Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

To jsou ale paradoxy, to je ale ironie!

Archeologové a památkáři - bez jejich dohledu by centra našich města připomínala Disneyland. S jejich dohledem mnohým připomínají Kocourkov. Nebo Divoký Východ.

Případ znám jen z denního tisku. Třeba si jen novináři zjednodušují práci a neověřují informace, ale celá kauza je prezentována následovně:

V Mladé Boleslavi není kde parkovat, situace známá z většiny našich měst. Osvícená radnice nechá pod Komenského náměstím vybudovat parkovací dům, je vypsán konkurz na realizátora, vyhrává firma a je s ní sepsaná smlouva. Protože radní nejsou včerejší, nechají do smlouvy zabudovat pojistku proti liknavosti stavební firmy, parkovat se bude od dubna 2010, jinak následuje smluvní pokuta 6 milionů korun. Další podmínkou je pochopitelně dodržování zákonů a umožnění archeologického průzkumu.

Nezbývá než zatleskat. Mladá Boleslav je přes svůj juvenilní název městem s bohatou a dlouhou historií, Komenského náměstí patří k jeho nejstarším částem a pravděpodobnost archeologických nálezů v této lokalitě je vysoká, téměř stoprocentní. Byla by škoda nenávratně zničit kvůli našim plechovým miláčkům historii konzervovanou pod dlažbou náměstí.

Ale teď přichází ty paradoxy. Stát ukládá investorům za povinnost provést v takovýchto lokalitách archeologický průzkum (trochu zjednodušeně řečeno), ale současně je nutí jej financovat. Investor se v tu chvíli stává rukojmím. Čím déle průzkum trvá, tím více zaplatí archeologům a tím později může realizovat své záměry. Naopak archeology nic nenutí svou činnost urychlovat, proč také. Mají jistý příjem, mají zajištěnou práci, v tomto případě dokonce přímo v centru města - lepší, než se trmácet někam do polí a trnout, zda budou při škrcení státních rozpočtů peníze na další přežití. Zvlášť, když se blíží zima. V našem případě sice průzkum zaplatí město, ale jinak se na věci nic nemění, když budete stavět rodinný dům, budete to financovat vy.

Takže z plánovaných pár týdnů či měsíců se stává dlouhodobá záležitost, Boleslaváci si zvykají na rozkopanou a oplocenou část náměstí, už to nikomu ani nepřipadá divné. A radnice také neváhá. Připomíná, že termín dokončení stavby se blíží. Už teď je jisté, že v dubnu se parkovat nebude (město nedá stavební povolení dříve než v únoru 2010, přestože byl slíbený podzimní termín) a téma dne je šestimilionová pokuta. Na přímé dotazy odpovídá, že by ji sice rada města mohla odpustit, ale je z toho tak trochu cítit otázka, proč by to měla dělat. Vždyť firma evidentně smlouvu poruší a město nemá důvod se nechat nařknout z korupce za případné odpuštění pokuty.

Takže firmě průzkum způsobí obrovské problémy. Nejde jen o cash flow, o nasmlouvané kapacity, úvěry a podobně. Kromě toho všeho, čím je nezaviněně poškozena, zaplatí ještě 6 mega pokutu. A ještě může být ráda, že v tomto případě není investorem a nemusí si potupně ten odklad sama platit. To jsou ale paradoxy, to je ironie, úplná Hlava XXII.

Možná by to spravilo pár puštěných peněz na správném místě. Ale k tomu asi nedošlo. Je to dobře, nebo špatně? Nechci nijak zpochybnit užitečnost archeologie, jsem rád, že nám archeologové jistě brzy představí výsledky své dlouhodobé práce. Ale proč na to má doplácet investor a proč stavební firma, proč to neplatí stát a proč povinnost archeologického výzkumu neznamená automatické posunutí smluvních termínů?

Jistě, firmy (zejména stavební) mají tu nejhorší možnou pověst, asi i zaslouženě. Divné je, že vítězná firma mlčí, že si nestěžuje, neštěká a nekouše. Že by se s tou pokutou kalkulovalo předem? Nebo byla cena tak výhodná, že je nějaká pokuta nerozhází? Jsou opravdu všechny státní (krajské, obecní) zakázky předem předražené, dokonce o tolik?

