Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo nepláče není Čech!

     Z naší prochladlé kotliny lze v posledním půlroce slyšet nářky. Vláda vytvořená podle svobodné volby a přání většiny voličů začala plnit některá slibovaná předsevzetí.

 

       Základním pravidlem pravicových stran by mělo být předání státních podniků šikovným podnikatelům, snížit daně na minimum a přerozdělovat peníze v co nejmenší míře. Naopak levicové strany se snaží kontrolovat vše, zvýšit daně na maximální únosnost a mít tak možnost přerozdělovat peníze dle vlastního uvážení. Skutky dnešní pravicové vlády jdou však proti své podstatě. Dalo by se říci, že podnikatelé budou horovat pro pravičáctví a zaměstnanci pro levičáctví, přitom vždy a jenom z pohledu vlastního finančního prospěchu. Výše platu je přitom rozhodující především pro porovnání s platy těch druhých. Svět začíná být malý a tak se dnes neporovnává plat jen se sousedem, ale s českým, evropským či americkým průměrem, přitom zaostalé země se zásadně neberou v úvahu.

      Výše platů přitom vůbec nekoresponduje s výši vzdělání, ba naopak, a to je dobře, šanci musí mít všichni. Podnikatel nemusí být absolvent školy, dokonce nemusí mít ani odborné vzdělání. Na druhé straně například vysokoškolsky vzdělaný projektant staveb a strojů jako zaměstnanec nikdy nedosáhne na plat zedníka, policisty, státního úředníka, nebo pojišťováka, tak tomu bylo ostatně i za komunistů. Právě v těchto disproporcích je třeba hledat začínající nezájem o školství a vzdělanost v naší společnosti. Lékaři mají možnost dosáhnout evropských platů poměrně snadno, protože jde přece jen o životy. Totéž by mohla udělat každá organizovaná skupina, bez které se stát neobejde, ale není jich mnoho. Dispečeři atomových elektráren si asi nemůžou odejít stávkovat, zřejmě jsou vázáni tvrdými sankcemi a totéž asi platí pro vojsko, policii, hasiče a tak tu zbývají ke stávkování jen státní přepravci a popeláři. V průmyslu a u soukromníků je stávkování zaměstnanců nereálné až směšné, je těžké vymáhat peníze ze zkrachovalého podniku, kterému jste pomohli ke dnu.

    Československo ekonomicky stálo na výrobě takřka všeho, co bylo k existenci státu zapotřebí. Mimo velkých lodí se tu vyrábělo všechno - letadla, auta, textilní a jiné stroje se dokonce vyráběly pro vnitrostátní konkurenci v této malé zemi ve více továrnách. Tato praxe se převedla do poúnorového období komunismu, protože to vyhovovalo odtrženému světu východu a rozvojovým státům koketujícím se socialismem. Po nastolení svobodného podnikání nastala úplná devastace zbrojního, textilního, obuvnického …… průmyslu, přestaly se vyvíjet a vyrábět těžební, zpracovatelské, sklářské, cukrovarnické, zemědělské ……..stroje a tak by se daly vyjmenovat snad všechny obory lidské činnosti. Všechny tyto stroje musely u nás vymýšlet a vyrábět lidé a současně s větším nebo menším úspěchem čelit světové konkurencí. Dnes se již nic nevymýšlí, jsme tu jen, až na malé výjimky, výrobci strojů vymyšlených v zahraničí. Při shánění zaměstnání se vás neptají na znalosti v oboru, důležitá je jazyková vybavenost slovem a písmem a počítačová gramotnost. U nás se přestalo tvořit, dnes se pouze obchoduje, jinak řečeno - přestalo se přemýšlet a začalo žvanit. Tak tomu bylo od začátku polistopadové novověku, nechat průmysl svému osudu a především zrušit tu hanebnou zbrojařskou produkci a nastolit éru dobře mluvících politiků a manažerů.

     V novinách často vycházejí různé rady jak se ucházet o zaměstnání, především je nutné být dobře oblečený, zdravě drzý (asertivní)  a výřečný v anglickém a německém jazyce, ještě jsem si nikdy nevšiml potřeby znalostí z oboru. Povědomí nepotřebnosti vlastní tvořivosti se z průmyslu přeneslo i na všechny ostatní související vlastnosti národa. Školství upřednostňuje komunikaci před celkovými znalostmi - podle amerického vzoru, umění písemné, hrané, hudební a výtvarné se vyhýbá účelu správného formování lidstva, naopak preferuje pouze vlastní prodejnost, z něčeho se nakonec musí žít.

