Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Taxíky za 99 Kč za kilometr jsou legální ?

Minulý týden Městský správního soud v Praze rozhodl v průlomovém rozsudku že je zcela legální jednání taxikáře, kteří s účtoval 90 Kč za kilometr jízdy. Jeho kolegové si účtují i 99 Kč za kilometr jízdy. Soud dal bohužel za pravdu trvzení taxikářů, že " Zákon o cenách připouští regulaci jen v případech, kdy je trh ohrožen účinky hospodářské soutěže či v mimořádných případech", což se prý v Praze nestalo. Dále soud konstatoval, že městská vyhláška regulující cenu jízdného nemůže být nadřazená zákonu.

S tímto však zásadně nesouhlasím. Nikdo totiž nevzal vůbec v potaz fakt, že se jedná o mimořádný případ, jelikož Praha je přímo závislá na příjmech z cestovního ruchu.
Praze totiž každoročně ubývají západoevropští, tedy Právě ti nejsolventnější turisté, dokládají to jasně statistiky ČSÚ.
Hlavním důvodem je podle našeho názoru právě dlouhodobé neřešení notoricky známých problémů jako je taxislužba, což je následně důvodem stagnace nárustů solventních turistů do Prahy. Zahraniční turisté mají v každém průvodci napsáno, že se u nás okrádá a pak jsou od návštěvy Prahy odrazeni.
V Praze je přímo či nepřímo závislých na příjmech z cestovního ruchu cca 20% činného obyvatelstva ( cca 100 tis. osob) a tedy jakýkoliv negativní problém takového rozměru jako je problém taxislužby, přímo poškozuje ekonomiku i zaměstnanost v Praze, potažmo i celé České republiky, jelikož příjmy z cestovního ruchu generují cca 4% HDP České republiky, tedy více než např. zemědělství.
Soud vůbec nevzal v potaz, že díky chování taxikářů, je již Praha bohužel negativně světoznámě proslulá.   To tedy není mimořádný případ ?

Dnešní rozsudek bohužel legalizoval chování těch taxikářů, kteří budou beztrestně  pokračovat  v  bezohledném "okrádání" turistů, kteří samozřejmě netuší, že si někdo může dovolit legálně naúčtovat 90 Kč i více za kilometr, tedy mnohem více než v nejvyspělejších státech EU.  Jak by to taky mohli tušit, když na stanovišti stojí starý ojetý vůz......, nikdo by tedy cenu dražší než v Německu nečekal. A je to vina turistů, že si nepřečetli písmenka na dveřích taxíku ?

Neobstojí zde ani argument, že stát nemá regulovat podnikatele. To je sice všeobecně pravda, ale to pak musí být tedy v případě taxíků nastavena deregulace úplná, tedy musí být možnost vydání neomezeného počtu taxikářských licencí bez nářků taxikářů, že je hodně taxíků a jakýkoliv taxík by měl mít právo zastavit na jakémkoliv taxistanovišti.  Takže jestli nemá být omezena cena jízdného taxi, tak nesmí být omezen ani počet taxíků či omezení zastavení jakéhokoliv taxíku na stanovištích, to je jasná základní ekonomická poučka.  To už tu jednou ale bylo a taxikáři se vzájemně nakonec na Václavském náměstí pobodali a lidé si donekonečna stěžovali na okrádání....... 

Problémem je však z našeho pohledu i fakt, že za celých 18 let od roku 1989 neprosadil pražský Magistrát do Parlamentu návrh zákona, který by řešil specielně taxislužbu.
To už mohl pražský Magistrát udělat dávno.  Pak by byl tento zákon nadřazený zákonu o cenách, kterým argumentují taxikáři i soud.  Stejně tak mohl Mafgistrát už dávno zajistit například změnu umístění taxametru nahoru na palubní desku, aby byl vidět i ze zadních sedaček taxíku, kde většina klientů jezdí. Klient by tak měl mnohem větší kontrolu. 
 

Jezdím s mnoha náhodnými taxikáři a myslím, že většina z nich s výše uvedeným jednáním části taxikářů nesouhlasí a snaží se každodenně poctivě pracovat.  Ale někteří taxikáří bohužel tak kazí image České republiky, píše se o tom snad v každém zahraničním turistickém průvodci, že to vrhá bohužel špatné světlo na nás na všechny v České republice. 

Hezký den,

Tomio Okamura 

  

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomio Okamura | pátek 14.9.2007 15:11 | karma článku: 34,69 | přečteno: 118151x
  • Další články autora

Tomio Okamura

Šťastný nový rok

Vážení spoluobčané, přeji Vám všem šťastný nový rok, přeji Vám všem dobrou náladu a přeji Vám a nám všem co nejvíce tolerance a to nejen k rozdílným názorům, přáním a činům, ale také toleranci k lidským chybám.

1.1.2020 v 8:00 | Karma: 39,14 | Přečteno: 1753x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomio Okamura

Nová totalita

Španělsko, Venezuela, Ukrajina. Co tyto události spojuje? Naprostá ignorace demokracie a podpora totalitního stylu autokratické vlády.

27.2.2019 v 16:34 | Karma: 45,38 | Přečteno: 4813x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomio Okamura

Boj o ropu

České vláda dnes po vzoru některých zemí EU uznala předáka opozice Juana Guaidóa úřadujícím prezidentem Venezuely, přestože tato země má svého legitimně a demokraticky zvoleného prezidenta Nicoláse Madura.

4.2.2019 v 17:03 | Karma: 44,88 | Přečteno: 7487x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomio Okamura

Budoucnost ekonomiky 21. století

Klíčem k řešení ekonomických problémů je v prvé řadě zdravý selský rozum. Ekonomové a politici v celé Evropě předpovídají, že v důsledku automatizace seberou roboti lidem miliony pracovních míst.

25.6.2018 v 14:53 | Karma: 37,65 | Přečteno: 1458x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomio Okamura

Den osvobození od fašismu

Dnes je 8.května, ale v Československu od roku 1945 se slavil 9. květen jako den osvobození od fašismu.

8.5.2018 v 9:00 | Karma: 43,25 | Přečteno: 2283x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Pojď sem, řekl mu útočník. Syn netuší, proč to otec udělal

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:18

Přímý přenos Útočník na slovenského premiéra Roberta Fica si k sobě politika nejdřív zavolal, než pětkrát...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

ANALÝZA: Rusko natahuje frontu do šířky. Putinova letní ofenziva začíná

15. května 2024

Premium Vytváření nárazníkové zóny u hranic, nebo pokus o útok na druhé největší ukrajinské město? Nenadálý...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 75180x
Mám moravsko-japonsko-korejský původ (maminka pochází z Bystřice pod Hostýnem ve Zlínském kraji, tatínek z Japonska), žiju více než 35 let v České republice a žil jsem v dětství také necelých 10 let v Japonsku. Jsem zastáncem přímé demokracie, tedy systému přímé odpovědnosti politiků vůči občanům a zároveň větší možnosti přímého zapojení občanů do ovlivňování veřejného dění. Jsem předsedou parlamentního Hnutí Svoboda a Přímá demokracie (SPD) www.spd.cz https://www.facebook.com/hnutispd

https://www.facebook.com/tomio.cz

https://twitter.com/tomio_cz

www.tomio.cz

http://www.japafoods.cz/