Co si myslí neromové v Česku.

Čísla uváděná v průzkumu nemají žádnou vypovídající hodnotu ve vztahu k tomu, jak žijí Romové v ČR. Tak nějak se vyjádřil ředitel vládní agentury pan Šimáček. To mě dostalo víc, než samotné výsledky průzkumu CVVM z dubna 2011.

Co si tedy vzorek dotazovaných neromů (jsem neromský Čech, podle Romů gadža) podle průzkumu STEM v prosinci 2010 a CVVM v dubnu 2011 o Romech myslí a jak je vnímá:

- dlouhodobě 85% má k nim negativní vztah (odborník to hodnotí slovy "v podstatě všichni")

- 81% soužití s nimi považuje za špatné, 1% za velmi dobré

- na otázku koho nemají rádi odpověděli v pořadí na prvním místě narkomany, potom skinhedy, anarchisty, Romy a muslimy

- za svého souseda by raději než Romy viděli Vietnamce, Číňany, Afghánce, Araby a Čečence. Jen 14% by Romové jako sousedé nevadili

- průzkumy ukazují, že čím více osobních zkušeností lidé s Romy mají, tím silnější je negativní vztah k nim

- co se nelíbí - nepřizpůsobivost, kriminalita, ničení a znečišťování okolí, hlučnost, násilí, zdroj nemocí, zneužívání sociálních dávek a podpor

 

Podle odborníků Češi vnímají Romy spíše jako cizince než jako spoluobčany a doporučují od sebe oddělovat anticikánismus a rasismus a xenofobii.

Jak jsem zmínil, zaujal mě názor ředitele vládní Agentury pro začleňování v romských lokalitách pana Martina Šimáčka, že uvedená čísla nám neříkají, jak Romové žijí. Takže Romové žijí úplně jinak, než jak je gadžové vnímají a hodnotí? Ano, rozumím panu Šimáčkovi. Je to další snaha o korektnost a bagatelizaci problému. Všichni nejsou stejní, jsou mezi nimi slušní, vzdělaní a pracovití. To už dnes ví i žák deváté třídy ZŠ.

To však nemění nic na faktu, že "téměř všichni" nemají Romy rádi a svoji diferenciaci dávají najevo zcela prozaicky třeba tím, že jim nevadí se slušným a čistým Romem sedět u jednoho stolu, sousedsky se navštěvovat, přátelit se, spolupracovat a společně nadávat na cikány, protože i takovýto Rom dobře ví, o kom se mluví, když se nadává na cikány. A kupodivu se neuráží a nevztahuje to na sebe.

Na stavbě, kterou vidím z okna, pracuje několik mladých Romů. Nevím jak a kde žijí a co dělají po pracovní době, ale denně již několik měsíců jsou ráno v 7. hodin "na place" a makají jako každý jiný. Přesto se můj názor na Romy nezměnil.

Panu řediteli se nelíbí výsledky průzkumu mezi neromy, ale průzkum mezi Romy nedovolí provádět nebo dokonce zveřejňovat. Nejsou-li všichni Romové stejní, předložte pane Šimáčku konkrétní důkazy. Řekněte nám, kolik z nich má jaké vzdělání, zaměstnání, jak, v čem a kde bydlí, jak jsou velké rodiny, kolik a jak velké dávky se jim vyplácejí, jaká je kriminalita atd.atd. Přesvědčte nás, že se mýlíme!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Oldřich Slováček | úterý 24.5.2011 21:30 | karma článku: 35,25 | přečteno: 2636x