Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co bylo dřív – vejce nebo slepice?

V této otázce se skrývá odvěká snaha rozluštit původ života. Možné odpovědi jsou jen dvě. Kdo tvrdí, že na Zemi byla dřív slepice, zastává se jednorázového božího přínosu k tvorbě života i vesmíru. Zastánci priority vejce musí přistoupit na evoluci a je jedno jestli k ní mají výhrady.

          Tato tvrzení se zdají být logická a jednoduchá, ale z historie vývoje poznání se mnohokrát zjistilo, že urychlené závěry nemusí být správné. Podle současné všeobecně uznávané teorie se život počal vyvíjet z organické prapolévky za přispění vnějších vlivů pouze zde na Zemi a nikde jinde ve vesmíru. Ještě nedávno se ale netušilo, že planety jsou i mimo naší sluneční soustavu, některé z nich mají vodu a dokonce jejich atmosféra obsahuje i trochu kyslíku. V posledních dnech se navíc prokázalo, že dlouhodobě uznávané základní prvky živé hmoty můžou být doplněny jinými prvky, prozatím přibyl jen arzen, přitom oxid arzenitý je prudký jed. Velikost poznaného vesmíru každým rokem roste tak rychle, že jeho ohraničenost astronomové již vzdávají a přiklání se k alternativním vesmírům. Mnohé nasvědčuje tomu, že věřit v jedinečnost života na Zemi je krátkozraké. Připusťme, že život sem byl zanesen z kosmu. Jsou dvě základní možnosti. Tou první je náhodné zanesení panspermie do přirozeně se vytvořené prapolévky a následném vývoji podle evolučních teorií. Tou druhou je možnost nastolení života vnějším zásahem inteligentních bytostí, tak jak to je popisováno v bibli. Pro nás je dnes myslitelnější varianta úmyslné kolonizace jiné dostupné planety. Tuto možnost nedávno připustil Hawking a upozornil na to, že je reálné nebezpečí konce světa způsobeného nejen civilizačními tlaky.

     Ať z důvodu lidské přebujelosti a hlouposti, nebo z důvodu katastrofy či přibližování se ke Slunci v daleké budoucnosti, budeme muset osídlit jiné planety a to tím způsobem, že si tam nejdříve upravíme složení atmosféry nasazením bakterií a později rostlin, ty nám udrží vodu a vytvoří kyslík. Teplotu dokážeme měnit i zde na Zemi nejen regulací skleníkových plynů, existují i možnosti umělého zvíření prachu a mnoho jiných metod teprve čeká na objevení. Později se nechá evolučním vývojem rozmnožit živočišný svět do té míry, že bude možné některému druhu nejbližšímu člověku implantovat geny rozumu a pracovitosti, stejně, jak to podle bible učinil Bůh (s dnešními technikami žádný zázrak). Při té příležitosti si tam můžeme také vysadit svá osvědčená domácí zvířata a je jedno, jestli člověk přiveze slepici, nebo jen vejce.

     Odpověď na otázku Co bylo dřív – vejce nebo slepice? se dá hledat i jinak. Experti z Sheffieldské university objevili bílkovinu ovucledidin-17, která se nachází u slepic ve vaječnících a ta způsobuje produkci tvrdé skořápky. Tak tomu je u všech ptáků, pro které je typické vejce se skořápkou na rozdíl od vývojově starších plazů, kteří mají kožovitý obal vejce. Můžeme si myslet, že první pták (tedy předchůdce slepice) vznikl z vajíčka sneseného nějakým ptakoještěrem a právě u něj nastal geniální mutační skok při přechodu z koženého obalu na skořápku. Stále je ale vpředu vejce před slepicí, protože živý organismus uvnitř vejce musel mít stejnou DNA jako slepice, která se z něho vyvinula. Hledáním stále dál do historie můžeme dojít až k bakteriím a nukleové kyselině DNA, která je uložena uvnitř každého buněčného jádra rostlin a živočichů, u prokaryot (např. bakterie) se nachází volně v cytoplazmě.

