Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bude jednou člověk robotem?

Vše nasvědčuje tomu, že ano! Čapek měl dokonalé vize, v podstatě se nikdy nemýlil a v RUR jen naznačil problém, kam až nás může technika dovést v roce 2000. V třicátých letech minulého století se dal vývoj předvídat jen podle tehdejších znalostí a nikdo nemohl tušit, že nějaká genetika a informatika bude tím největším kormidlem života na Zemi.

     Trestanci u nás i ve světě plní svými genetickými profily Národní databáze DNA. Všichni jsme pro, lépe se budou vyhledávat až zase něco provedou po propuštění z vězení, dokazování shod DNA je platné i u soudů, šetří to peníze, čas i poctivé lidi, někdy dokonce tato metoda odvrátila justiční vraždu.

      Jestliže se ztratí dítě, stařec postižený Alzheimerovou chorobou nebo nebezpečný zločinec, většina lidí si posteskne, proč nejsou celoplošně zavedeny povinné implantace čipů do tělíček novorozenců. Na jedné straně omezování svobody a na druhé straně jistě nepopiratelné výhody.

     Bezdrátové telefonování skoro z jakéhokoliv místa na Zemi lidstvu dalo pocit jistoty. Výhodou je snadné zavolání pomoci, vhodné je ke špiclování svých nejmilejších, ale i nenáviděných osob, snadno ujistím rodiče, že ještě dýchám a do půlnoci se vrátím, v neposlední řadě je vždy po ruce hračka, foto,video,  magnetofon, kalkulačka a internet. Nevýhodou je stálý pocit sledovanosti, cena a nebezpečí zdravotních následků při častém používání mobilů.

     Dnes vědci dokážou číst slova na která pokusná osoba právě myslí a nejen to, dokonce jsou schopni na monitoru sledovat obrázek, který si právě prohlíží. Telepatie je tímto vědecky prokázána, ale úplně z jiného směru než se dalo očekávat. Stroje řízené člověkem sledují myšlenky jiného člověka, soukromí jedince je historicky prolomeno. „Do hlavy se mi nedostanete“ již neplatí a lze si představit, jak si na tento nový objev brousí zuby diplomati, vojáci, špióni, sociologové, psychiatři, žárlivci atd..

     Pod rouškou celosvětového zabezpečení před terorismem si lidstvo dobrovolně nechá zrentgenovat na letišti svá zavazadla i své tělo, k tomu bez zábran dodá i otisk dlaně a duhovky. Návštěvníka restaurací, heren, výstav, bank, prodejen a někde i veřejných záchodků sleduje soustava legálně instalovaných kamer. Dopravní podniky upřednostňují v MHD používání karet, rozšiřují jejich působnost i na jiné služby a tak lze vystopovat několikrát denně pohyb jednotlivce do nejmenších detailů. Na dálnicích, v budoucnosti i ostatních komunikacích, se registrují pohyby nákladních aut. Již nyní se mluví o zrušení dálničních známek a výhodného a hlavně „spravedlivého“ sledování  i osobních aut. Vysvětlení nebude složité, vše se navlíkne tak, aby tuto změnu obyvatelstvo samo chtělo v zájmu zjednodušení administrativy a zvýšení ekonomiky dopravy.

     Přičteme-li několikadenní používání platebních karet při placení v obchodech a výběrech u bankomatů, bankovních platebních příkazů, počítačových operací, psaní elektronických zpráv atd., pak můžeme tvrdit, že se dobrovolně stáváme dobře sledovatelnými roboty. Situace je kupodivu zcela opačná myšlence o funkci robota z Čapkova RUR. Všeobecně se na robota vždy  pohlíželo jako na stroj, který obsluhuje svého pána - člověka. Nyní zjišťujeme, že se role poznenáhlu obrátily, stroje z nás dělají dobře kontrolované roboty a my jsme k tomu dali nevědomky souhlas. Začínáme žít v jedné velké Reality Show, stále nás někdo sleduje a sledovat bude čím dál víc, dokonce si tento dozor již dnes dobrovolně platíme.

