Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ministr Herman by měl z vlády odejít

Setkání ministra kultury Daniela Hermana s tibetským duchovním dalajlamou je i po téměř 14 dnech od jeho uskutečnění předmětech ostrých diskusí na naší politické scéně.

Daniel Herman se, jak známo, sešel s dalajlamou 18.10. v sídle ministerstva kultury v Nosticově paláci. Jednání byli rovněž přítomni místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek a místopředsedkyně Senátu Miloše Horská (oba tito politici byli tak jako pan Herman do svých funkcí zvoleni za KDU ČSL). Přitom ještě den předtím bylo téměř ve všech médiích toto setkání prezentováno jako soukromé – stejně jako dalajlamovo setkání s místopředsedou vlády Pavlem Bělobrádkem téhož dne.

Ještě téhož dne v reakci na Hermanovo setkání s nejvyšším tibetským vůdcem došlo k prohlášení 4 českých ústavních činitelů - prezidenta republiky, předsedy vlády i předsedů obou komor parlamentu, adresované Čínské lidové republice, ve kterém se od počinu obou členů vlády distancovali a mimo jiné v něm uvedli: "Osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky a považovali bychom za nešťastné, aby takto byly kýmkoliv vnímány." Zároveň zdůraznili, že se budou snažit naše vztahy s Čínou nadále intenzivně rozvíjet.

Jak prezident Zeman, tak všichni tři vrcholní politici z ČSSD (Sobotka, Hamáček a Śtěch) si za tato prohlášení vysloužili od řady lidí ostrou kritiku. Ne zřídka se hovořilo například o servilitě vůči komunistické Číně a ohnuté páteři našich nejvyšších státních představitelů. A když posléze ministr Herman přišel s prohlášením, ve kterém obvinil hlavu státu z toho, že kvůli jeho setkání s tibetským duchovním vyřadil na poslední chvíli Hermanova strýce Jiřího Bradyho ze seznamu lidí, kterým mělo být 28. října na Pražském hradě uděleno státní vyznamenání, do té doby ne příliš nápadný ministr se najednou stal největší celebritou na české politické scéně. Někteří o něm dokonce začali mluvit o jako našem možném budoucím prezidentovi.

Jestli pana Hermana ke kandidatuře skutečně někdo přemluví a nakolik bude v případné prezidentské kampani úspěšný, ukáže až blízká budoucnost. Dle mého názoru je však pan Herman nedůvěryhodný politik, který by měl skončit i v současné Sobotkově vládě. Pro toto silné tvrzení mě vede hned několik důvodů.

V první řadě je to skutečnost, že ministr Herman nedodržel svůj slib, že se s dalajlamou setká pouze soukromě. Dnes to uvedl jak ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na TV Prima, tak i další člen vlády – ministr vnitra Chovanec v Otázkách Václava Moravce na ČT (viz odkaz zde). Zaorálek v této souvislosti uvedl, že pokud by k Hermanovu setkání nedošlo na půdě jeho ministerstva, ale například na konferenci Forum 2000, jíž byl dalajlama hostem, k žádným problémům ve vztahu k Číně by nedošlo a ani výše zmiňované prohlášení čtyř ústavních činitelů by nebylo nutné.

Daniel Herman tvrzení Zaorálka i Chovance na Twitteru popřel (zda se ke sporu vyjádřili i někteří další členové vlády, nebylo v době psaní tohoto článku známo). Jistě se najde řada lidí, kteří budou tvrdit, že Herman je pro ně morální autorita, které věří více než Zaorálkovi s Chovancem. To samé tito lidé ostatně tvrdili i při Hermanově sporu s Hradem ohledně toho, že mu prezident Zeman při setkání na slovenské ambasádě před svědky vyhrožoval nevyznamenáním jeho strýce, pokud neodstoupí od své schůzky s dalajlamou (nikdo ze svědků však jeho tvrzení posléze nepotvrdil).

Ovšem i kdyby pan Herman nic takového skutečně neslíbil, je v první řadě otázkou, zda jako člen vlády měl setkání s dalajlamou v prostorách svého úřadu uskutečnit. A s ohledem na to, že se současná vláda nějakým způsobem zavázala ke spolupráci s asijskou velmocí, včetně toho, že bude uznávat územní celistvost Číny včetně Tibetu, měl dle mého názoru Daniel Herman jako člen vlády tuto skutečnost respektovat. Nebylo mu přece nikým bráněno v tom, aby se s tibetským duchovním sešel soukromě – tak, jak to udělal například jeho kolega z vlády Bělobrádek.