     Tak složité a inteligentní systémy, jakými je DNA a RNA, se nemohly vytvořit za těch několik málo miliard let existence naší planety, nestačí ani čas od Velkého třesku (od začátku vesmíru údajně uběhlo 13,7 miliard let). K tomuto zázraku muselo docházet postupně v řadě jdoucích „Velkých třesků“ (popřípadě souběžných vesmírů). Z jedné etapy kosmické historie se zárodky vývoje DNA předávaly na další a další planety. Tyto planety již dávno neexistují, zhroutily se do větších těles aby se později proměnily v nové útvary, které budou moci hostit pokračování načaté cesty života, včetně inteligentních tvorů. Musíme si uvědomit jedno, kde není jediný inteligentní pozorovatel, není ani vesmír, který tak ztrácí smysl. Podrobněji se o těchto problémech pojednává v knize Jsme zajatci budoucnost?

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Oldřich Šrámek | čtvrtek 16.12.2010 9:28 | karma článku: 7,95 | přečteno: 1215x
  • Další články autora

Oldřich Šrámek

Covid

Covid-19 má u mladých lidí 99,998% možnost samovolného uzdravení (u starších je to procento 99,7%) a mnozí ani neví, že ji měli, to jsou data z CDC (Centrum pro kontrolu a prevenci je národním institutem USA pro veřejné zdraví).

22.11.2021 v 19:21 | Karma: 20,47 | Přečteno: 494x | Diskuse| Politika

Oldřich Šrámek

Covid u nás a ve světě

Jestli si někdo myslí, že naše planeta zpomalila současnou virovou nemocí výrazně růst počtu obyvatel, je na omylu. Přibylo za minulý rok 36 milionů lidí, z toho na covid zemřelo 3,79 milionů.

13.6.2021 v 16:30 | Karma: 9,51 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

Oldřich Šrámek

Covid změní svět

Svět si nechce připustit existenci běžné pandemie a dělá takové závěry, které jej strhnou k poklesu vývoje. Dobře mu tak, svým vývojem byl až příliš namyšlený.

21.5.2021 v 5:56 | Karma: 11,67 | Přečteno: 245x | Diskuse| Ostatní

Oldřich Šrámek

Umírání i randění bude zakázáno

Návštěvy příbuzných povoleny jen v případě nezbytných potřeb a nutné péče, z toho plyne, že nepříbuzným randícím osobám je zakázáno se scházet a očkování bude napříště podmínkou pro svobodu pohybu.

28.2.2021 v 15:03 | Karma: 10,61 | Přečteno: 300x | Politika

Oldřich Šrámek

Koronavirus

Lockdown je dočasný požadavek, aby lidé zůstali doma z důvodu zabránit epidemii, jde vlastně o zákaz volného pohybu osob. Přibrzdí se ekonomika a společnost přibrzdí svůj rozvoj, lidem se dovolí jen rodinné kontakty a to vše pod

10.2.2021 v 8:41 | Karma: 15,86 | Přečteno: 379x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Palestinští vězni leží spoutaní nazí a v plenách, prozradily zdroje z nemocnice

21. května 2024  14:01

Palestinští vězni jsou při pobytech v nemocnici v Izraeli drženi připoutaní na lůžku s páskou přes...

Prosazovat důchodovou reformu chce koalice na mimořádné schůzi Sněmovny

21. května 2024  5:45,  aktualizováno 

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Děti bez omluvenek či způsobilosti. Úbytek praktiků dopadá i na školy

21. května 2024

Premium Česko dlouhodobě trpí nedostatkem dětských lékařů, pediatři stárnou a ubývají. Situace se v...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 152
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1010x
Sem tam jsou některé skutečnosti v rozporu se selským rozumem a je dobré hledat někoho, kdo má stejný názor.

Seznam rubrik