     Církev měla pro své neposlušné ovečky zaklínadlo v podobě „Bůh to všechno vidí“. V mládí jsem si o této hrozbě myslel své a klidně trhal u státní silnice třešně dál a říkal si, že  všechno nemůže stihnout pozorovat a co bych ho právě já zajímal. Ani ve snu lidstvo nemohlo tušit, že je to ve skutečnosti možné. Vše je ale jaksi obráceně, z nás se staly manipulovatelní roboti, nad kterými nedohlíží Bůh, ale společenství demokraticky zvolených představitelů.

     Až bude na Zemi nebezpečno a lidstvo přesídlí na jinou planetu, pochopitelně tam zavede svou nejlepší metodu dohledu a na vypěstované dělníky zavede ty nejdokonalejší metody sledování. Tak nějak to popisuje bible a pravděpodobně tomu tak bylo, když tvorové z kosmu zde instalovali své technologie aby si vytvořili alternativní obyvatelnou planetu. Skutečně lze pak tvrdit, že „Bůh to všechno vidí“ a možná to tak dělá dodnes a žasne, jak se mu snažíme vzít jeho privilegium. Možná je právě toto oním Čapkem popisované vzbouření robotů.

 

 

    

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Oldřich Šrámek | sobota 4.2.2012 11:14 | karma článku: 7,11 | přečteno: 501x
  • Další články autora

Oldřich Šrámek

Covid

Covid-19 má u mladých lidí 99,998% možnost samovolného uzdravení (u starších je to procento 99,7%) a mnozí ani neví, že ji měli, to jsou data z CDC (Centrum pro kontrolu a prevenci je národním institutem USA pro veřejné zdraví).

22.11.2021 v 19:21 | Karma: 20,47 | Přečteno: 494x | Diskuse| Politika

Oldřich Šrámek

Covid u nás a ve světě

Jestli si někdo myslí, že naše planeta zpomalila současnou virovou nemocí výrazně růst počtu obyvatel, je na omylu. Přibylo za minulý rok 36 milionů lidí, z toho na covid zemřelo 3,79 milionů.

13.6.2021 v 16:30 | Karma: 9,51 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

Oldřich Šrámek

Covid změní svět

Svět si nechce připustit existenci běžné pandemie a dělá takové závěry, které jej strhnou k poklesu vývoje. Dobře mu tak, svým vývojem byl až příliš namyšlený.

21.5.2021 v 5:56 | Karma: 11,67 | Přečteno: 245x | Diskuse| Ostatní

Oldřich Šrámek

Umírání i randění bude zakázáno

Návštěvy příbuzných povoleny jen v případě nezbytných potřeb a nutné péče, z toho plyne, že nepříbuzným randícím osobám je zakázáno se scházet a očkování bude napříště podmínkou pro svobodu pohybu.

28.2.2021 v 15:03 | Karma: 10,61 | Přečteno: 300x | Politika

Oldřich Šrámek

Koronavirus

Lockdown je dočasný požadavek, aby lidé zůstali doma z důvodu zabránit epidemii, jde vlastně o zákaz volného pohybu osob. Přibrzdí se ekonomika a společnost přibrzdí svůj rozvoj, lidem se dovolí jen rodinné kontakty a to vše pod

10.2.2021 v 8:41 | Karma: 15,86 | Přečteno: 379x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  11:23

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Radostné ohňostroje i slzy. Raísího smrt vyvolala v Íránu smíšené pocity

21. května 2024  11:19

Smrt íránského prezidenta Ebráhíma Raísího vyvolala mezi obyvateli blízkovýchodní země smíšené...

Asadova manželka má leukémii. Dřív se léčila z rakoviny prsu

21. května 2024  11:08

Syrská první dáma Asma Asadová má leukémii. V úterý to uvedla kancelář syrského prezidenta Bašára...

  • Počet článků 152
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1010x
Sem tam jsou některé skutečnosti v rozporu se selským rozumem a je dobré hledat někoho, kdo má stejný názor.

Seznam rubrik