Je finanční pokuta pro řeporyjského starostu Novotného adekvátním trestem?

Ve srovnání s jiným mediálně známým případem mi výše trestu pro Pavla Novotného za výrok o "palestinských opicích" přijde poněkud nízká. 

Obvodní soud pro Prahu 5 uložil řeporyjskému starostovi za ODS Pavlu Novotnému peněžitý trest za výrok, který před necelými třemi měsíci napsal na síti X. V reakci na teroristický útok v Jeruzalémě, uskutečněném hnutím Hamás, tehdy Novotný napsal: "Palestinci jsou opice. Regulérní opice. Nic víc." Přičemž na kritiku, kterou pod příspěvkem napsali jiní uživatelé sítě, reagoval v několika případech vzkazem na adresu Palestinců: „vybombardovat“ (viz odkaz zde). Přestože Novotný tento příspěvek posléze smazal (před smazáním ho stihla "lajkovat" například ministryně obrany Jana Černochová) a omluvil se za něj, dostal se kvůli němu do hledáčku Policie ČR.

Co na práci policie i soudu vidím v tomto případě chvályhodné, je to, že věc byla vyřešena za takto rychlou dobu. U českých soudů se něco takového stává spíše výjimečně. A také to, že bývalému bulvárnímu novináři tentokrát takto nechutný výrok u orgánů, činných v trestním řízení, neprošel. Což se v minulosti tomuto komunálnímu politikovi za ODS nestávalo (Pavel Novotný byl sice v roce 2021 odsouzen k dvouletému podmíněnému trestu, ten si však vykoledoval za nebezpečné pronásledování podnikatele Marka Víta).

Z těch nejvíce nechutných výroků, které řeporyjskému starostovi prošly, bych připomenul například jeho slova na adresu bývalého policejního prezidenta Stanislava Novotného, že je vlastizrádce a měl by viset, nebo jeho označení místopředsedkyně ANO a bývalé ministryně financí Aleny Schillerové za "ubohou estébáckou kurvičku". Asi nejvíc nechvalně známý je pak jeho výrok, pronesený v jednom rozhovoru v roce 2020, kdy doslovně prohlásil: „V zájmu České republiky je, aby Babiš prostě zmizel, umřel a aby Zeman taky umřel a odešel do věčných lovišť.“ (viz odkaz zde). Opravdu by mě zajímalo, co by se dělo, pokud by například nějaký komunální politik z nevládní strany dnes pronesl takto nechutné výroky na adresu současného prezidenta či premiéra...

Co ovšem poněkud podlamuje mou důvěru v to, že se u českých soudů opravdu  měří všem stejným metrem, je skutečnost, že řeporyjský starosta dostal za výrok o "palestinských opicích" jenom peněžitý trest. Byť dle jeho slov "jde o pětimístnou částku začínající hodně, opravdu hodně ošklivou cifrou" (viz odkaz zde). 

Tímto nevolám po tom, aby za neuvážené výroky, které často někteří lidé napíší do internetového prostoru v afektu nebo v okamžiku, kdy zrovna "nejsou úplně ve formě", byli jejich autoři posíláni do vězení. Ale trest pro Pavla Novotného mi přijde neadekvátní ve srovnání například s mediálně známým případem jistého Václava Klestila. Ten tehdy v reakci na teroristický útok na mešity na Novém Zélandě (při kterém bylo zabito 51 lidí) v jedné internetové diskusi napsal: „Konečně měl někdo koule a ukázal, jak se na Mohamedány musí. Dobrá práce.“ (viz odkaz zde) Klestil za to dostal u Pražského vrchního soudu tříletý podmíněný trest (přičemž státní zástupce tehdy navrhoval poslat ho na pět let do vězení).

Z mého pohledu jak Pavel Novotný, tak i zmiňovaný Václav Klestil napsali do veřejného prostoru nenávistný výrok (za který se oba později omluvili) vůči lidem jisté národnosti či jisté náboženské víry. A jelikož mi oba výroky přijdou srovnatelně odsouzeníhodné, měla by dle mého názoru být srovnatelná i výše jejich trestu.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Nožička | neděle 25.2.2024 12:40 | karma článku: 36,18 | přečteno: 1025x