1.Při vzpomínce na Jana Husa se nám vybaví štíhlý asketický typ se špičatou bradkou, pravděpodobněji ale byl kulatý a plešatý holobrádek. Husa uctívají protestanti u nás i ve světě, na druhé straně katolíci jej mají dodnes za kacíře, pouze u nás je tolerován i některými katolíky. Tato naše náboženská schizofrenie je dána historicky a v podstatě tak vyhnětla z Čechů nejateističtější národ na světě.

     Přestože se Židům v Evropě nevedlo dobře, u nás byli demokraticky tolerováni dokonce i za komunistů. Všichni křesťané dobře ví kdo jim zabil tvůrce nové monoteistické víry Ježíše a je jim jedno, že sám byl žid. Společný Bůh židů, křesťanů a muslimů zatím nedokázal zjevně a průkazně projevit náklonnost k některé z těchto odnoží. Těžko si lze ale představit, že by křest, svatba a pohřeb byl prováděn u konkurenčních náboženství, například křest křesťana ve svatostánku židů, nebo ortodoxního žida v muslimské mešitě, přitom Bůh je přítomen všude a mělo by to proto vyjít nastejno. Pouze v ateistických Čechách je dnes možný pohřeb jinověrce i v katolickém kostele a je tomu tak správně, protože byl postaven za přispění všech obyvatel této země, tedy i Židů.

     Masaryk byl víc protestant a katolický klér jej nenáviděl, proto nemohla být provedena rozlučka v katedrále. Ostatní presidenti neměli šanci, ti komunističtí ani chuť, umožnit svou rozluku s opuštěným národem v prostorách svatostánku.

     2. Čechům je v poslední době vnucován mindrák z odsunu Němců. Nějak se zapomnělo na odsun Čechů po obsazení Sudet, tvrdý zábor částí Těšínska Polskem, později i vyhánění ze Slovenského štátu. Politik z vděčnosti za dobré pohoštění prohodí na banketu jednu neurčitou větu o nešťastném odsunu a dějiny se budou přepisovat tak dlouho až následek bude postaven před příčinu. Běžně platí pořadí – nevěra je příčinou následného rozvodu. Opačně to ztrácí zcela logiku, příčinou rozvodu není následná nevěra.

     3. Obliba našeho prezidenta Havla v zahraničí byla veliká především pro jeho skromnost, dobrotu a bezradnost. Jeho nazelenalé projevy se blížily ideálům hnutí hipies a kritizovaly západní demokracii pro její negativní materialismus, bezduchovost, expansivnost a především bezhlavý vývoj nových technologií, které začínají ohrožovat bytí lidstva na této planetě. Úcta k jeho názorům vedla lidi v USA tak daleko, postěžoval si v jedné knize americký vědec, že přestali dotovat vědu a výzkum. Z darů bohatších jedinců a nadací se přitom skládá až 70% financí vkládaného do odvětví, které vlastně tlačí USA na první místo ekonomik ve světě. Po sametově snadném obratu se u nás v prvé řadě zrušil zbrojní průmysl a tím jsme dali i najevo kam půjde náš průmysl. Vyklidili jsme pozice prakticky veškerého strojního průmyslu a zůstaly nám jen práce pro zahraniční firmy. K naplnění Havlova idealizovaného odkazu má nás západní svět stále co dohánět, i když tak trochu se to v poslední době daří alespoň v EU.

     4. V roce 1978 jsem jel vlakem na Slovensko si dodělat základní vojenskou službu, nálada byla nedobrá, manželka čekala druhé dítě a protože mi bylo víc jak 26 let neměla dostat po dobu mé nepřítomnosti ani korunu. Z Liberce až do Brna se mnou jel starší pán a měli jsme si co povídat. Vyprávěl jak seděl kdysi ve vězení s Husákem, ten byl právník a dokázal sobě i spoluvězňům vybojovat nějaké ty výhody. Nejzajímavější ale bylo tvrzení onoho spolucestujícího, že Husák stále a všude tvrdil, že bude jednou hlavou tohoto státu, přitom před rokem měl být dokonce popraven. Byl jasnovidec, jen se holedbal a nebo skutečně existovaly sovětské zálohy na funkce? Jedno je jisté, po jmenování prezidentem v amnestii nepropustil tolik vrahů a násilníků jak to udělal jeho následovník.

     Závěrem shrnuto - ne každý dobrý úmysl pomáhá všem a ne každý špatný čin historie odsoudí.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Oldřich Šrámek | sobota 31.12.2011 11:17 | karma článku: 18,59 | přečteno: 1132x
  • Další články autora

Oldřich Šrámek

Covid

Covid-19 má u mladých lidí 99,998% možnost samovolného uzdravení (u starších je to procento 99,7%) a mnozí ani neví, že ji měli, to jsou data z CDC (Centrum pro kontrolu a prevenci je národním institutem USA pro veřejné zdraví).

22.11.2021 v 19:21 | Karma: 20,47 | Přečteno: 494x | Diskuse| Politika

Oldřich Šrámek

Covid u nás a ve světě

Jestli si někdo myslí, že naše planeta zpomalila současnou virovou nemocí výrazně růst počtu obyvatel, je na omylu. Přibylo za minulý rok 36 milionů lidí, z toho na covid zemřelo 3,79 milionů.

13.6.2021 v 16:30 | Karma: 9,51 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

Oldřich Šrámek

Covid změní svět

Svět si nechce připustit existenci běžné pandemie a dělá takové závěry, které jej strhnou k poklesu vývoje. Dobře mu tak, svým vývojem byl až příliš namyšlený.

21.5.2021 v 5:56 | Karma: 11,67 | Přečteno: 245x | Diskuse| Ostatní

Oldřich Šrámek

Umírání i randění bude zakázáno

Návštěvy příbuzných povoleny jen v případě nezbytných potřeb a nutné péče, z toho plyne, že nepříbuzným randícím osobám je zakázáno se scházet a očkování bude napříště podmínkou pro svobodu pohybu.

28.2.2021 v 15:03 | Karma: 10,61 | Přečteno: 300x | Politika

Oldřich Šrámek

Koronavirus

Lockdown je dočasný požadavek, aby lidé zůstali doma z důvodu zabránit epidemii, jde vlastně o zákaz volného pohybu osob. Přibrzdí se ekonomika a společnost přibrzdí svůj rozvoj, lidem se dovolí jen rodinné kontakty a to vše pod

10.2.2021 v 8:41 | Karma: 15,86 | Přečteno: 379x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli dva lidé. Na místě...

Poslanci kývli na možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:55

Přímý přenos Poslanci schválili možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění. Pomoci to má těm,...

Carlson má pořad v ruské televizi. V prvním díle řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46

Konzervativní americký moderátor Tucker Carlson spustil vlastní pořad na ruské státní televizi...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 152
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1010x
Sem tam jsou některé skutečnosti v rozporu se selským rozumem a je dobré hledat někoho, kdo má stejný názor.

Seznam rubrik