Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Posel dobrých zpráv - lekce z politického myšlení

A praktického využití znalosti trocha psychologie, chtělo by se dodat. Nepodezřívám našeho premiéra, že by byl kdovíjaký intelektuál a chytrolín. Je to ale praktik (to podnikatelé většinou bývají).

Má čich na náladu lidu (to manipulátoři musí mít) a platí si asi i nějaké ty šikovné poradce (šikovní jsou určitě). Zdá se, že tahle trojkombinace je zatím smrtícím koktejlem pro naši opozici, na nějž nenašla nejen protijed, ale sama ho hltá plnými doušky.  Pijeme z něho my všichni, ale to není tak úplně dnešním tématem.

Asi každý z nás někdy zaslechl něco o síle prvního dojmu. Píše se o něm čas od času v různých společenských časopisech a lektoři a kouči komunikačních dovedností o něm rádi rozkládají na svých hodinách.  První dojem je určitě důležitý a dokáže v začátcích setkání hodně ovlivnit.  Je ale ještě něco mnohem silnějšího, co náš mozek miluje a potřebuje, a na co dáme. Je to poslední dojem. Uvedu příklad tří dovolených. Na první vám v Chorvatsku svítí celé dny sluníčko a pronajímatelé vám dělají, co na očích vidí. Jenže poslední tři dny leje jako z konve a cena je při placení navýšená o služby, které jste mysleli, že jsou zahrnuty v ceně. Na té druhé je to dost hrůza a vy se musíte prát s počasím i nabručenou bytnou, vymýšlíte program pro zpruzené děti a snažíte se vylepšit náladu, jak to jen jde.  Na té třetí je od začátku hnusně, prší a fouká, navíc to bylo celé dost drahé. Jenže na konci na poslední tři dny se vyjasní do modra a hřejiva a rybář, u něhož bydlíte, se s vámi rozloučí báječnou hostinou s vlastnoručně nalovených ryb. Na kterou dovolenou a jak hezky budete vzpomínat? Jasně že vyhraje ta třetí – poslední dobrý/nebo špatný dojem přebije všechno. Hned za ní se umístí ta druhá, neboť jste museli překonat překážky, jste hrdinové, a ještě z toho uděláte skvělý příběh pro pobavení vašich přátel. A úplně poslední je ta s úžasným prvním dojmem a špatným koncem.  Vlastně to byla tak nějak blbá dovolená, sice jsme měli krásně, ale…

K čemu mířím? Být premiérem, tak na svém pobytu na Krétě vyhodnotím situaci přesně tímto způsobem. A kdybych byl chytrou a kompetentní opozicí, udělám to také (jenže ta to měla udělat mnohem dříve). O tom ale až na konci článku.

Jsem premiér a první dojem mého velikého nástupu je už zapomenut a zopakovat ho úplně nelze.  O Winstona Churchilla jsem se v začátcích koronaviru pokusil, ale za prvé mně to moc nejde, za druhé mám ty poradce a ti mi poradili, že až válka skončí moje angažovanost bude tak ztotožněná s útrapami, že půjdu nejspíš od válu. Takhle ostatně dopadl i Václav Klaus po svém prvním vládním období. Pamatujete ještě na to marketingově nešťastné heslo „Dokázali jsme, že to dokážeme?“. No dokázali, stálo nás to hodně, a teď už vás nepotřebujeme, řekl si volič a poslal ODS pryč. 

Ale se znalostí účinnosti posledního dojmu, bych byl vlastně rád, že krize pokračuje a nejlíp ať skončí tak tři měsíce před parlamentními volbami.  Opozice je tak slabounká, že mě nesvrhne, v krizi se přeci nepřepřahá, to by jí média dala pěkně sežrat. Tak počkám. Nejlíp by bylo moc nevystrkovat nos (stejně je zarouškovaný), a až to odezní, a ono to odezní, se vší parádou vylezu ven.

A když už jsem zmínil tu opozici.  K její velké škodě a na rozdíl od premiéra není ani praktická, čich na náladu obyvatel nemá ani zbla a ti poradci…. No nevím, nevím.

Kdyby to bylo opačně, tak by totiž během jara přišla s alternativním a promyšleným plánem, jak patálii s virem zvládnout. To by se ale sama musela odvážit dělat to, co vyčítá, že nedělá premiér. Vsadit na budoucnost a vykašlat se na statistiky hodnocení momentální oblíbenosti.  Plán by nemusel být tak složitý, zato jasný, srozumitelný a musel by obsahovat návrh změn a postupů, což je samozřejmě vždy s rizikem.  Přítomnost rizika, za něž ručím vlastní osobou, a určitá jasná vyhraněnost jsou pro vůdcovské plány tím nejpodstatnějším, zvláště v těžkých dobách.  

