Moderátor ČT předvedl nevídaný proamerický hujerismus

Převážná část včerejšího pořadu Události, komentáře na ČT24 byla věnována průjezdu amerického konvoje a s tím spojeného zájmu veřejnosti o něj. Na tom bych pochopitelně neviděl nic špatného, průjezd konvoje je určitě událost, která si mediální pozornost zaslouží. S čím však už mám problém, je skutečnost, k čemu tuto událost využil či spíše zneužil redaktor České televize Lukáš Dolanský, který včerejší pořad moderoval.

Hned na prvního hosta, kterým byl americký velvyslanec v České republice Andrew Schapiro, vyrukoval s otázkou, jestli už neuzrála doba pro trvalou americkou vojenskou přítomnost u nás . A následně pak i s otázkou, co říká záměru českého prezidenta Miloše Zemana zúčastnit se 9. května v Moskvě oslav 70. výročí konce druhé světové války. Nutno říct, že pan Schapiro odpovídal velmi korektně a v souvislosti se Zemanovou cestou do Moskvy například prohlásil, že Zeman bude možná jediným představitelem státu EU na tribuně, ale zároveň jasně řekl, že není na něm ani na jakékoliv jiné zemi, aby českému prezidentovi říkala, co má nebo nemá dělat.

Stejných otázek se od pana Dolanského dočkali i další hosté, kterými byli současný ministr obrany Martin Stropnický, bývalý šéf tohoto resortu Alexandr Vondra a poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna.  Jak kdo odpovídal, asi tušíte: pan Vondra by byl pro trvalou americkou vojenskou přítomnost všemi deseti a prezidentovi Zemanovi by jeho cestu do Moskvy měla vláda rozmluvit, pan Foldyna se v obou případech naopak vyjádřil v opačném duchu. Martin Stropnický se při odpovědi na otázku ohledně Zemanovy cesty ukázal jako zkušený politik i herec zároveň – mluvil celou dobu o něčem úplně jiném. V otázce možného umístění americké vojenské základny v ČR se pak (byť opět ne zcela srozumitelně) vyjádřil v kladném duchu.

Přijde mi proto ve spojení s americkým konvojem zvláštní, že nás nejprve naši vrcholní politici i veškerá média ujišťují, že jde pouze o symbolický průjezd a není třeba v této souvislosti zbytečných emocí a hned poté, co je i díky těmto apelům konvoj přijat většinou veřejnosti kladně, někdo nastolí otázku trvalé přítomnosti amerických vojsk u nás. A obzvlášť zarážející je takový přístup u veřejnoprávní České televize, od které bych v první řadě očekával objektivitu a nestrannost.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Nožička | úterý 31.3.2015 10:10 | karma článku: 43,86 | přečteno: 4694x