COVID-19 je vskutku zákeřný. Ve fotbalové lize si vybírá jen u týmů, ohrožených sestupem

Z naší nejvyšší fotbalové soutěže nebude letos nikdo sestupovat. Fotbalové týmy, které byly sestupem nejvíce ohrožené, totiž zachránil koronavirus…

Pandemie COVID-19 letos zasáhla spoustu oblastí lidského života, sport nevyjímaje. I naše nejvyšší fotbalová soutěž musela být začátkem března přerušena a po více než dvouměsíční karanténní pauze znovu rozehrána 23. května. Restart ligy mnozí kritizovali hlavně z toho důvodu, že se zpočátku muselo hrát před takřka prázdnými tribunami, jiní zase předpovídali, že se kvůli výskytu koronaviru stejně soutěž regulérně nedohraje. Nakonec se však podařilo odehrát všech 30 kol základní části i většinu zápasů části nástavbové. Přesněji řečeno, ve skupině o mistra ligy i v prostřední skupině byly sehrány všechny plánované zápasy, ze kterých vzešla jako ligový šampion pražská Slavia, další čtyři týmy si pak vybojovaly účast v evropských pohárech. Problém však nastal ve skupině nejslabších šesti týmů, bojujících o záchranu.

Dle původně nastavených pravidel měl nejhorší celek této skupiny, umístivší se celkově v lize na 16. místě, přímo sestoupit do druhé ligy, celky na 14. a 15. místě pak měly sehrát baráž s druhým a třetím týmem z druhé ligy o účast v nejvyšší soutěži v příštím roce. Po restartu ligy bylo ovšem vedením soutěže oznámeno, že pokud se soutěž nedohraje, nebude letos sestupovat nikdo.

Dvě kola před koncem nástavbové části bylo pořadí posledních čtyřech mužstev následující:
13. Zlín           33 bodů
14. Karviná     27 bodů
15. Opava       25 bodů
16. Příbram     25 bodů

Bylo tedy jasné, že záchranářské starosti budou čekat poslední tři uvedené týmy (třináctý Zlín měl s Karvinou lepší vzájemné zápasy, které by při teoreticky možné shodě bodů rozhodovaly v jeho prospěch). Těsně před začátkem předposledního kola však přišla z Karviné zpráva, že dva její fotbalisté měli pozitivní test na COVID-19 a celé mužstvo bylo následně posláno do čtrnáctidenní karantény (nákazu prý zanesl do týmu nějaký hráč mládežnického týmu). A byť to mnozí nečekali, po 14 dnech bylo celé karvinské mužstvo znovu otestované a všechny testy měly negativní výsledek.

Že by se přece jen soutěž regulérně dohrála a nejhorší tým skutečně sestupoval? Pokud tomu někteří fotbaloví fanoušci naivně začali věřit, sestup nejspíš „přáli“ hráčům FK Příbram, neboť jejich klub, jehož šéfem je kontroverzní podnikatel Jaroslav Starka, se zachraňuje v nejvyšší soutěži takřka pravidelně, a vcelku často za dosti zvláštních okolností. Letos však žádných "nečekaných" chyb rozhodčích či odevzdaného výkonu jiného týmu v posledních kolech nebylo třeba. Příbram, stejně jako Karvinou i Opavu, totiž zachránil nejmenovaný hráč FC Slezský Opava, u kterého byl včera (v den, kdy mělo být odehráno odložené předposlední kolo skupiny o záchranu) zjištěn výskyt koronaviru… Jelikož všichni opavští hráči musí do čtrnáctidenní karantény, soutěž nebude možné do konečného termínu 2. srpna dohrát a nebude tak sestupovat nikdo (viz odkaz zde).   

Stalo se tedy to, co mnozí fanoušci na internetových diskusích, znající poměry v českém fotbale, tipovali dlouho dopředu. Tedy, že COVID-19 se stane efektivním nástrojem pro ovlivňování konečných výsledků. Ostatně, i známý fotbalový internacionál Ladislav Vízek prohlásil včera v rozhovoru na TV NOVA něco ve smyslu, že se dalo čekat, že nějaká ta velká bonboniéra pro příslušnou hygieničku záchranářské starosti spolehlivě vyřeší.

Samozřejmě, že čistě teoreticky ten výskyt koronaviru u dvou mužstev, ohrožených sestupem, mohl být dílem náhody, a prokázat někomu případný úmysl je prakticky nemožné. Je to prostě něco podobného, jako když mi nedávno během výuky na dálku tři studenti poslali přes mobil email, že se jim v poslední den, stanovený pro odevzdání úkolu, pokazil počítač…  

Autor: Josef Nožička | pátek 24.7.2020 8:03 | karma článku: 32,40 | přečteno: 1068x