Straky ve Strakovce.

     Nevím jak jinde ve světě, ale v České republice se zlodějinám daří jak houbám po dešti. Jedna aféra střídá druhou v takovém tempu, že ji nejen občané a masmédia nestačí sledovat, ale ani justice je nestačí vyšetřit, natož pak odsoudit.

     A tak jsem z pomyslného loterijního bubnu namátkou vytáhl na světlo boží kauzu Vondra. Přesněji jednu z Vondrových kauz.

     V prvním pololetí roku 2009 (tedy plných 182 dnů) předsedala Česká republika Radě Evropské unie. Nevím jak by vypadal pomyslný Dodací list za tuto akci, ale účet zněl na 3.500.000.000 Kč (slovy Třiapůlmiliardykorun). Každý den předsednictví nás tedy stál bratru 19.000.000 Kč (slovy Devatenáctmilionůkorun). Každá taková hromada peněz vždy poutala pozornost a lákala loupežníky, lupiče a zloděje. O to více je nutné takové peníze střežit a hlídat, uvážlivě a hospodárně investovat a s velkou pečlivostí a ostražitostí vyúčtovat. Tak by to ostatně udělal každý poctivý člověk, o Harpagonovi nebo Strýčkovi Skrblíkovi nemluvě. Jinak ovšem náš Stát, to je jiný grand. Co to je pro něj 800 milionů? Vypadá to, že nic!

     Nebudu se zabývat prospěšností a smysluplností této "nanejvýš prestižní" akce. Myslím si však, že to byly doslova vyhozené peníze, které dnes například chybí Ministerstvu zdravotnictví.

     Na jisté služby spojené s touto akcí uvolnila vláda v rámci oněch 3,5 miliard 85 milionů korun a aniž by se zdržovala nějakým výběrovým řízením, přiklepla je soukromé firmě Promopro. Lidově řečeno, někdo si s někým plácl a uzavřel kšeft. Čas plynul, firma pracovala, dohodnuté práce se dělaly, všichni zainteresovaní se zubili, tlemili a poplácávali se po zádech ze samé radosti, jak se nám daří.

     Co se dělo dál je zastřeno mafiánským mlčením. Jisté je, že státu firma Promopro poslala fakturu na 766 milionů Kč (!) a stát je bez zbytečných řečí a otázek "zacvakal". Nikomu nebylo divné, že zakázka je 8 krát předražena, nikdo se nestaral kde a za co se místo 85 platí 766 milionů, tedy o 681 mil. více!!!

     Představte si, vážení občané, čtenáři a plátci daní, že by jste si chtěli zrekonstruovat kuchyň ve svém bytě. Aniž byste se porozhlédli po nejlepší firmě, plácli by jste si s první firmou, která by projevila zájem. S ní by jste se smluvně dohodli na rozsahu prací a částce 150 tisíc korun. Aniž by jste cokoliv kontrolovali, bez řečí zaplatíte fakturu na částku 1.200.000 Kč, tedy 8x předraženou. Že by jste to tak udělali? No, nechci vám radit, ale zajděte si urychleně na vyšetření k psychiatrovi.

     Tak stejně jako náš totálně dementní virtuální zákazník s kuchyní se zachoval i náš stát. Dodnes nikdo vlastně neví, na kolik peněz byla smlouva uzavřena, co se za ně chtělo a co se ve skutečnosti udělalo, kolik bylo vyfakturováno a kolik vláda skutečně zaplatila. Cituji mluvčího vlády p. Osúcha: "Těch faktur je hodně a lidé, kteří vše měli na starost, už na úřadu dlouho nepracuji". Pláčete nebo se smějete? Nic z toho nechápete? Nebojte se, takto musí reagovat každý normální člověk. Ne však náš stát. Ten je jako vždy nad věcí.

     Evidentně tu byly zpronevěřeny a ukradeny státní peníze, 681 mil. korun se zašantročilo a nikdo se k tomu nehlásí, nikdo to nedokáže logicky vysvětlit, nikdo za to není potrestán ani nebyl vyhozen z funkce! Připomeňme si hlavní postavy této loupeže: během našeho předsednictví byli předsedou vlády pánové Topolánek a Fišer. Místopředsedou vlády pro evropské záležitosti byl pan Vondra. Šéfem Úřadu vlády byl pan Novák a šéfkou Sekce pro předsednictví ČR v Radě EU byla paní Hendrichová. Příkaz k úhradě faktury podala v bance účetní paní XY, na kterou se to podle mě všechno svede a která to lidově řečeno ods.re! Vsadíte se?

     Já myslím, že všichni jmenovaní včetně šéfa Promopro by měli být ve vyšetřovací vazbě a pan Nečes by se měl vrátit ke svému původnímu povolání. Po vyšetření případu by měli být viníci "zavřeni až zčernají" a všechen movitý i nemovitý majetek jejich rodinám zabaven a vydražen ve prospěch třeba údržby silnic.

     Až se tak jednou stane, začnu věřit, že vláda věcí Tvých k tobě se zas, ó lide, navrátila!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

Autor: Oldřich Slováček | pondělí 7.2.2011 20:40 | karma článku: 25,42 | přečteno: 1387x