Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je u pánů Lásky, Hály či Fischera důležitější ideologie nebo záchrana lidských životů?

Je opravdu v současné situaci od některých lidí smysluplné, když kritizují českou vládu za nákup zdravotnických pomůcek v objemu několika miliard korun od „nepřátelské“ Číny?

Člověk nemusí být velký odborník v oboru epidemiologie, aby věděl, že v současném boji proti pandemii koronaviru jsou klíčovými prvky jak zodpovědné chování všech občanů, tak i zajištění ochranných prostředků pro policisty, hasiče a především pak pro zdravotníky a vojáky, kteří zajišťují provádění co největšího počtu testů osob s podezřením na výskyt onemocnění Covid-19.

Česká vláda byla prvně téměř ze všech stran kritizována za to, že se zajištěním ochranných pomůcek a potřebného zdravotnického materiálu zaspala. Částečně oprávněně, protože při interpelacích v Poslanecké sněmovně na konci ledna skutečně přistupoval k tomuto problému ministr zdravotnictví Adam Vojtěch poněkud lehkovážně. Ovšem problém s nedostatkem roušek, respirátorů či ochranných obleků řeší v současné době nejenom Česká republika, ale téměř všechny evropské státy. Je proto dobře, že především díky dodávkám z Číny v objemu mnoha milionů kusů se tento problém přece jen postupně zlepšuje. Co však v této souvislosti naprosto nechápu, je skutečnost, že se najdou lidé, kteří vládě v nynější situaci vyčítají, že nakupuje prostředky v Číně, čímž se dle nich dopouští podlézání této asijské velmoci a naopak rozbíjení evropské soudržnosti.

Přesně taková slova použil v rozhovoru pro Prostor X senátor Václav Láska. Dále v rozhovoru například říká, že některé skupiny kolem Hradu a Kellnerova PPF zneužívají současné pandemie koronaviru k posílení čínského vlivu u nás, a kritizuje ministra vnitra Jana Hamáčka za to, že při svých mediálních vystoupeních děkuje Číně a naopak údajně zamlčuje evropskou pomoc. Již dříve se v podobném duchu vyjádřil i sinolog Martin Hála ve svém komentáři s výmluvným titulkem Investice nebudou, zato z Činy přijdou roušky!, publikovaném na Aktuálně.cz.  

Asi vůbec nejostřejší slova pak použil senátor a někdejší velvyslanec ve Francii Pavel Fischer, když mimo jiné prohlásil, že „klanění se čínským rouškám hraničí s vlastizradou“ (viz odkaz zde), čímž naráží zejména na to, že při dodání první zásilky z Číny byla na letišti přítomna část členů vlády. Přitom pan Fischer na mě působil při prezidentské kampani před dvěma lety z těch kandidátů, kteří byli voličům doporučováni jakožto protipól Miloše Zemana, ještě nejrozumněji…

Opravdu jsou pro mě výroky těchto pánů za nynější situace zcela nepochopitelné. K současným poměrům v nejlidnatější zemi světa může každý oprávněně mít spoustu výhrad, ne každý musí být zastáncem přátelských vztahů České republiky s ní. Ovšem realita je prostě taková, že nikde jinde než v Číně není nyní možné ochranné prostředky a zdravotnický materiál v potřebném množství koupit. Je jistě dobře, že se u nás například do šití roušek zapojilo velké množství dobrovolníků, dělajících to zcela zdarma, máme i některé firmy, které začaly s výrobou ochranným oděvů pro zdravotníky. Velmi pozitivní je, že na ČVUT v Praze vyvinuli respirátor s nejvyšším stupněm bezpečnosti, který již obdržel potřebný certifikát a může se začít s jeho výrobou. Ale i kdyby se do činností tohoto typu zapojily mnohé další české firmy (a vláda by je v tom měla podpořit co nejvíc), s největší pravděpodobností by nebylo možné rychle dodat z domácího trhu potřebné prostředky v takovém objemu, v jakém je v těchto dnech nakupujeme a dovážíme z Číny.

V této souvislosti si proto musím položit otázku, zda je pro pány Fischera, Lásku či Hálu v současné situaci opravdu důležitější politikaření a zachování si jakési „hrdosti“ ohledně našich vztahů s Čínou než to, že v případě nedostatku potřebného zdravotnického materiálu by se s největší pravděpodobností počet výskytů Covid-19 v naší zemi ještě více rozšířil a logicky tak stoupl i počet těch, kteří by na tuto zákeřnou nemoc zemřeli?

Autor: Josef Nožička | sobota 28.3.2020 18:10 | karma článku: 47,99 | přečteno: 11721x
  • Další články autora

Josef Nožička

Cyrile, zvaž ten odchod!

Jak včera probíhalo důležité jednání předsednictva KDU-ČSL? Pokud to chcete vědět, tak neváhejte a čtěte dál!

10.4.2024 v 8:15 | Karma: 38,26 | Přečteno: 1603x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Volební vlak z České republiky Korčokovi vítězství nepřivezl

V případě volebního vlaku, vypraveného v pátek na Slovensko, mě zaujal především název neziskové organizace, která ho vypravila: "Mladí proti fašizmu".

7.4.2024 v 8:15 | Karma: 46,24 | Přečteno: 7269x | Politika

Josef Nožička

Poctivá a obětavá práce Fialovy vlády nese ovoce (už jí věří jeden člověk z pěti)

Byť se některá dezinformační média stále snaží tvrdit, že současná vládní koalice nemyslí na běžné občany, opak je pravdou.

4.4.2024 v 8:15 | Karma: 43,12 | Přečteno: 2518x | Politika

Josef Nožička

O "rasismu" trenéra Rady

Pokud si čeští fotbaloví činovníci snad chtějí brát příklad ze západních zemí, tak by to mělo být v úplně jiných věcech, než je politická hyperkorektnost.

31.3.2024 v 21:00 | Karma: 38,88 | Přečteno: 1218x | Diskuse| Sport

Josef Nožička

Opravdu Češi milují Rusko a staré časy?

Opravdu neznám ve svém okolí nikoho, kdo by nějakým způsobem zpochybňoval, že Rusko je v konfliktu na Ukrajině jednoznačným agresorem. Rozdíl je obvykle jen v názorech na to, jak konkrétně bránící se Ukrajině pomáhat.

30.3.2024 v 15:00 | Karma: 34,42 | Přečteno: 1075x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 1584
  • Celková karma 40,02
  • Průměrná čtenost 3238x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik