Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bylo něco před vznikem vesmíru a bude něco po jeho zániku?

Tyto stále se vtírající otázky dráždí některé lidi od útlého dětství. Věřící si tyto starosti nemusí připouštět, vše vytvořil Bůh, a kde se on samotný vzal a jak to dělal, je nepřípustné zkoumat. Dnešní věda vše datuje od Velkého třesku a ono předtím vlastně klidně nechají též na Bohovi, je to snazší a co bude po skončení expanze, nechtějí ani domýšlet.

Vznik jediného vesmírného života právě na Zemi je v poslední době stále více zpochybňován, a důvodů ke vzniku života kdesi v mimozemské historii je stále více. Objev genetické výbavy každého živého organismu dal signál k úvaze, že něco tak složitého nemohlo vzniknout ani za krátkou dobu trvání vesmíru od Velkého třesku. V poslední době se vědci přestali stranit názorům některých odpůrců jediného Velkého třesku a připouštějí existenci mnoha těchto dějů v minulosti, současnosti a dokonce i do budoucnosti. Pro představu uvádějí náš dohlédnutelný vesmír jako částečku jedné malé bublinky ve vaně plné pěny. S naší pozorovací technikou totiž každým rokem roste beznaděj zodpovědně určit konec nám určeného minivesmíru. Zde se vtírá otázka nekonečna a to především v podobě délek a časů. Matematické nekonečno si lze se sebezapřením představit, ale fyzické nekonečno je nepředstavitelné. Přesto jednu vlastnost si lze představit, něco v nějaké podobě kdysi bylo, bude a pochopitelně právě nyní je. A je toho víc, než jsme schopni pozorovat. Pravděpodobně právě ta nepozorovatelná záhadná černá hmota nebo energie ve vesmíru je gravitačním projevem nekonečna dalších nedohlédnutelných vesmíru. Nesrovnalosti výpočtů v našem malém vesmíru jsou jaksi zkreslovány nepozorovatelnými hmotami. Dnešní představa jediného vesmíru nepočítá s gravitačními vlivy nekonečného počtu ostatních. Gravitace není omezena rychlostí světla, je přímo závislá jen na velkosti hmot nebo energií a nepřímo na vzdálenostech. Dodnes jsou spory o skutečné podobě gravitace, ale s jistými fyzikálními očividnými vlivy lze počítat.

Stále je nám vnucována představa, že se na Zemi i ve vesmíru vše jednosměrně pouze vyvíjelo a je jedno, jestli přes dílčí neúspěchy. Darwinova teorie má reálnou podobu existence, vidíme ji kolem sebe a dokonce ji dnešní věda je schopna urychlovat a upravovat. Dřívější přírodní přirozené, chemické a radioaktivní genetické mutace se dnes úspěšně provádí manipulacemi v genech rostlin a živočichů.  Lidstvo si tak vytváří dle libovůle to, na co by se muselo čekat miliony let včetně následků z přirozených omylů.

Tato představa může být pravdivá, co se ale dělo, děje a bude dít mimo naši Zemi? Zřejmě totéž, popřípadě podobně.  Někde v té jedné nekonečně malé částečce jedné bublinky ve vaně bublinek právě začíná Velký třesk a za několik miliard let tam někdo, či něco, přinese startovací genetickou informaci pro zrod života, a někde jinde právě vše končí a tyto děje se vlivem nekonečných časových a vzdálenostních velikostí dějí takřka nekonečně mnohokrát a skoro současně. Jinak řečeno, Velkých třesků bylo a bude nekonečně mnoho, stejně tak je nekonečně mnoho zrozených, vyvinutých a zaniklých existencí života. Podmínkou je, aby vzniklá inteligence nedokázala ve vesmíru po pochopení jejího chodu vše zničit, v tom může být jistá omezující hranice jejího poznání. Pokud by jedna inteligence odhalila všechny zákony vesmírného dění stoprocentně, přichází na scénu obhajoba boží existence a skutečně by platila všemohoucnost jakéhosi Boha (vesmírného stvořitele).

Co když se jen náhodou stal námi poznávaný vesmír po našem Velkém třesku hmotným a sousedící se naopak vyvinul z antihmoty, jiný je v podobě energií, nebo naopak pouze z hmot a jiný je třeba prázdný s jediným atomem? Prozatím vědcům k vysvětlování nepochopitelného pomáhá přidávání rozměrů k třírozměrnému prostoru. Zalepí se nepohodlné otázky těžko pochopitelným flastrem a výsledkem je další záhada, jejíž vysvětlení se odsune na dobu neurčitou. Jedno reálné vysvětlení existence ale určitě je a možná ani není tak složité k pochopení, prozatím ale lidstvo k němu ještě nedospělo. Bohužel úroveň poznání dnešního lidstva je pravděpodobně na samotném začátku. Možná je v současnosti ve vesmíru nějaká inteligence daleko dál, nebo je dokonce již vševědoucí a řídí chod celého nekonečného multivesmíru.

Odpovědět si na otázku z nadpisu není snadné, vždy navozuje nějakou formu „inteligentní-božské“ účasti. Kdyby nebyla poznávající a inteligentní forma ve vesmíru, to ale naše lidská přítomnost na Zemi vyvrací, mohla by být existence vesmíru libovolně nahodilá a nemusela by mít začátek ani konec. Jenže my tu jsme a pravděpodobně ne jediní inteligentní bytosti, pak je začátek a konec vysvětlitelný pouze vývojem od nuly k nekonečnu a problém s vysvětlením, co bylo před nulou a co bude po nekonečnu, je znovu nastolen. Ideální by bylo se smířit s myšlenkou, že vše bylo bez vývoje od samého zrodu a nadále s minimálními odchylkami bude v takovém stavu, v jakém pozorujeme vesmír právě dnes. Této situaci ale nelze věřit ani v té nejodvážnější představě, protože vesmír se očividně mění a inteligence v něm také. Když se podíváme třeba na plastovou židli, známe materiál, umíme ji vyrobit a především známe důvod, proč se vyrobila. Otázkou je, proč to celé vesmírné panoptikum existuje a není místo toho jen absolutní nula. Dostáváme se opět k otázce - co bylo předtím a co bude potom? Které důvody vedly k tvorbě vesmíru?

Je jisté, že tento popsaný kosmologický výklad je jednou sedmimiliardtinou názorů na existenci vesmíru, s jistotou lze říci, že je nedokonalý a s velkou pravděpodobností i nepravdivý, ale je to dobré téma do hospodské zpovědnice.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Oldřich Šrámek | sobota 10.8.2013 16:10 | karma článku: 15,75 | přečteno: 1102x
  • Další články autora

Oldřich Šrámek

Covid

Covid-19 má u mladých lidí 99,998% možnost samovolného uzdravení (u starších je to procento 99,7%) a mnozí ani neví, že ji měli, to jsou data z CDC (Centrum pro kontrolu a prevenci je národním institutem USA pro veřejné zdraví).

22.11.2021 v 19:21 | Karma: 20,47 | Přečteno: 494x | Diskuse| Politika

Oldřich Šrámek

Covid u nás a ve světě

Jestli si někdo myslí, že naše planeta zpomalila současnou virovou nemocí výrazně růst počtu obyvatel, je na omylu. Přibylo za minulý rok 36 milionů lidí, z toho na covid zemřelo 3,79 milionů.

13.6.2021 v 16:30 | Karma: 9,51 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

Oldřich Šrámek

Covid změní svět

Svět si nechce připustit existenci běžné pandemie a dělá takové závěry, které jej strhnou k poklesu vývoje. Dobře mu tak, svým vývojem byl až příliš namyšlený.

21.5.2021 v 5:56 | Karma: 11,67 | Přečteno: 245x | Diskuse| Ostatní

Oldřich Šrámek

Umírání i randění bude zakázáno

Návštěvy příbuzných povoleny jen v případě nezbytných potřeb a nutné péče, z toho plyne, že nepříbuzným randícím osobám je zakázáno se scházet a očkování bude napříště podmínkou pro svobodu pohybu.

28.2.2021 v 15:03 | Karma: 10,61 | Přečteno: 300x | Politika

Oldřich Šrámek

Koronavirus

Lockdown je dočasný požadavek, aby lidé zůstali doma z důvodu zabránit epidemii, jde vlastně o zákaz volného pohybu osob. Přibrzdí se ekonomika a společnost přibrzdí svůj rozvoj, lidem se dovolí jen rodinné kontakty a to vše pod

10.2.2021 v 8:41 | Karma: 15,86 | Přečteno: 379x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Tatrách zemřel český turista. Plánoval sám vystoupit na Gerlachovský štít

21. května 2024  22:37

Při pádu zemřel ve Vysokých Tatrách na Slovensku 43letý český turista. Podle horské služby plánoval...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 152
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1010x
Sem tam jsou některé skutečnosti v rozporu se selským rozumem a je dobré hledat někoho, kdo má stejný názor.

Seznam rubrik