Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Trapní Češi dělají ostudu: ledvinka a ponožky v sandálech

Pupkatí tatíci s ledvinkami na břichu, v sandálech ponožky. Tak vypadáme v cizině a celý svět se nám směje. Protože přece ponožky do sandálů nepatří, to ví každý nonkonformní cestovatel.

Tak to je odstrašující obraz Čechů předkládaný v našich časopisech a koneckonců i v ostatních médiích, blogy nevyjímaje. Jsme k popukání a bavíme domorodce na celém světě. Viděli jste už něco směšnějšího než je ledvinka? Jo, ponožky. V sandálech. Nejhorší prohřešek proti slušnému turistickému vychování. Horší už je jen cestovat do ciziny s cestovkou.

Předem, aby bylo jasno: ledvinku a ponožky do sandálů samozřejmě zásadně nenosím. Tedy u té ledvinky by se pár výjimek našlo. Sorry.

Nevím, kdo na ta oděvní pravidla přišel první, ale vím, kdo je dodržuje nejvíce. Typicky takto vystrojeného neuvidíte nikdy nikoho pod třicet, zvlášť pokud je to nezávislý cestovatel, nejlépe batůžkář. Je na cestách sám, s přáteli nebo partnerem, stará se jen o sebe a nemá zodpovědnost za nikoho dalšího. Peníze v opasku, doklady v peněžence na krku, vše ostatní v batůžku na zádech. Jo, taky jsem tak jezdil a můžu potvrdit, je to paráda. Poznáte skutečný život, zažijete dobrodružství, seznámíte se se spoustou stejně smýšlejících kamarádů. Pokud jste bez závazků (fuj, oč hezčí by bylo napsat „ještě bez dětí", ale když tak to nikdo nepíše), nepřemýšlejte o jiné variantě, ledvinku nepotřebujete.

Ale co když je vám přes čtyřicet, jste v rizikovém městě s celou rodinou, řekněme dva dospělí a dvě děti. Svěříte každému na starost, co jeho jest? Tedy třeba dětem jejich pasy? Nebo je dáte na záda do batohu? Ne, ne. Není nad ledvinku. Vejde se do ní peněženka, případně dvě (zvlášť na drobné, hlouběji na větší bankovky), čtyři pasy, mobil, bloček s propiskou, kapesníčky, náplast, kinedril, náhradní baterky do foťáku, pár sáčků pro jistotu a ještě mnoho jiných užitečných věcí, které je dobré mít po ruce. Navíc lze vše uchránit před poberty jednou rukou ležérně položenou na ledvince u pasu. Já vím, že mi nevěříte, tedy pokud je vám těch sladkých a dobrodružných méně než třicet. Nebo jste sice starší, ale vyrážíte bez rodiny - to mně je vás ale trochu líto. Nebo učíte děti sdílet odpovědnost a ty pasy jim necháte - i takoví dobrodruzi se najdou.

Já tedy ledvinku stabilně nenosím, ač bych ji nosil rád. Ale je mi to trapné, protože se to nesluší. Beru ji na sebe opravdu jen v krizových a rizikových případech. Škoda. Nosil bych ji častěji, ale nechci být pro smích. Přesto už jste mne s ní mohli zahlédnout. Pokud jsem vám způsobil trauma, omlouvám se...

A co ty ponožky v sandálech, snad ještě vysmívanější? Šlapali jste už někdy pár hodin v tropické cizině po zapášených centrech exotických městeček, vyrazili jste na výlet do pouště, procházeli jste prašné cesty kolem historických památek? Pokud nejste notoričtí turisté s kanadama (takoví už snad vymřeli, dlouho jsem žádného mimo hory neviděl), pokud se nepaříte v teniskách světových značek, pak jste měli obuté sandály. A nohy jste si rozedřeli do krve, i když to nebyly sandály z tržnice. Přitom stačilo tak málo - vzít si lehké kotníčkové ponožky. Ale to je přece faux pas. Takže raději trpíte. A že sandály se nosí proto, aby noha větrala, v ponožce ale nemůže? Ale jděte, nekupujte ponožky za dvacku na trhu a noha se vám nezapaří.

I já trpím. Nenosím ponožky do sandálů, nechci způsobovat trauma ostatním Čechům, nechci, aby se za mne styděli. Ale mrzí mne to. Mnohem raději bych měl nohy celé a zdravé než odřené a krvavé.

Nejpodivnější ale je, že ledvinky a ponožky nejsou poznávacím znamením Čechů, jak se nám mnozí snaží namluvit. Hodně, hodně, hodně turistů chodí takto vymóděných, ač nejsou Češi. Spíš než typického Čecha dělá tento směšný úbor „staršího" turistu, obvykle s rodinou, kterému je celkem jedno, jak vypadá. Není nucen konvencemi a kamarády k dodržování umělých pravidel. A může to být Holanďan, Američan nebo Němec. I Japonec ledvinkou nepohrdne, ale ten obvykle nenosí sandály.

Je to jako obvykle. Ti, kdo si zakládají na nezávislosti a nonkomformitě jsou zajatci vlastní závislosti na názoru ostatních podobně postižených, uniformních a všeznalých. Vážení nezávislí přátelé, nenoste ledvinky, větrejte holé nožky v sandálech, ale jen tehdy, je-li to vaše vůle, vaše pohodlí a vaše rozhodnutí. Nepodléhejte módě, nevěřte daným a neměnným pravdám. Pravda je subjektivní. Já vám neberu vaše pohodlí holých nohou, neberte prosím mně pohodlí ledvinky. Až si nejméně rok nepřečtu žádný článek o oledvinkovaných a zaponožkovaných Češích, rád si oboje na sebe vezmu. Do té doby budu trpět, abych vám, nezávislým, nezpůsoboval duševní utrpení za příslušnost k nekulturní národnosti ledvinkářů a ponožkářů.

Nebo se pletu a existuje objektivní důvod (jiný než ten, že „to nosí jen burani"), proč jsou tyto atributy burana slušnému turistovi zakázané?

Howgh.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 15.9.2008 11:25 | karma článku: 35,62 | přečteno: 5344x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 232x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 230x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 276x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 355x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,46 | Přečteno: 329x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 359
  • Celková karma 13,67
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.