     Možná je to jen můj názor a vše je úplně naopak, školství, věda, umění je natolik excelentní, že to snad ani dál nejde. Možná jsme se zmýlili i v hanění rozmachu předražených výkupních cen energií ze solárních soustav, protože týden po zemětřesení v Japonsku šly ceny v Německu o desítky procent nahoru. Až nám západní sousedé zakážou provozovat atomovky, budeme jim ještě rádi a přednostně prodávat energie i z těch pomlouvaných solárů. Za několik týdnů může cena energie stoupnout třeba o třetinu, spotřebitelé to zaplatí a odvody do státních kas se zvýší také o třetinu. Kdo s takovou nadílkou mohl počítat? Zkusme domyslet, co by se dělo s ekonomikami států na celé této planetě, když by měl každý jedinec možnost si jednou za život koupit strojek za tisíc korun a třeba jednou za rok k tomu za stovku jednu kapsli něčeho a to by mu nahradilo všechny energetické potřeby? Proč si prozatím EU nepronajme velkou část Sahary, nenainstaluje solární panely a elektrorozvodnou sítí nedováží energii do Evropy? (Tuším, že Německo již něco takového započalo.)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Oldřich Šrámek | pátek 18.3.2011 15:57 | karma článku: 13,27 | přečteno: 1043x
  • Další články autora

Oldřich Šrámek

Covid

Covid-19 má u mladých lidí 99,998% možnost samovolného uzdravení (u starších je to procento 99,7%) a mnozí ani neví, že ji měli, to jsou data z CDC (Centrum pro kontrolu a prevenci je národním institutem USA pro veřejné zdraví).

22.11.2021 v 19:21 | Karma: 20,47 | Přečteno: 494x | Diskuse| Politika

Oldřich Šrámek

Covid u nás a ve světě

Jestli si někdo myslí, že naše planeta zpomalila současnou virovou nemocí výrazně růst počtu obyvatel, je na omylu. Přibylo za minulý rok 36 milionů lidí, z toho na covid zemřelo 3,79 milionů.

13.6.2021 v 16:30 | Karma: 9,51 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

Oldřich Šrámek

Covid změní svět

Svět si nechce připustit existenci běžné pandemie a dělá takové závěry, které jej strhnou k poklesu vývoje. Dobře mu tak, svým vývojem byl až příliš namyšlený.

21.5.2021 v 5:56 | Karma: 11,67 | Přečteno: 245x | Diskuse| Ostatní

Oldřich Šrámek

Umírání i randění bude zakázáno

Návštěvy příbuzných povoleny jen v případě nezbytných potřeb a nutné péče, z toho plyne, že nepříbuzným randícím osobám je zakázáno se scházet a očkování bude napříště podmínkou pro svobodu pohybu.

28.2.2021 v 15:03 | Karma: 10,61 | Přečteno: 300x | Politika

Oldřich Šrámek

Koronavirus

Lockdown je dočasný požadavek, aby lidé zůstali doma z důvodu zabránit epidemii, jde vlastně o zákaz volného pohybu osob. Přibrzdí se ekonomika a společnost přibrzdí svůj rozvoj, lidem se dovolí jen rodinné kontakty a to vše pod

10.2.2021 v 8:41 | Karma: 15,86 | Přečteno: 379x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Děda chtěl vnučku do péče kvůli týrání. Zmanipuloval ji k výmyslům, soudí ho

21. května 2024  17:25

Bouchla mě sušákem na prádlo, kopla do břicha, je zlá, křičí, tahá mě za vlasy, sráží na zem. Takto...

Poslanci znovu řeší možné odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:15

Přímý přenos Poslanci rozhodují o možnosti odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění, což vrátil Senát....

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  17:14

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Distributor smrtícího alkoholu z metanolové kauzy byl podmínečně propuštěn

21. května 2024  16:36,  aktualizováno  17:05

Jiří Vacula, který v roce 2012 distribuoval otrávený metanol, byl podmíněně propuštěn na svobodu. S...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 152
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1010x
Sem tam jsou některé skutečnosti v rozporu se selským rozumem a je dobré hledat někoho, kdo má stejný názor.

Seznam rubrik