Kdyby totiž někdo z opozice přišel s takto vystavěnou strategií a stačilo, aby mířila primárně k rozšíření nejužšího místa při řešení virové krize – ano je to zvládnutí počtu vážně nemocných v zdravotnických zařízeních – měl by skoro vyhrané volby.  Takhle se opozici stalo, že propásla svou zatím největší šanci. A svým bezradným přikyvováním chaotickým a nekonzistentním krokům současné vlády dosáhne pouze toho, že s nimi bude ztotožňována, až dojde k závěrečnému účtování. Tady to přeruším, kdo četl pozorně, samozřejmě ví, že vláda žádný účet skládat nebude, protože pod silou posledního dojmu oddychu a radosti, že to nejhorší máme za sebou, k žádnému opravdovému  účtování s vládou nedojde. S kým se ale bude účtovat, bude opět s nemožnou opozicí, která se na tom všem martyriu podílela a vlastně taky nic nevymyslela.  Slavit bude mistr posledního pozitivního dojmu. Hlasatel dobrých zpráv pan Andrej Babiš.  

P.S. Probůh, napadá mě, že opozice může udělat ještě něco horšího, než dosud dělá, totiž poslechnout vládní pány Babiše a Hamáčka a teď se  s nimi semknout a neupozorňovat na chyby. Na to bude přeci pak dost času, říkají. Dojde-li k tomu, co se stane? Opozice se odsoudí do role bídných otravovačů ovzduší, ve smyslu sotva jsme to zvládli, už do toho někdo zase reje. A nese špatné zprávy. Pokud mě neklame má znalost historie, takových se ve starém Řecku rychle zbavovali. (Bez ohledu na to, zda měli pravdu.)

 

Autor: Oldřich Kvasnička | pondělí 12.10.2020 14:53 | karma článku: 8,94 | přečteno: 215x
  • Další články autora

Oldřich Kvasnička

„S tygrem se nevyjednává, tygr se obdivuje…

...dokud se neobrátí proti tobě a nepocítíš jeho skutečnou přirozenost.“ Slova ruského mafiána Andreje ve filmu Tenet. Škoda, že ho neviděli především němečtí a francouzští politici.

25.2.2022 v 9:00 | Karma: 11,97 | Přečteno: 337x | Diskuse| Politika

Oldřich Kvasnička

Covidové zombie myšlenky nejen pro manažery

Držitel Nobelovy ceny za ekonomii (2008) Paul Krugman v několika svých pracích píše o tzv. „Zombie myšlenkách“ Zombie myšlenky jsou přesvědčení, teorie, postoje..., které měly na základě důkazů už dávno vyhynout.

9.3.2021 v 10:26 | Karma: 8,61 | Přečteno: 220x | Diskuse| Společnost

Oldřich Kvasnička

O umění propagandy

Tohle bude můj nejkratší blog. Vlastně to v pravém slova smyslu ani blog není. Spíš glosa, ale její naléhavost pociťuji už několik týdnů.

21.1.2021 v 11:44 | Karma: 17,38 | Přečteno: 436x | Diskuse| Politika

Oldřich Kvasnička

Sebeláska versus koncept pevné vůle

Začnu pokusem, který se odehrál na Virginia Commonwealth University. Šlo v něm o zodpovězení otázky, zda pozitivní zprávy o schopnostech studentů zlepší jejich výsledky u zkoušek.

13.1.2021 v 17:33 | Karma: 14,98 | Přečteno: 322x | Diskuse| Společnost

Oldřich Kvasnička

Vzdělávání, učení se, nebo distanční výuka?

Hned v úvodu chci férové prohlásit, že miluju být s lidmi a baví mě vzdělávat se s nimi a učit je. O obojím přemýšlím celý svůj profesní život a celý svůj profesní život se obojí snažím zlepšovat a obměňovat.

6.11.2020 v 9:37 | Karma: 8,52 | Přečteno: 290x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Jestli Rusko prolomí frontu, můžeme na Ukrajinu vyslat vojáky, zopakoval Macron

2. května 2024  13:18

Francouzský prezident Emmanuel Macron opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51,  aktualizováno  13:15

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 827x
jednatel společnosti Aperta, s.r.o., konzultant, trenér

Seznam rubrik