Jak dostat více diváků na fotbal? Udělat ze zápasu protestní demonstraci!

Fotbalová liga se sice po několikaměsíční pauze opět naplno rozběhla, ovšem většina fanoušků se na zápas svého oblíbeného klubu stále nedostane. Možná to však brzy platit nebude – napadlo mě totiž geniální řešení…

Pro jakékoliv hromadné akce, konané v České republice, platí aktuálně limit maximálně 500 zúčastněných osob. Týká se to například návštěv kin, divadel, koncertů, bohoslužeb či fotbalových zápasů. A právě to poslední mě mrzí nejvíc. Ačkoliv vlastním permanentku, na prvoligové zápasy fotbalového FC Slovácko se momentálně mohu dívat maximálně na placeném sportovním kanále v televizi.

Asi nejvíc mě to bude mrzet v neděli, kdy můj oblíbený klub hostí pražskou Spartu. Fotbalisté z Letné už pravda nejsou to, co v minulosti bývali, a v několika posledních sezónách se obvykle dívají s uctivým odstupem na záda svým konkurentům z pražské Slavie či plzeňské Viktorie. Ovšem když kamkoliv na Moravu přijede pražský klub, tak to vždy patřičný náboj má, a televizní přenos nemůže fotbalovému fanouškovi atmosféru na stadionu nahradit.

Dle posledních zpráv bude klub limit maximálně 500 diváků na zápas řešit tak, že se bude mezi permanentkáři losovat. Ovšem držitelů permanentek je několikanásobně víc, a tak pravděpodobnost, že se na mě usměje štěstí a budu moci jít na duel se Spartu do ochozů, moc velká není. Navíc bych to přál i všem ostatním fanouškům, a to nejenom těm ze Slovácka.

Nejde samozřejmě jen o příznivce fotbalu, omezující limit byl jistě nemilý i pro pořadatele pondělního atletického Memoriálu Josefa Odložila či pro pořadatele mnohých kulturních akcí. Dokonce, jak jsem se dočetl v regionálním tisku, i na Dny lidí dobré vůle na Velehradě, které každoročně začátkem července navštěvuje několik desítek tisíc poutníků, se letos dostane jen zlomek návštěvníků, kteří na bohoslužbu či benefiční koncert seženou místenku. Ovšem jak už to u nás bývá, téměř na vše existuje nějaká ta výjimka, potvrzující pravidlo.

Jak jsem se během včerejška dozvěděl, limit 500 osob se nevztahuje na akce, konané podle shromažďovacího zákona. A jak nejspíš všichni vědí, takovou akcí byla včerejší protestní demonstrace, kterou nejenom v Praze, ale i na řadě dalších míst pořádalo sdružení Milion chvilek pro demokracii. Tedy, přesněji řečeno, zatímco ministr vnitra Hamáček tvrdil, že právo občanů na demonstrace nelze vyjma nouzového stavu omezovat, již před několika dny, ministr zdravotnictví Vojtěch se k tomuto názoru přiklonil až pár hodin před včerejším protestem „chvilkařů“ (viz odkaz zde).

Nebudu zde dělat filozofický rozbor toho, zda právo demonstrovat je natolik zásadní, že má v některých případech přednost i před právem na ochranu zdraví, ale když je tomu tedy dle některých členů naší vlády opravdu tak, napadla mě geniální myšlenka v souvislosti s fotbalem.

Nechť tedy prvoligové fotbalové kluby pojmou své zbylé zápasy v končící sezóně jako protestní demonstrace svých fanoušků v ochozech. V Uherském Hradišti i jinde na Moravě mohou například demonstrovat proti tomu, že rozhodčí nadržují Spartě, na Spartě pro změnu proti tomu, že se připiskuje Plzni, všude se pak může demonstrovat proti stávajícímu vedení České fotbalové asociace (což by možná nebylo úplně od věci), proti používání VAR systému či naopak proti tomu, že video není v naší lize k dispozici na všech zápasech, a podobně. A problém s tím, jak i přes protikoronavirová opatření dostat více diváků na fotbalové zápasy, bude elegantně vyřešen…         

Autor: Josef Nožička | středa 10.6.2020 8:03 | karma článku: 36,12 | přečteno: 935x