Prodavačky ze supermarketů musí na Velký pátek do práce. Opravdu hrůza, pane Miholo...

Skupina lidoveckých poslanců chce zákaz prodeje pro obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních rozšířit na všechny státní svátky. Myslí prý především na prodavače a jejich rodiny.

Od roku 2016 je i v České republice Velký pátek státním svátkem. Což jistě uvítali jak věřící, pro které je den, kdy byl ukřižován Ježíš Kristus, jistě významným svátkem, tak i lidé, kteří do kostela nechodí. Volno na Velký pátek pro ně totiž přináší možnost prodloužení velikonočního víkendu o jeden den, někteří ho také využijí k přípravám na nedělní a pondělní velikonoční svátek. Já jsem se včera vypravil na Kohútku (lyžařský areál poblíž Nového Hrozenkova na Vsetínsku), abych využil poslední příležitosti k lyžování v této sezóně.

V supermarketech jsem se včera nestavoval, nákupy jsem si odbyl již den předtím. Jistě však byli mnozí lidé, kteří možnosti nakoupit si v den svátku využili. Skupině lidoveckých poslanců v čele s místopředsedou KDU-ČSL Jiřím Miholou se však něco takového nelíbí a jak jsem si přečetl zde na iDNES, pokusí se v Poslanecké sněmovně prosadit návrh, podle něhož by se zákaz prodeje pro obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních rozšířil na všechny státní svátky, tedy například i na Velký pátek či Velikonoční neděli. Dle slov pana Miholy myslí tímto především na prodavače, kteří musí jít ve svátek do práce, a jejich rodiny.

Jistě chvályhodná starost lidoveckých politiků o zaměstnance v supermarketech. Akorát nevím, zda poslancům z KDU-ČSL neuniklo, že kromě zaměstnanců v supermarketech chodí ve svátky do práce také řada jiných lidí. Kromě lékařů, zdravotních sester, hasičů či železničářů, u kterých je s ohledem na charakter jejich profese dané, že část z nich musí být ve službě kdykoliv, jsou to i mnohé jiné profese.

Když si vezmu třeba můj včerejší výlet za lyžováním: po cestě byla otevřena spousta čerpacích stanic, jejichž zaměstnanci také museli přijít ve sváteční den do práce. Provoz lyžařského areálu zase museli zajistit rolbaři, upravující svah, či lidé, zajišťující provoz lyžařských vleků. A aby se přítomní lyžaři nebo snowboardisté měli kde občerstvit, musel zase v tamním horském hotelu přijít do práce potřebný počet kuchařů, číšníků či servírek. Zrovna tak jako lyžařské areály na horách byly včera jistě otevřeny i mnohé aquaparky, zábavná centra či muzea.

Budou snad lidovečtí či někteří jiní politici časem spekulovat i nad tím, že v den svátku by lidé nejenom neměli nakupovat, ale ani sportovat či chodit za kulturou? Nebylo by rozumnější nechat čistě na majitelích obchodů nebo provozovatelích příslušných zařízení, aby sami rozhodli, zda se jim v daný den vyplatí či nevyplatí mít otevřeno? Jsou si mimochodem páni poslanci jisti, že kromě prodavaček či prodavačů, kteří volno v den svátku ocení, se nenajdou i takoví, kteří naopak uvítají, když jdou za pokladnu či za pult v den, kdy mají za svou práci zajištěný stoprocentní příplatek?

Opravdu se nedomnívám, že duchovní rozměr velikonoc vzroste, když budou mít zaměstnanci v supermarketech na Velký pátek či Velikonoční neděli volno. Za mnohem horší bych považoval, kdyby se kvůli některým feministkám, aktivistům, požadujícím genderovou rovnost, či některým úředníkům v Bruselu, vidícím problém v dodržování některých národních či lidových zvyků, muselo časem upustit od pondělní velikonoční pomlázky.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Nožička | sobota 31.3.2018 17:40 | karma článku: 47,26 | přečteno: 12503x