Opakované znásilňování není dle českých soudů tak hrozné jako pěstování konopí

Případ nezletilé dívky, kterou opakovaně znásilňoval její otčím, stále budí velkou mediální pozornost. A není se vůbec čemu divit.

Případ nezletilé dívky, kterou opakovaně znásilňoval její otčím, stále budí velkou mediální pozornost. A není se vůbec čemu divit - velká část veřejnosti je totiž rozhořčena tím, že otčím, který dívku znásilňoval po dobu mnoha měsíců (často až pětkrát týdně), odešel od odvolacího Krajského soudu v Brně pouze s podmíněným trestem (Okresní soud ve Vyškově mu předtím udělil tříletý nepodmíněný trest). Jak je přitom popisováno například zde, dívka se kvůli otčímovi několikrát pokusila o sebevraždu.

Asi nejenom já jsem si kladl otázku, jak je možné, že za těchto okolností soudní senát vynesl takto nízký trest a zda dotyční soudci byli při projednávání případu při smyslech. Po velké vlně kritiky v médiích se zástupci Krajského soudu v Brně k případu přece jen vyjádřili a jak je psáno například zde, soud přihlédl k rodinným a majetkovým poměrům otčíma, dosavadnímu způsobu života, možnosti nápravy a také k tomu, že první impuls k intimnímu sexuálnímu kontaktu měl vzejít od oběti. Dívka totiž měla sexuální kontakt s otcem vyvolat, aby se pomstila své matce. V rozsudku je na tohle konto uvedeno, že jejich sexuální vztah trval zhruba tři čtvrtě roku na základě dobrovolnosti.

I přes tuto skutečnost mně však přijde jako těžko obhajitelné, že odvolací krajský soud změnil muži tříletý nepodmíněný trest na podmíněný. Vždyť následujícího zhruba rok a půl již dle výpovědí docházelo k souloži a orálnímu sexu proti vůli dívky, otčím si ji navíc při sexu fotil a natáčel, a vyhrožoval jí, že pokud mu nebude po vůli, video a fotky zveřejní.

Zvlášť absurdní mi nízká výše trestu přijde při srovnání s tím, za co jsou někdy českou justicí udělovány několikaleté nepodmíněné tresty. Například jeden muž z Hodonínska obdržel před zhruba čtyřmi lety u Vrchního soudu v Olomouci šestiletý nepodmíněný trest za pěstování konopí na zahradě svého domu (viz odkaz zde). Přitom byl na rozdíl od výše zmíněného znásilňovatele nevlastní dcery do té doby trestně bezúhonný. Zastání se mu nedostalo ani u Ústavního soudu.

Jen aby bylo jasno: pěstování konopí pro jiné než léčebné účely rozhodně neschvaluji a sám jsem marihuanu nikdy nekouřil. Ale přece jen mi přijde podstatně horší a společensky nebezpečnější, když je nezletilá dívka opakovaně znásilňována svým otčímem, a nedostane se jí zastání ani od policie, ani od soudu. Lze se pak divit tomu, že řada lidí u nás české justici nedůvěřuje?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Nožička | čtvrtek 1.2.2024 10:40 | karma článku: 42,58 | přečteno: 2904x