Kolik lidí již zemřelo kvůli ukrajinské asociační dohodě?

Když v listopadu loňského roku odmítl bývalý ukrajinský prezident Janukovyč podepsat asociační dohodu s Evropskou unií, vyvolalo to v Kyjevě bouři nevoli, která nakonec vedla k Janukovyčovu svržení a bohužel i občanské válce na východě Ukrajiny.

Tato stále trvající válka přinesla již stovky nevinných obětí. Nejprve tekla krev na kyjevském Majdanu, potom došlo k tragické události v Oděse, kde při požáru, z jehož založení jsou podezřelí příslušníci fašistického Národního sektoru, uhořely desítky nevinných lidí a během posledních 3 měsíců téměř denně umírají lidé při bojích v Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny.

Tento týden pak došlo k události, která nejvíce otřásla celým civilizovaným světem – nad východní Ukrajinou bylo sestřeleno letadlo malajsijské společnosti, na jehož palubě bylo 298 cestujících. Letadlo bylo s největší pravděpodobností sestřeleno omylem (i když ani to ještě není stoprocentně jisté) a z toho, kdo tak učinil, se navzájem obviňují proruští separatisté a ukrajinská armáda. Věřme, že se podaří vyšetřit, kdo tento odsouzeníhodný čin spáchal a bude spravedlivě potrestán.

Bez ohledu na výsledek vyšetřování však bude mít na smrti téměř 300 lidí část viny i ukrajinská vláda, která pro mě nepochopitelně již dávno neuzavřela nad válčící oblastí letecký prostor. A ještě více je pro mě nepochopitelné to, že ani po čtvrteční tragédii nepřerušil ukrajinský prezident Porošenko boje proti povstalcům a nevyhlásil aspoň dočasné příměří.

Zklamán jsem i postojem západních mocností. Ty této tragické události opět využívají k útokům proti Putinovi, přestože vyšetřování zatím spolehlivě neprokázalo, že má na sestřelení letadla podíl Moskva (sice to tvrdí ukrajinské tajné služby, ale je otázkou, zda jim lze v tomto směru bezmezně věřit). Místo toho, aby se ve spolupráci s Ruskem zasadily o co nejrychlejší ukončení bojů v Doněcké i Luhanské oblasti a o mírové řešení, které by mohlo spočívat například ve federativní uspořádání Ukrajiny.

Asociační dohoda Ukrajiny s Evropskou unií, jak známo, již podepsána byla. Její podepsání však bylo vykoupeno krví mnoha nevinných lidí a část viny na něm mají i západní země. Jednak proto, že podporovaly vyvolání loňských nepokojů na Majdanu a také z toho důvodu, že když bylo v březnu porušeno ze strany majdanských povstalců příměří, které uzavřel Janukovyč s tehdejší opozicí, neučinil Brusel vůbec nic. Proto by aspoň nyní měli představitelé západoevropských mocností i USA učinit vše pro to, aby již další lidé kvůli ukrajinskému konfliktu zbytečně neumírali.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Nožička | neděle 20.7.2014 10:12 | karma článku: 35,39 | přečteno: 3481x