Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ročně se v ČR pohřešuje 9 tis. dětí. Jak tomu zamezit ?

Ztracená Anička, která již delší dobu zaměstnává stovky policistů a dalších osob, mne vedla k zamyšlení nad problematikou pohřešovaných dětí, krerých je, jak je vidět ze statistiky, každý rok téměř 10 tisíc. Nejedná se tedy o úplně okrajový problém.


Řešením není určitě zavírat děti doma, to je jasné.  Z těchto 9 tisíc dětí jsou většina, 6-7 tisíc, uprchlíci z dětských domovů.  Cca přes 2000 dětí se ztrácí z jiných důvodů - buď utíkají z domova ze strachu před trestem nebo se dokonce stávají obětí nehody nebo trestného činu.  V   případě,  že dítě se stane obětí trestného činu (nebo senior nezvládne ces tu domů), v současnosti neexistuje účinný veřejný systém na vyhledání. Pro včasné nalezení je přitom důležitá každá sekunda. Nejdůležitější je proto jakákoliv okamžitá signalizace,  že dítě je v nebezpečí. 
Při pohledu do světa se zatím nejlepším (nikoli ideálním) řešením jeví obdoba systému sledování domácích vězňů. V praxi by to znamenalo dát dítěti náramek s modulem GPS. Ten signalizuje a zaznamenává  nepřetržitě pohyb dítěte s přesností na metry. Náramek - ať už na ruce nebo na kotníku je nesnímatelný  - v případě pokusu o sejmutí ihned alarmuje rodiče nebo rovnou pult centrální ochrany na policii. 

V konkrétním případě to znamená,  že policie může okamžitě lokalizovat místo pokusu o sundání náramku. Ve velkých městech je dojezdová doba policie kamkoli několik minut. Má tak šanci nejen zasáhnout,  ale také uzavřít a pak prohledat velmi konkrétní oblast.  Samozřejmě lokátor může rodič kdykoli sundat - ovšem po zadání bezpečnostního kódu.

Náramek funguje  také  jako nouzový telefon - například v případě nehody - dopravní nebo úrazu v přírodě může dítě či senior zavolat nebo zmáčknout nouzové tlačítko, které na příslušném místě opět vzbudí poplach a přivede pomoc. Tlačítka jde ale také vypnout  - u menších dětí by hrozily časté falešné poplachy. 
Nejnovější lokátory se navíc neorientují jen pomocí GPS,  ale také počítají polohu pomocí signálů GSM  - to umožňuje lokaci i v místech,  kde má  GPS odchylky nebo nefunguje vůbec (tunely atp).

Lokátor, který toto umí, stojí dnes okolo 5000 korun a komerční služba, která ho sleduje, cca 1800 Kč. Není ovšem problém s pomocí dodaného software si vyhledávat a lokalitzovat doma na vlastním počítači. Dnes tak už funguje Iphone - pomocí služby zdarma "Find me" si můžete na počítači najít kdykoli svůj IPhone s modulem GPS. To je praktické nejen v případě krádeže nebo ztráty, ale můžete lokalizovat i své dítě s telefonem.

 

Veřejně podporovaný systém lokalizace dětí a mentálně postižených dospělých a seniorů by přinesl výraznou pomoc. Připomínám, že také jako prevence. Samozřejmě by bylo svobodnou volbou každého rodiče, zda-li systém pro své dítě využije. Většina přepadení dětí se děje v odlehlých místech, kde si je násilník jistý a bezpečný. Vědomí, že dítě  je stále dohledatelné a v případě sejmutí náramku se alarmuje policie by, věřme, alespoň část deviantů odradilo. V každém případě by ale pomoc přišla dětem rychleji a byla by přesnější než dnes.

