Odpovědnost za mrtvé versus s teroristy se nevyjednává. Je víc trapný Babiš nebo opozice?

V uplynulém týdnu, který byl na domácí politické scéně ve znamení dohad o prodloužení nouzového stavu, projevil některými svými výroky svou zoufalost jak premiér Andrej Babiš, tak i někteří politici z řad „demokratické opozice."

Jak jsem předvídal ve svém blogu z konce minulého týdne s názvem Komunistům došla s Babišem trpělivost. „Demokratická opozice“ se dostává do úzkých, tak se i stalo. Strany takzvané „demokratické opozice“, jak samy sebe často označují ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Pirátská strana i hnutí STAN, totiž na čtvrteční mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny neschválily Babišově vládě další prodloužení nouzového stavu. A jelikož komunisté dodrželi svůj slib z předchozího víkendu ohledně toho, že tentokrát již vládě při hlasování nepomohou, a od poslanců za SPD se něco takového opravdu čekat nedalo, nouzový stav by měl v České republice skončit dnešní půlnocí.

V předchozí větě jsem schválně použil slovíčko „měl“, protože v době psaní tohoto článku je již známo, že i přes čtvrteční nesouhlas větší části Poslanecké sněmovny vláda dnes vyhlásila nouzový stav znovu, tentokrát s platností do 28. února. Jak se píše například v článku zde na iDNES, vláda tak vyhověla výzvě, pro kterou na dnešním zasedání hlasovali všichni hejtmani kromě pražského primátora Zdeňka Hřiba, zvoleného za Piráty. Zbylých 13 pražských šéfů však s centrálním prodloužením nouzového stavu souhlasilo, přestože čtyři z nich byli v říjnových krajských volbách zvoleni za ODS, dva za STAN a jeden za KDU-ČSL.

Proto tvrdím, že se naplnilo to, co jsem tvrdil ve výše zmíněném článku, tedy to, že ODS a spol. se tento týden dostaly do úzkých. Kdyby totiž poslanci některé ze stran „demokratické opozice“ zvedly ve čtvrtek ve Sněmovně pro prodloužení nouzového stavu ruku, nejspíš by to od části svých voličů náležitě schytaly kvůli tomu, že Babišovi v kritické situaci, ve které se ocitl poté, co mu vypověděli poslušnost komunisté, pomohly. Přičemž dosti trapná byla jejich snaha hodit odpovědnost na Tomia Okamuru („demokratická opozice“ totiž ve čtvrtek jednu chvíli navrhovala, že by se mohl nouzový stav prodloužit o týden či 14 dní za předpokladu, že s tím budou souhlasit všichni poslanci včetně těch z SPD).

Krajští představitelé z ODS, STAN či KDU-ČSL si však nejspíš uvědomili, že vzhledem k nelepšící se epidemiologické situaci by bylo hazardem nouzový stav nadále neprodlužovat a starosti s bojem proti covidu-19 hodit z velké části na bedra krajských hejtmanů. Kromě toho se také ukazuje, že politici typu jihočeského hejtmana Martina Kuby z ODS dokáží přece jen v krizových situacích uvažovat racionálně a na rozdíl například od političek typu Miroslavy Němcové či Markéty Pekarové Adamové se na svět nedívat za všech okolností přes ideologické brýle.

Proč zmiňuji zrovna tyto dvě političky? Senátorka za ODS a někdejší první místopředsedkyně této strany mě fascinovala při svém rozhovoru ve čtvrtečních Událostech, komentářích na ČT24, kdy se vyjadřovala v duchu, že nouzový stav je v současné době zbytečný a asi třikrát během rozhovoru zmínila skutečnost, že premiér Babiš místo jednání s opozicí odcestoval den před mimořádnou poslaneckou schůzí na státní návštěvu Maďarska a Srbska, aby se tam poptal na jejich zkušenosti s RUSKOU vakcínou Sputnik! Současná předsedkyně TOP 09 mě zase pobavila svým výrokem z tohoto týdne, že „S teroristy se nevyjednává!“, který pronesla v reakci na emotivní premiérova slova, že kdo nebude ve Sněmovně hlasovat pro nouzový stav, bude odpovědný za smrt našich spoluobčanů (viz odkaz zde).

Už jsem to zde psal v některých mých předchozích článcích několikrát a nemám problém to zopakovat znovu: současná vláda v mnoha směrech boj s pandemií covid-19 nezvládla a je logické, že hlavní vinu za to nese ten, kdo stojí v jejím čele, což je Andrej Babiš. Ovšem to, jak se předvedla řada opozičních politiků v uplynulém týdnu, u mě vzbuzuje vážné pochybnosti o tom, zda bychom na tom byli lépe, kdyby na místě dnešních členů vlády za ANO a ČSSD seděli politici z ODS, TOP 09 či Pirátské strany. 

Autor: Josef Nožička | neděle 14.2.2021 18:03 | karma článku: 34,79 | přečteno: 908x