Noční vlci – Česká a republika a Polsko ukázaly svou „demokracii“ v plné nahotě

Ještě před měsícem jsem netušil, kdo to Noční vlci jsou a troufnu si říct, že převážná většina obyvatel České republiky rovněž. Nyní je u nás asi zná každý, kdo byť jen občas poslouchá zprávy a čte noviny nebo zpravodajské servery na internetu. O proslavení tohoto ruského motorkářského klubu se postarala především česká média a také někteří vrcholní představitelé české vlády.

Zmíněný motorkářský klub naplánoval na přelom dubna a května letošního roku hromadnou jízdu z Moskvy přes Bělorusko, Polsko, Českou republiku, Slovensko, Rakousko a Německo do Berlína. Jejím cílem mělo být připomenutí 70. výročí porážky hitlerovského Německa a položení kytic či věnců na hroby padlých vojáků Rudé armády, kterých například jen při osvobozování Československa v roce 1945 zemřelo kolem 140 tisíc.

Na čemž nevidím nic špatného a naopak si myslím, že je dobře, když se tato významná a pamětihodná událost připomíná zejména mladší generaci. Zvláště když v posledních letech je u nás v souvislosti s naším osvobozením od fašismu oficiálně připomínána především zásluha americké armády a o zásluhách té sovětské se mluví jen velmi tiše. Přesně o 180 stupňů naopak, jako tomu bylo před rokem 1989.

Je možné, že touto akcí chtěli Noční vlci, kteří mají přátelské vztahy s ruským prezidentem Putinem, rovněž pomoci ke zvýšení popularity své země a jejího v západní Evropě nepříliš oblíbeného prezidenta a měla to částečně být i reakce na demonstrativní jízdu amerického konvoje přes Polsko a Českou republiku, uskutečněnou v nedávné době. Ale je tohle snad racionálním důvodem, aby byl příslušníkům této motorkářské skupiny zakázán vstup na polské a české území?

Přístup Polska, které vstup Nočním vlkům oficiálně zakázalo a polští pohraničníci pak většinu členů této skupiny skutečně přes polské hranice nepustili, připomíná praktiky totalitního státu, nikoliv země, která se hlásí k západní demokracii. Přístup České republiky nebyl tak radikální, ale i to, že se vůbec česká vláda zabývala tím, zda průjezd Nočních vlků povolit či nikoliv, mi přišlo jako nesmyslné. A úplně hloupé mi přišlo, když se pak v rejstříku možných opatření objevil návrh českého ministerstva vnitra označit motorkáře za nežádoucí osoby.

To mim opravdu hlava nebere. I když odpůrci jejich průjezdu argumentují například tím, že někteří členové skupiny Noční vlci pobývali na Krymu v době, kdy došlo k jeho připojení k Rusku, to si snad vážně někdo myslí, že k nám ruští motorkáři přijeli proto, aby se pokoušeli urgovat u českých občanů za připojení našeho území k Ruské federaci nebo provést státní převrat?

Takový postoj polské i české vlády proto nejspíš naopak přinesl motorkářské skupině Noční vlci nové sympatizanty. O čemž svědčí například to, že více než stovka polských motorkářů přijela svým ruským kolegům naproti k hranicím a někteří dokonce prohlásili, že absolvují naplánovanou cestu do Berlína místo nich.

Polsko i Česká republika díky svým nesmyslným represivním opatřením tak nejspíš dosáhly úplně opačného efektu než chtěly. A v plné nahotě se tak ukázala nesmyslnost politiky většiny zemí, náležících k Evropské unii, kdy se na každého neškodného vrabce hned vytáhne kanón té největší ráže.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Nožička | pátek 1.5.2015 10:15 | karma článku: 41,41 | přečteno: 2070x