Vždyť vypadá normálně.

Nejčastější reakce okolí, po zjištění, že nás syn je autista, jsou převážně "hloupé" otázky či konstatovaní. A není se čemu divit. Syn opravdu vypadá jako každý druhý chlapec v jeho věku, jen ... 

Slovíčko jen skrývá v sobě mnohé. Například velmi malé sociální cítění. Význam pojmu, je na dlouhé povídání, ale ve zkratce. Veškeré pocity jako je láska, nenávist, vztek, lítost, smutek, radost, zklamání aj. jsou ve světě autisty pouhá slova. Slova, které nic neznamenají, nic neříkají ani nedefinují.

Pocit jako takový je potřeba definovat, zdokumentovat, popsat,pokud je třeba klidně nakreslit a neustále přehrávat dokola, dokud si dotyčný nepřiřadí určitý vzorec chování  k určitému pocitu.

Také oční kontakt je schován pod slovíčkem jen. Běžná reakce na vlastní jméno je, že se ohlédneme, kdo nás to shání. Autista většinou nereaguje, neohlédne se. Až ho podezříváte, zda vůbec slyší. 

Nebojte slyší velmi dobře, jen nemá potřebu se ohlédnout, proč taky. Zlepšení očního kontaktu se musí "nacvičit" tzv. nácviky sociálních dovedností. Existují různé kurzy za úplatu a né zrovna malou. Ale výsledky jsou, sice pozvolné, ale jsou. 

I doma se může "cvičit". Jeden by neřekl, že obyčejné lechtání je jedno z nejvhodnějších nácviků očního kontaktu. Lechtat, lechtat, lechtat. Stačí polechtat, vyslovit jméno a vyčkat dokud se na Vás nepodívá. A stále dokola. Několikrát denně. Výsledek se dostaví zhruba za dva až tři měsíce. ;)
A teď si představte, že vyrazíte do společnosti. Takové koupání u přehrady to je věc :) Pobíhající malý raubíř mezi osuškami a dekami spoluobčanů. Kdy v nestřeženou chvíli zaútočí na volnou deku a regulérně ji obsadí.

První dojmy nezaujatého pozorovatele jsou následující. Co je to za matku, že nedokáže vysvětlit dítěti, že přes cizí deky se neběhá, natož si na ně lehat. To je ale nevychovanec. Zklidněte si toho svého "spratka".

Z pozice matky postiženého dítěte. Kurnik jak já broučkovi vysvětlím, že nemá běhat po cizích dekách. To zase bude ostuda a handrkování a vysvětlovaní proč běhá po dece. S rumělkou ve tváři a omluvným pohledem úprkem pryč od přehrady.

Nehodlám zůstat zavřená stále doma a pomalu nevycházet, aby mi nebylo trapně. Tak prosím o trochu shovívavosti a porozumění. Né vždy to co vypadá jako švestka, je švestka :)

Děkuji Pajuš

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavla Okálová | pondělí 6.7.2015 0:37 | karma článku: 19,99 | přečteno: 1139x
  • Další články autora

Pavla Okálová

Hasta la vista, baby!

25.2.2020 v 12:02 | Karma: 16,33

Pavla Okálová

Zpátky do reality

25.7.2019 v 12:57 | Karma: 20,22