Komunistům došla s Babišem trpělivost. „Demokratická opozice“ se tak dostává do úzkých…

Vůdčí politici z KSČM odmítají vládě nadále ve Sněmovně pomáhat s prodlužováním nouzového stavu. Jak se za současné ne zrovna příznivé epidemiologické situace zachovají poslanci z opozičních stran?

Výkonný výbor KSČM včera potvrdil to, co někteří politici této strany už několik týdnů avizovali. Tedy to, že ani jejich podpora menšinové vládě ANO a ČSSD není bezmezná, a jelikož Andrej Babiš odmítá plnit některé sliby, které jim dal, jsou komunisté rozhodnuti nepodpořit příští týden ve Sněmovně prodloužení nouzového stavu (viz odkaz zde).

Když vláda žádala poslance o prodloužení stavu naposledy 21. ledna, nebyla tento návrh ochotna podpořit žádná z opozičních stran a i komunisté s jeho podporou dlouho váhali. Nakonec pro něj poslanci za KSČM ruku zvedli, když jim bylo slíbeno, že vláda v co nejbližší možné době nechá obnovit provoz lyžařských areálů a umožní návrat do škol všem žákům prvního stupně ZŠ a žákům posledních ročníků na druhém stupni ZŠ i na středních školách. Dnes máme 6. února, lyžařské areály i přes příznivé sněhové podmínky stále stojí a do škol mohou stále chodit pouze žáci prvních a druhých tříd základních škol…

Jistě se najde mnoho takových, kteří budou argumentovat tím, že epidemiologická situace se od té doby nezlepšila, a tudíž by bylo od vlády nezodpovědné, kdyby kvůli příslibu, který dala poslancům za KSČM, ještě více ohrozila zdraví našich občanů a aktuální vytíženost nemocnic. Já sice nejsem přesvědčen o tom, že by se otevřením skiareálů a návratem aspoň části žáků do školních lavic situace dramaticky zhoršila (ve většině evropských zemí žáci či studenti do škol chodí a i znovuotevření skiareálů se v dohledné době v některých zemích chystá), ale epidemiolog samozřejmě nejsem. Nicméně tenhle slib není jediný z poslední doby, který Andrej Babiš KSČM dal a následně nedodržel.

Jak asi tušíte, mám tím na mysli jeho ústupek poslancům této strany ohledně krácení peněz ze státního rozpočtu pro armádu. Poslanci za KSČM si kvůli podpoře státního rozpočtu pro rok 2021 konkrétně vymohli, aby bylo z výdajů na obranu přesunuto 10 miliard do rozpočtové rezervy. Když byl premiér Babiš za tento „nehorázný ústupek“ komunistům kritizován, tak se záhy po schválení rozpočtu bil v prsa a prohlašoval, že hned 2. ledna bude 10 miliard do rozpočtu ministerstva obrany vráceno. Byť k tomu hned po Novém roce nedošlo, polovina z této částky již nyní armádě vrácena byla a k přesunu té druhé má dojít během února. Soudný a objektivní člověk, ať už jsou jeho politické sympatie jakékoliv a je třeba i zásadovým antikomunistou, by nejspíš měl uznat, že takto si s někým „vytírat pozadí“ je nepřijatelné a politici jakékoliv strany, kteří by si tohle opakovaně nechali líbit, by před svými voliči museli vypadat jako hlupáci. A i šéf hnutí ANO, byť se těší silné podpoře ze strany prezidenta, by si měl uvědomit, že si vůči svým koaličním partnerům nemůže dovolit úplně všechno.

Někdo jistě může poukazovat na to, že je poněkud nemorální a nezodpovědné vydírat v současné situaci vládu zrovna nepodpořením nouzového stavu. Ale KSČM přece není jedinou stranou v současné Sněmovně, která může poslancům ANO a ČSSD s dalším prodloužením nouzového stavu pomoci. Když vynechám SPD, která je proti jeho opětovnému zavádění delší dobu, jsou zde ještě zbylé opoziční strany, označované mnohými politickými komentátory či samy sebou jako „demokratická opozice“: ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátská strana a STAN. Tyto strany nejenom v souvislosti s bojem s pandemií Covid-19 trvale kritizují vládu, ať už udělá téměř cokoliv. Bude proto zajímavé pozorovat, jak se nyní předvedou, když na jejich hlasech bude záležet, jaké nástroje pro boj s covidem bude mít vláda po 14. únoru v ruce.

A nebude to pro ně dle všeho rozhodování jednoduché, zvlášť když mnozí politici z těchto stran ještě donedávna prohlašovali, že k dalšímu prodlužování nouzového stavu nevidí důvod a že jeho opětovným schvalováním dávají poslanci současné neschopné vládě do rukou příliš silné a zneužitelné nástroje. Nyní si však zřejmě uvědomují, že nenechat za současné ne zrovna nejlepší epidemiologické situace nouzový stav prodloužit by bylo dost velkým rizikem a pokud by se tak stalo, řada lidí včetně některých jejich dosavadních příznivců by je za to mohla kritizovat. Svědčí o tom včerejší prohlášení některých čelních představitelů těchto stran. Dle toho, co se píše v článku zde na iDNES, jsou Piráti, STAN, KDU-ČSL i TOP 09 o prodloužení stavu nouze s Babišovou vládou ochotni vyjednávat.

Já bych něco takového viděl rovněž jako rozumné (s tím, že na určité kompromisy, jako je například brzký návrat aspoň části žáků do škol, by vláda přistoupit měla), otázkou ovšem je, co této vstřícnosti řeknou někteří voliči „opozičně-demokratických“ stran. V diskusi pod příslušným článkem jsou ostatně nikoliv ojediněle vidět komentáře typu: „Strana, která zvedne ruku pro nouzový stav, je pro mne nevolitelná.“, „Kdo bude hlasovat pro prodloužení nouzového stavu, ode mě hlas nikdy nedostane“ či dokonce „Další šmelináři s nouzovým stavem na scéně.“ Čtvrteční poslanecká schůze tak nejspíš nudná nebude, i když tu předchozí s nezapomenutelným divadelním představením poslance Lubomíra Volného už asi těžko něco překoná…

Autor: Josef Nožička | sobota 6.2.2021 18:04 | karma článku: 37,06 | přečteno: 1805x