Ale pozor. Ono to může potkat každého z nás (tedy skoro, běžnému nájemníkovi hrozí maximálně trochu delší období nepohodlí při případné havárii, kterou majitel nemovitosti bude muset řešit s archeology). Budete potřebovat nový septik, opravit kanalizaci, přivést k domu kabel a narazíte na zbytky staré zdi, kameninové střepy, kosti. Co uděláte? Zavoláte archeology, připravíte si peníze na jejich platy a přestanete používat toalety? Nebo v tichosti vše zlikvidujete a zahrnete hlínou? Tento způsob financování archeologie se tak může obrátit proti archeologii samotné. Než bych to platil, raději to zničím. To se už teď stává pravidlem. Ale pamatujme: Historia magistra vitae, Dějiny jsou učitelkou života. Jednou by nás to mohlo mrzet.

Trochu mně to připomíná jiný případ z počínajících devadesátých let minulého století (podobnost čistě náhodná). Na hlavní třídě naše tehdejší firma koupila ruiny maskované do podoby domu oprýskanou potěmkinovskou fasádou do ulice. Za velkých nákladů jsme dům dali dohromady a podle návrhu architekta měla dílo korunovat bílá fasáda. Tehdy se ale zasekli památkáři - ostatní domy kolem jsou šedivé, tak šedivý musí být i náš dům. Kdo pamatuje tehdejší šedivost našich ulic, ví, o čem mluvím.

Náš spoluinvestor ze zahraničí zašel k památkářům a po několika dnech přišlo povolení bílé fasády (nikdy jsme o tom dále nemluvili). Dnes je v celé ulici šedivý jediný dům - ten náš bývalý. Business šel jiným směrem, firma skončila, dům byl prodán. Dnes je přechodně neužívaný (nechápu to), bílá fasáda zešedla prachem centra města, bez údržby se začíná podobat domům předlistopadovým. Kolem září domy červené, zelené, žluté. To jsou ale paradoxy, to je ironie.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední čechy (sever), 30.10.2010:

„MLADÁ BOLESLAV Stavba polyfunkčního domu s více než 300 parkovacími místy na Komenského náměstí se opozdí. „Firma má problémy s archeology a stavební povolení tak bude vydáno nejdříve v únoru 2010," řekl náměstek primátora Mladé Boleslavi Adolf Beznoska. Otevření je naplánováno na konec roku 2010. Prodloužením termínu dokončení stavby ale firma poruší smlouvu, kterou má uzavřenou s radnicí. Podle té musí společnost dům postavit a zkolaudovat do 1. dubna 2010, jinak jí hrozí šestimilionová pokuta. Jednou z možností je, že firma může požádat město o prominutí této pokuty, o tom však rozhodnou zastupitelé."

P.S. Přidáno na základě mailu p. Josefa Plcha (cituji): "Pokud jde o placení průzkumu, ten platí v případě právnických osob investor. Pokud je investorem soukromá osoba, hradí výzkum stát. Takže Vaše prezentovaná úvaha, že když při kopání septiku padnu na nálezy, měl bych si nachystat peníze, je mylná - a může nadělat archeologii medvědí službu - alespoň mezi vašimi čtenáři." Panu Plchovi děkuji. L.O.N.

P.S.2: Znovu od p. Plcha: "Trošku jsem Vás mystifikoval - platí to i fyzická osoba, pokud to souvisí s jejím podnikáním. http://www.npu.cz/pp/dokum/legisl/pamzak/#p22   Platný zákon, paragrafy 22 a 24. " Děkuji za další upřesnění. L.O.N.

Autor: Libor O. Novotný | pátek 30.10.2009 15:04 | karma článku: 16,73 | přečteno: 2627x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 230x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 229x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 275x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 352x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,46 | Přečteno: 317x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  18:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o vládou navrženou změnu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Omyl i zneužití. Poznat predátorské časopisy není vždy lehké, říká akademik

2. května 2024  18:48

Publikování v časopisech, které se tváří jako vědecké, může být jen omyl nebo i dlouhodobá snaha...

Rozhodnutí o přijetí či nepřijetí eura v Česku udělá příští vláda, říká Fiala

2. května 2024  14:35,  aktualizováno  18:25

Dvacet let od vstupu do Evropské unie Česká republika stále nepřijala společnou evropskou měnu...

  • Počet článků 359
  • Celková karma 13,52
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.