Těm, kteří sledují Prostřeno!

Díváte se na show PROSTŘENO ? Já ano. Sem tam se něco nového dozvím, podívám se, jak lidé bydlí a jací jsou. Většinou u toho večeřím, a tak sfouknu příjemné a užitečným.

Je jasné, že někdo v pondělí s vařením musí začít a jiný v pátek skončit. Je tedy jasné, že pátek je proti pondělí ve výhodě. Ledacos omrkne, hosté jsou přátelštější a tréma je snesitelnější. Docela by mě zajímalo, kdyby si to mohli příští týden zopakovat v obráceném pořadí, jak by se změnili.

Samostatnou kapitolou jsou chutě soutěžících a kritika druhých. Ta nejí maso, ten nejí zeleninu, tamten je alergický na rajčata a jiná zase na ryby. Proč se do soutěže přihlásili ? Proč nemůžou říct hostiteli, že houby sice nemá rád, ale kvůli soutěži je alespoň ochutná ? Jeden nejí ryby a tak mu druhý udělá extra kuřecí steak. Co vlastně mají soutěžící hodnotit ? Skladbu menu, kvalitu přípravy, chuť pokrmů, zábavu a prostřený stůl. Večeře je pro čtyři cizí a neznámé hosty a "extra" vyvařování mi připadá nepatřičné. Předpokládám, že dávno před natáčením každý své menu musel odevzdat produkci. Téměř pokaždé se někomu zdá jídlo málo slané. Myslím, že je to snadné si dosolit, a tato kritika není na místě. Někteří soutěžící mi připadají, že jsou zvyklí se stravovat jen v +++++ hotelech a luxusních restauracích a nad potravinami, které většina z nás běžně konzumuje, se s opovržením ušklíbají.

Je docela zajímavé, jak hosté šmejdí po cizím bytě, ale otevírání zásuvek a skříní mi připadá nevkusné. Stejně tak jsem snad ještě neviděl hosta ve společenském obleku. Cizí lidé jdou k cizímu člověku na večeři v plandavých kraťasech, vytahaných džínách, triku nebo dokonce v tílku. No, proti gustu...  ale mě se to nelíbí.

Překvapuje mě, jak jsou někteří "kuchtíci" na tuto akci připraveni. Tu či onu ingredienci zapomenou koupit, nemyslí na rezervu kdyby něco zkazili, vědí, že brambory jsou sladké a přesto je nabídnou, nedokáží udržet polévku horkou, vyjímečně podávají k jídlu pivo a k dezertu kávu. Někteří bydlí v nevyhovujících podmínkách a přesto se do soutěže hlásí. U některých bych s díky odmítl i sklenici vody. V každé trochu lepší České kuchařce jsou stovky vynikajících receptů naší tradiční kuchyně. To ale asi není in a tak se vaří krevety, platýzi a chobotnice, lososi a krabi, používavá se mascarpone, parmezán, feta, mozzarella,olivy, manga, avokáda a jiné cizokrajné pokrmy.

Nad tím vším si lámu hlavu, směju se nebo divím, hádám s manželkou a komentuji výkony soutěžících, nadávám i souhlasím. Stejně si ale každý den v 18.10 přinesu večeři k televizi, přepnu na Primu a čučím na bednu a jsem zvědavý, co nám dnes soutěžící uvaří.

 

Autor: Oldřich Slováček | úterý 5.10.2010 22:58 | karma článku: 23,34 | přečteno: 2511x