Jediný protiargument, který mě napadá, jsou možné falešné poplachy způsobené nesprávnou manipulací. Ani sto falešných poplachů však nevyváží jeden zachráněný život. To k morální stránce. Řekněme, že ani finančně by to ztrátové nebylo - k hledání dětí, seniorů a postižených se dnes používá (a často marně) drahá technika (vrtulníky s termovizí), policisté, hasiči a stovky dobrovolníků. Ukázkový příkladem nákladnosti a nedostatečné efektivnosti současného systému je právě aktuální případ ztracené Aničky. 
Veřejná podpora může mít několik forem. V prvé řadě například velký hromadný nákup lokátorů - jejich cena by se dala v takovém případě srazit určitě na polovinu, ne-li víc. Stát by pak lokátory prodával za nákupní cenu - a téměř nic by tak netratil. Další je podpora vývoje software na míru nebo nákup hotové licence - to je v řádu maximálně statisíců.
Poslední, ale snad nejvíce zásadní, by byla podpora "centrálních pultů ochrany" kde by stálá služba v případě poplachu alarmovala policii.
Co si myslíte o této problematice vy ? Napadá vás nějaké další řešení ?
Přeji hezký den,
Tomio Okamura

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomio Okamura | úterý 23.11.2010 17:38 | karma článku: 44,08 | přečteno: 125300x
  • Další články autora

Tomio Okamura

Šťastný nový rok

Vážení spoluobčané, přeji Vám všem šťastný nový rok, přeji Vám všem dobrou náladu a přeji Vám a nám všem co nejvíce tolerance a to nejen k rozdílným názorům, přáním a činům, ale také toleranci k lidským chybám.

1.1.2020 v 8:00 | Karma: 39,14 | Přečteno: 1753x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomio Okamura

Nová totalita

Španělsko, Venezuela, Ukrajina. Co tyto události spojuje? Naprostá ignorace demokracie a podpora totalitního stylu autokratické vlády.

27.2.2019 v 16:34 | Karma: 45,38 | Přečteno: 4814x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomio Okamura

Boj o ropu

České vláda dnes po vzoru některých zemí EU uznala předáka opozice Juana Guaidóa úřadujícím prezidentem Venezuely, přestože tato země má svého legitimně a demokraticky zvoleného prezidenta Nicoláse Madura.

4.2.2019 v 17:03 | Karma: 44,88 | Přečteno: 7487x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomio Okamura

Budoucnost ekonomiky 21. století

Klíčem k řešení ekonomických problémů je v prvé řadě zdravý selský rozum. Ekonomové a politici v celé Evropě předpovídají, že v důsledku automatizace seberou roboti lidem miliony pracovních míst.

25.6.2018 v 14:53 | Karma: 37,65 | Přečteno: 1458x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomio Okamura

Den osvobození od fašismu

Dnes je 8.května, ale v Československu od roku 1945 se slavil 9. květen jako den osvobození od fašismu.

8.5.2018 v 9:00 | Karma: 43,25 | Přečteno: 2283x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Carlsona vysílají v ruské televizi. V pořadu řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46,  aktualizováno  22.5 10:07

Na ruské státní televizi Rossija 24 se objevil pořad amerického moderátora Tuckera Carlsona. Jeho...

Návrat Kalouska, školné i nadstandardy. Místopředseda chystá oživení TOP 09

22. května 2024

Vysíláme Během horké fáze kampaně do eurovoleb nechce tříštit pozornost, ale ve druhé polovině roku chystá...

Smrtící dopad sankcí. Prezidenta Íránu nezabil kismet, ale rozpadlý vrtulník

22. května 2024

Premium Íránský prezident porušil prastarou zásadu, že starým letadlům a novým boeingům se má člověk radši...

Policie stíhá advokáta a bývalého důstojníka StB za zpronevěru 157 milionů

22. května 2024  9:54

Kriminalisté vyšetřují zpronevěru peněz z advokátní úschovy se škodou 157 milionů korun, o případu...

  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 75100x
Mám moravsko-japonsko-korejský původ (maminka pochází z Bystřice pod Hostýnem ve Zlínském kraji, tatínek z Japonska), žiju více než 35 let v České republice a žil jsem v dětství také necelých 10 let v Japonsku. Jsem zastáncem přímé demokracie, tedy systému přímé odpovědnosti politiků vůči občanům a zároveň větší možnosti přímého zapojení občanů do ovlivňování veřejného dění. Jsem předsedou parlamentního Hnutí Svoboda a Přímá demokracie (SPD) www.spd.cz https://www.facebook.com/hnutispd

https://www.facebook.com/tomio.cz

https://twitter.com/tomio_cz

www.tomio.cz

http://www.japafoods.cz/