Technoparty na Benešovsku: ti policisté tam byli „pro srandu králíkům“?

Jsou příznivci techna privilegovanou skupinou lidí, která nemusí dodržovat zákony a nehrozí u ní nebezpečí nákazy Covidem-19?

Opětovné zvyšování počtu nakažených Covidem-19 v naší zemi má mimo jiné za následek rušení řady kulturních akcí. Když vezmu jen region, ve kterém žiju: zrušen byl již například multižánrový Festival Slunce ve Strážnici, folklorní festival Horňácké slavnosti ve Velké nad Veličkou, s předstihem bylo oznámeno i zrušení Slavností vína, konaných tradičně druhý zářijový víkend v Uherském Hradišti. Ještě hůře dopadli na Ostravsku, kde museli pořadatelé před 14 dny kvůli nařízení hygieniků s okamžitou platností ukončit již probíhající NeFestival, který měl být kapacitně omezenou náhradou populárního Colours of Ostrava.

Zvláštní skupinou lidí, oproti ostatním zřejmě mnohem odolnější vůči koronaviru, jsou příznivci techna. K tomuto závěru jsem dospěl, když jsem během uplynulých dvou dnů po očku sledoval ve sdělovacích prostředcích obsáhlé zprávy o technoparty, konané v Hlaváčkově Lhotě na Benešovsku.

Jak je psáno například v článku zde na iDNES, během soboty dorazilo na tohle místo kolem dvou tisíc technařů. Vládním opatřením jsou přitom aktuálně povolené hromadné akce s maximálně tisícovkou osob. Pravda, může jich být i pět tisíc, pokud jsou rozděleny do oddělených sektorů, přičemž v každém z nich je jich nejvýše tisíc. Jak by však na akci tohoto typu, konané na louce, kterou si pořadatelé pronajali od jednoho místního vlastníka, bylo dosaženo rozmístění účastníků do bezpečně oddělených sektorů, to nejspíš není jasné nejenom mně...

Podle policejní mluvčí Lucie Novákové však technařů na místě nakonec zůstalo jen 900, což prý bylo monitorováno policejním vrtulníkem, akci navíc bedlivě střežily desítky policistů včetně antikonfliktního týmu, psovodů i cizinecké policie (zhruba čtvrtina účastníků technoparty totiž přijela ze zahraničí). A dle jejích prohlášení během soboty a neděle, kdy akce kolem sedmnácté hodiny skončila, prý vážnější problémy zaznamenány nebyly. Snad vyjma toho, že asi u 15 osob, které usedly za volant, zjistili policisté přítomnost alkoholu či psychotropních látek.

Dle toho, co se píše například v dnešním článku zde na Novinkách, to však asi až tak růžové nebylo. Nejenom, že si místní obyvatelé stěžovali na rušení nočního klidu, ale technaři navíc obsadili nejenom pronajatý pozemek, ale i některé okolní pozemky, které od jejich vlastníků pronajaté neměli. Což policejní mluvčí laxně okomentovala tím, že nikdo nepodal stížnost ani trestní oznámení, a organizátoři se domluvili s vlastníky, že všechno dají do pořádku. Těžko říci, kolik místních lidí z Hlaváčkovy Lhoty sdílí její optimismus…

Rozhodně nevolám po tom, aby proti mladým příznivcům techna byl proveden tak brutální zásah, jaký před 15 lety provedli tehdejší policisté na CzechTeku. Ale zároveň kroutím hlavou nad takřka absolutní nečinností policistů, kteří „monitorovali“ víkendovou akci na Benešovsku. Jestliže i v době, kdy každá akce s větším počtem osob představuje riziko potenciálního šíření Covid-19, nechají proběhnout akci s dvěma tisícovkami osob, u níž si navíc asi nelze dělat velké iluze ohledně úrovně hygienických podmínek, tak je to dosti divné. Zrovna tak je špatně, když policistům nevadí vstup účastníků technoparty na cizí pozemky, rušení nočního klidu apod., a jediným užitečným výsledkem jejich činnosti de facto je, že neumožnili opilým řidičům odjet z akce autem.

Neměl by se nad tímto zamyslet především ministr vnitra Hamáček, který tak často nabádá občany, aby v současné době nepodceňovali nebezpečí Covid-19 a chovali se zodpovědně?  

P. S. Informace ohledně toho, že technoparty skončila v neděli kolem sedmnácté hodiny (vycházel jsem ze zpráv na Radiožurnále), se nakonec ukázala jako nepravdivá. Dle pozdějších zpráv ČTK technoparty pokračovala i v neděli po dvacáté hodině večer a na místě ještě bylo zhruba 500 účastníků...

Autor: Josef Nožička | neděle 26.7.2020 18:32 | karma článku: 47,27 | přečteno: 12416x