Jak dlouho vydrží na Ukrajině nová Jaceňukova vláda?

Podle zpráv z tisku se prozápadní strany na Ukrajině dohodly na vládní koalici. Koaliční smlouva má být podepsána příští týden a předpokládá se, že v jejím čele bude dosavadní premiér Arsenij Jaceňuk.

Na koaliční vládě se mají podílet kromě Bloku prezidenta Porošenka a Jaceňukovy Lidové fronty ještě strana Svépomoc, Radikální strana a strana Vlast bývalé premiérky Tymošenkové. Již tohle složení je samo o sobě signálem, že nové vládnutí nejspíš nebude žádnou selankou. A to především kvůli účasti strany Julie Tymošenkové ve vládě.. Ta sice ze všech uvedených stran dostala v říjnových volbách nejméně hlasů, ovšem vzhledem k politickým ambicím Tymošenkové lze těžko očekávat, že by se právě ona smířila s jakousi rolí pátého do počtu.

Západem zbožňovaná Tymošenková to ostatně již naznačila tím, když za jeden z prvořadých úkolů nové vlády označila zrušení neutrality země, dosud zakotvené v ukrajinské ústavě. A je nasnadě, že pokud by tento krok nová ukrajinská vláda opravdu učinila, tak to bude znamenat všechno možné, jenom ne zklidnění mezinárodní situace a dosažení příměří mezi proevropskými Ukrajinci na západě a separatisty na východu země.

Hlavní potíže však nepochybně čekají Ukrajinu v hospodářské oblasti. Už tak zadlužená ekonomika šla ještě více dolů díky již půl roku trvající válce na východě země. Právě tato oblast země přitom skomírající ukrajinské hospodářství ještě donedávna jakž takž držela. Navíc kvůli radikálnímu zhoršení vztahů Ukrajiny s Ruskem přišli Ukrajinci o dodávky zemního plynu za zvýhodněné ceny, které Rusko zrušilo poté, co dluh Ukrajiny vůči ruské společnosti Gazprom stále narůstal.

Pokud Ukrajinci spoléhají na to, že jejich hospodářské problémy vyřeší přidružení Ukrajiny k Evropské unii, tak je asi brzy čeká těžké vystřízlivění. Určité finanční pomoci od EU se sice dočkají, ta však bude podmíněna zavedením bolestných ekonomických reforem. A k čemu takové zavedení reforem obvykle vede, je dnes názorně vidět na příkladech Řecka či Španělska.

Je proto otázkou času, kdy na Ukrajině opět dojde k protivládním demonstracím. Ostatně, nepřívětivého přijetí se dočkal tento týden již prezident Porošenko, když přišel v doprovodu amerického viceprezidenta Bidena položit květiny k pomníku obětí únorových událostí na kyjevském Majdanu. Porošenka totiž považují některé radikální ukrajinské složky za příliš umírněného politika.

Je proto jasné, že novou ukrajinskou vládu čeká velmi těžká doba. Je totiž nejspíš otázkou času, kdy v této východoevropské zemi dojde k novému Majdanu…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Nožička | sobota 22.11.2014 10:10 | karma článku: 34,72 | přečteno: 1212x