Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bárta v říši divů

Kdo vlastně řídí obecné mínění v politické říši? Jsou to média, která jsou řízena poptávkou? Již několikrát se zvedla vlna nevole nad nějakým korupčním činem politické hvězdy, následně se vše nechalo zapadnut do zapomnění a roztrpčení lidu překryla nová kauza.

          Samotní politici nám přes poslušná média vštěpují do myslí jak máme vnímat jejich politická a ekonomická rozhodnutí a oni sami zas musí vnímat potřeby chlebodárců, kteří jsou schovaní v anonymitě. To je model dnešního státu. Chlebodárci jsou lidé buď ovládaní (my voliči), nebo ovládající ( lobisté v úrovni příbuzných až EU) a je na svědomí politika, které straně dá větší váhu.

     Vít Bárta byl po uvedení na post ministra dopravy příslibem tažení proti korupci, nebyl závislý na penězích, logika jeho názorů byla blízká běžnému člověku. Nabýval jsem dojmu, že jako první ministr dokonce přijde s návrhem, že si konečně necháme kompletně postavit dálnice od Němců a Francouzů, kteří je dovedou stavět za poloviční cenu a kvalitněji. Takové myšlení je ale v naší zemi nedovolené, pravicoví matadoři ucítili velké nebezpečí a ze strachu z návodu na islandský převrat a ukrajinské odplaty na premiérce se do ministra pustili. Bylo zajímavé pozorovat reakce médií a lidu na kauzu, která je vlastně obrázkem každodenní praxe nás všech. Dary dával Ježíš, dává Ježíšek, rodiče a příbuzní v rodině, někdo dokonce na ulici žebrákům, dnes ale víme, že nad určitou hodnotu nelze jen tak někomu něco dát a nedarovat přitom něco z toho i státu. Nevěřím, že Bárta jim dal půjčku, prostě je chtěl odškodnit za snížení platů, které možná sám vymyslel.

     Každý dar čistí především naše svědomí, vedlejším smyslem je naklonit si obdarovaného, tvrdě řečeno je to úplatek. Ten se ale rozdává v podobě prémií při výplatě, při výpovědi je dokonce legálně zakotven ve smlouvě až do úrovně zlatého padáku, odměny úředníkům na státních institucích, patří sem trafiky pro zprofanované politiky nebo zajištění místa v dozorčích radách. Všechny tyto „korupční“ úplatky jsou placeny ze státního rozpočtu, kupodivu zákonně, nikdy nejde o vlastní zdaněné peníze.

     Nechápu jednostranně  zaujatého komentátora Moravce, média, všechny politické strany a především běžné lidi s oním selským rozumem, že tak jednotně odsuzují Bártu za tak zanedbatelný prohřešek, že neodevzdal státu daň za dar, navíc mám dojem, že tento předpis jako většina lidí ani neznal. Kde jsou všechny ostatní úplatkářské aféry? Byly daleko větších rozměrů a většinou placeny ze státního. V otázkách Václava Moravce jsem si všiml, jak se překrucují odpovědi v přímém přenosu a neslušným skákáním do řeči odpovídajícího spojené s manipulační další otázkou se dá vytvořit zcela jiná výpověď. Věřím, že takové jednání u některých lidí muselo způsobit opačný efekt, navíc minimálně utvrdit v tom, že se médiím nedá vůbec věřit.

     Aféra s Janouškem a Bémem byla překryta a to je úmysl. Odposlechy státem placené jsou dobré především pro krytí podvodů ve vlastní straně, vrcholní představitelé mají přehled a snadněji kormidlují loď do svých směrů. Zneužití pravomoci veřejného činitele se vztahuje na státní zaměstnance, ale od které úrovně? Podvody a zlodějny se zamlčují k prospěchu vlastní strany a nedovolí se jich použít k útokům na vlastní osobu, naopak prohřešky koaličních partnerů jsou zástavou budoucí poslušnosti . Předávání těchto zpráv minimálně premiérovi je skutečností a nereakce na ně také. Humbuk při náznaku sledování některých lidí dřívější Bártovou bezpečnostní firmou ABL byl pochopitelný, ale nic nad rámec činnosti takové profese se nepotvrdilo. Přece jenom na jedné straně je vždy sledovaný a na druhé straně zadavatel sledování.

     Verdikt soudu byl nad očekávání spravedlivý a poučný. Je jisté, že se nyní dary budou podepisovat jako půjčky a podvod spojený se lhaním se potrestá a to je správné. Daleko zákeřnější čin, jako je spolčení za účelem diskreditace a zrušení nějaké nepohodlné strany a osoby, se nepotrestá, na to si budeme muset zvykat.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Oldřich Šrámek | úterý 17.4.2012 11:28 | karma článku: 15,66 | přečteno: 897x
  • Další články autora

Oldřich Šrámek

Covid

Covid-19 má u mladých lidí 99,998% možnost samovolného uzdravení (u starších je to procento 99,7%) a mnozí ani neví, že ji měli, to jsou data z CDC (Centrum pro kontrolu a prevenci je národním institutem USA pro veřejné zdraví).

22.11.2021 v 19:21 | Karma: 20,47 | Přečteno: 494x | Diskuse| Politika

Oldřich Šrámek

Covid u nás a ve světě

Jestli si někdo myslí, že naše planeta zpomalila současnou virovou nemocí výrazně růst počtu obyvatel, je na omylu. Přibylo za minulý rok 36 milionů lidí, z toho na covid zemřelo 3,79 milionů.

13.6.2021 v 16:30 | Karma: 9,51 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

Oldřich Šrámek

Covid změní svět

Svět si nechce připustit existenci běžné pandemie a dělá takové závěry, které jej strhnou k poklesu vývoje. Dobře mu tak, svým vývojem byl až příliš namyšlený.

21.5.2021 v 5:56 | Karma: 11,67 | Přečteno: 245x | Diskuse| Ostatní

Oldřich Šrámek

Umírání i randění bude zakázáno

Návštěvy příbuzných povoleny jen v případě nezbytných potřeb a nutné péče, z toho plyne, že nepříbuzným randícím osobám je zakázáno se scházet a očkování bude napříště podmínkou pro svobodu pohybu.

28.2.2021 v 15:03 | Karma: 10,61 | Přečteno: 300x | Politika

Oldřich Šrámek

Koronavirus

Lockdown je dočasný požadavek, aby lidé zůstali doma z důvodu zabránit epidemii, jde vlastně o zákaz volného pohybu osob. Přibrzdí se ekonomika a společnost přibrzdí svůj rozvoj, lidem se dovolí jen rodinné kontakty a to vše pod

10.2.2021 v 8:41 | Karma: 15,86 | Přečteno: 379x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Tatrách zemřel český turista. Plánoval sám vystoupit na Gerlachovský štít

21. května 2024  22:37

Při pádu zemřel ve Vysokých Tatrách na Slovensku 43letý český turista. Podle horské služby plánoval...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 152
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1010x
Sem tam jsou některé skutečnosti v rozporu se selským rozumem a je dobré hledat někoho, kdo má stejný názor.

Seznam rubrik