V rámci boje za slušné Slovensko někdo zapálil sídlo strany Směr…

Ani odstoupení premiéra Róberta Fica situaci v zemi našich východních sousedů neuklidnilo, do ulic včera v řadě slovenských měst vyšly desetitisíce rozhněvaných lidí.

Takřka všechna dnešní česká média nás obsáhle informují o demonstracích, které včera pod heslem Za slušné Slovensko proběhly v Bratislavě i v řadě jiných slovenských měst. Původně byly svolány na protest proti Ficově vládě, premiér Róbert Fico však podal den předtím demisi a prezident Andrej Kiska pověřil vyjednáváním o nové vládě jiného politika ze strany Směr-SD, Petera Pellegriniho. Slovenské opozici ani řadě rozhněvaných lidí však tento ústupek nestačí a místo rekonstrukce dosavadní vlády požadují vypsání předčasných voleb.

Ne všechna česká média nás však již informovala o tom, že v noci ze čtvrtka na pátek hořela v Žilině budova kanceláře Ficovy strany Směr-SD. A dle toho, co se píše v tomhle článku na Aktuálně.cz, šlo s největší pravděpodobností o úmyslný požár, ke kterému došlo poté, co na střechu budovy někdo hodil hořící pneumatiku. O tomto politováníhodném činu se kromě serveru Aktuálně.cz bylo možné dočíst například i na Novinkách nebo v dnešní MF DNES, na naší vždy objektivní České televizi jsem však tuto informaci nezaregistroval ani při včerejších hlavních večerních zprávách na ČT1, ani při pořadu Události, komentáře na ČT24. A co jsem tak letmo prošel některé slovenské zpravodajské servery, tak ani tam nebyla zprávě o žhářském útoku věnována nějak zvlášť velká pozornost.

Nechci tímto samozřejmě dávat tento čin nějakého radikála za vinu těm desetitisícům lidí, kteří v současné době chodí na náměstí slovenských měst demonstrovat pokojným způsobem. Ovšem asi si dovedeme představit, jaké reakce by vyvolalo, kdyby se nějaký šílenec místo stranické centrály Směru pokusil zapálit sídlo některé ze současných slovenských opozičních stran nebo snad dům, který je ve vlastnictví prezidenta Kisky. Nejenom, že by to ve všech médiích byla hlavní zpráva dne, ale expremiér Fico by navíc nejspíš byl automaticky označen jako jeho „jasný a jednoznačný viník.“

Strana Směr-SD přitom není jediná, kdo v současné době na Slovensku čelí útokům, které nemají s demokracií nic společného. Jak je dále v článku na Aktuálně.cz zmíněno, předseda koaliční strany Most–Híd Béla Bugár musel v současné době požádat o zvýšenou policejní ochranu. Kvůli tomu, že místo odchodu z vládní koalice přistoupil na rekonstrukci vlády, začal dostávat výhružné emaily, vyzývající k jeho likvidaci i k útokům na lidi z jeho okolí.

Pomalu se tak začínají naplňovat obavy lidí, kteří varovali před tím, aby pouliční demonstrace, jež na Slovensku propukly po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, nakonec nevyústily v nějaký krvavý „Majdan.“ Proto bych asi nejenom já očekával od „pravdoláskového“ prezidenta Kisky, představitelů slovenských opozičních stran i některých našich demokratických politiků, kteří v minulých dnech dávali současný boj za slušné Slovensko Čechům za vzor, že žhářský útok na sídlo strany Směr rázně a hlasitě odsoudí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Nožička | sobota 17.3.2018 17:40 | karma článku: 41,56 | přečteno: 1822x