Není to navíc první problematický krok, který současný ministr kultury ve své funkci učinil. Stejně problematické jako setkání s dalajlamou byla i jeho účast na letošním sudetoněmeckém sjezdu v Norimberku. Bylo to poprvé v historii, co se sjezdu Sudetoněmeckého krajanského sdružení zúčastnil člen české vlády.

Nechci rozhodně v této záležitosti jitřit emoce a tvrdit, že kvůli tomu, co se odehrálo během druhé světové války a v době těsně před ní, bychom měli s Němci být navěky nepřáteli. Shodou okolností Norimberk i některá další bavorská města jsem tento týden v rámci poznávacího zájezdu s některými svými kolegy navštívil a s žádným nepřátelstvím vůči Čechům jsem se tam nesetkal. Spíše naopak – v hotelu, kde jsme bydleli, nám velmi příjemná obsluha dokonce dovolila přinést si do restauračních prostor své víno, které jsme si jako správní Moraváci na zájezd přivezli, a dokonce nám k němu zapůjčila i své skleničky. Což byl dost velký kontrast s tím, když noc předtím v jednom českobudějovickém hotelu dělal obsluhující číšník problém, když si jedna kolegyně chtěla dezert, který byl součástí zaplacené večeře, odnést na malém talířku na pokoj (s tím, že talířek vrátí ráno při snídani).

Ale přes to všechno se nedomnívám, že již uzrála doba, kdy by měl člen české vlády, pro níž by měla být jediným rovnocenným partnerem německá vláda, jezdit na sudetoněmecké sjezdy a navíc tam oslovovat příslušné delegáty jako „milé krajany.“

Pokud je pan Herman přesvědčen o tom, že je správné setkávat se s dalajlamou či s členy Sudetoněmeckého krajanského sdružení, ať tak klidně činí. V tom případě by ovšem neměl být členem vlády, jejíž oficiální politika je v rozporu s těmito aktivitami.

Autor: Josef Nožička | neděle 30.10.2016 18:20 | karma článku: 46,77 | přečteno: 7498x
  • Další články autora

Josef Nožička

Cyrile, zvaž ten odchod!

Jak včera probíhalo důležité jednání předsednictva KDU-ČSL? Pokud to chcete vědět, tak neváhejte a čtěte dál!

10.4.2024 v 8:15 | Karma: 38,23 | Přečteno: 1600x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Volební vlak z České republiky Korčokovi vítězství nepřivezl

V případě volebního vlaku, vypraveného v pátek na Slovensko, mě zaujal především název neziskové organizace, která ho vypravila: "Mladí proti fašizmu".

7.4.2024 v 8:15 | Karma: 46,24 | Přečteno: 7269x | Politika

Josef Nožička

Poctivá a obětavá práce Fialovy vlády nese ovoce (už jí věří jeden člověk z pěti)

Byť se některá dezinformační média stále snaží tvrdit, že současná vládní koalice nemyslí na běžné občany, opak je pravdou.

4.4.2024 v 8:15 | Karma: 43,12 | Přečteno: 2517x | Politika

Josef Nožička

O "rasismu" trenéra Rady

Pokud si čeští fotbaloví činovníci snad chtějí brát příklad ze západních zemí, tak by to mělo být v úplně jiných věcech, než je politická hyperkorektnost.

31.3.2024 v 21:00 | Karma: 38,88 | Přečteno: 1218x | Diskuse| Sport

Josef Nožička

Opravdu Češi milují Rusko a staré časy?

Opravdu neznám ve svém okolí nikoho, kdo by nějakým způsobem zpochybňoval, že Rusko je v konfliktu na Ukrajině jednoznačným agresorem. Rozdíl je obvykle jen v názorech na to, jak konkrétně bránící se Ukrajině pomáhat.

30.3.2024 v 15:00 | Karma: 34,42 | Přečteno: 1075x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1584
  • Celková karma 40,00
  • Průměrná čtenost 3238x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik